Efektivní užívání energie v průmyslu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Projekt IUSES – Příručka pro pedagogy Vlasta Švejnohová, ENVIROS, s.r.o. 10. listopadu 2009 Za obsah této prezentace odpovídají pouze její autoři. Prezentace.
Výkon elektrického proudu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Efektivní užívání energie v budovách
Rozvodná elektrická síť
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Učebnice věnovaná Dopravě Efektivní užívání energie v dopravě Petr Sopoliga, Vlasta Švejnohová, Lucie Kochová ENVIROS, s.r.o. Listopad 2009 Za obsah této.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Úspora elektrické energie
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Tepelná elektrárna.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Výroba a přenos elektrické energie. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
E1 Přednáška č. 7 Kombinovaná výroba
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Efektivní užívání energie v průmyslu Petr Sopoliga, Vlasta Švejnohová, Lucie Kochová ENVIROS, s.r.o. Listopad 2009 Za obsah této prezentace odpovídají pouze její autoři. Prezentace nepředkládá názor Evropské Unie. Evropská Unie není zodpovědná za využití uváděných informací.

Úvod Proč průmysl? Průmysl je jedním z hlavních spotřebitelů energie

Cíl učebnice Seznámení s: Jak se energie používá ve výrobních procesech? Jaké jsou problémy se spotřebou energie v tak velkém měřítku? Kde můžeme omezit ztráty, plýtvání? Jak udělat výrobní procesy energeticky efektivnější?

Zaměření Zaměření na efektivní užívání energie v průmyslu a inženýrství Učebnice obsahuje užitečné informace hlavně pro studenty zaměřené na Ekonomiku a Inženýrství

Obsah Úvod do tématiky - Energie Zdroje energie Přeměna energie a její užití v průmyslu Přeměna energie (Energonositelé) Užití v průmyslu Energetický Management Případová studie: Efektivní užití energie v Papírenském průmyslu

Orientace v učebnici Definice: označuje výraz a vysvětluje jeho význam Pamatuj: označuje něco důležitého, podnět nebo zásadní informaci. Na tyto piktogramy dávejte pozor! Učební látka: Tento piktogram je na začátku každé kapitoly a uvádí, co bude v dané kapitole předmětem výuky Pokus, cvičení nebo činnost: Tento piktogram označuje něco, co máte udělat na základě prostudované látky Webový odkaz: Ukazuje internetovou adresu, kde můžete získat více informací

Orientace v učebnici Odkaz: Označuje, odkud informace pochází Případová studie: Zde uvádíme skutečný příklad z průmyslového odvětví nebo podniku Klíčové body: toto je souhrn (obvykle v řádcích označených puntíkem jako odrážkou) toho, co jste již obsáhli, obvykle se nacházejí na konci kapitoly Otázka: označuje náš dotaz, vyžadující vaši odpověď, nachází se zejména na konci kapitoly

Kapitola 1 – Úvod do tématiky týkající se energie Co je energie a jaký má význam? Environmentální problémy spojené s výrobou energie ve velkém měřítku. Jak závisíme na energii? Spotřeba energie. Jaké používáme jednotky energie a výkonu?

Kapitola 1 – Cíle Studenti by měli: Získat povědomí o „Energii“, co to je a jak jsme na ni závislí Získat zkušenosti v odhadu množství energie, které je potřebné pro různé věci v každodenním životě Porozumět údajům o energetické spotřebě různých spotřebitelů

Kapitola 1 – Tipy pro výuku Nechat studenty, aby zjistili, kde sami užívají a závisí na energii – skupinová práce Zjistit kolik energie je spotřebováno různým vybavením či činností v každodenním životě studentů

Kapitola 2 – Zdroje energie Jaké jsou dnes využívané hlavní zdroje energie? Kolik z nich tvoří obnovitelné zdroje? Problémy spojené s neobnovitelnými zdroji energie (fosilní zdroje a jaderná energie)

Kapitola 2 - Cíle Studenti by se měli naučit: Jaká je struktura využití primárních zdrojů energie Jaké je nynější a možné budoucí využití obnovitelných zdrojů v zemích EU O problémech spalování fosilních a jaderných paliv (vrchol ropné produkce, znečištění, atd.)

Kapitola 2 – Tipy pro výuku Zkuste určit jasný rozdíl mezi obnovitelnými a neobnovitelnými zdroji energie - diskusí o problémech s fosilními palivy (práce ve skupině, klady versus zápory) Dejte studentům zjistit, kde a jestli naleznou využití obnovitelných zdrojů energie ve svém okolí Určit problémy emisí skleníkových plynů pomocí zpráv (možná místní), médií nebo internetu

Kapitola 3: Přeměna energie a její využití v průmyslu Kapitola je rozdělena do dvou podkapitol: 3.1 Přeměna energie (Energonositelé) 3.2 Využití v průmyslu (Úroveň II)

3.1 - Přeměna energie (Energonositelé) Jací jsou nejběžnější energonositele? Jak jsou vyráběna paliva a elektřina? Jak je energie přeměňována? Jak vypadají energetické toky pro celou zemi a jak velké je množství energie potřebné pro průmysl? (->Úroveň II) Co je národní energetická bilance(-> Úroveň II)

Kapitola 3.1 - Cíle Studenti by se měli dovědět: Informace o hlavních nositelích energie používaných v dnešní době - vysvětlení výroby paliva a elektrické energie

Kapitola 3.1 - Cíle O možnosti větší účinnosti výroby elektřiny - vysvětleno na příkladu elektráren s kombinovaným cyklem a kombinovanou výrobu tepla a elektřiny O různých způsobech spotřeby energie celého státu - na příkladu Národní energetické bilance v Irsku

Kapitola 3.1 – Tipy pro výuku Nechte studenty zjistit, jaké jsou hlavní zdroje výroby elektrické energie v naší zemi Pokuste se se studenty určit všechny obnovitelné zdroje energie, které se u nás používají pro výrobu elektřiny

Kapitola 3.2 - Konečné použití energie v průmyslu Kde jsou značné ztráty energie v různých typech průmyslových zařízení (kotle, ventilátory, stlačený vzduch, atd.)? Jak lze omezit energetické ztráty? Jaké kapaliny používáme pro chlazení a vytápění?

Kapitola 3.2 - Cíle Kapitola 3.2 obsahuje převážně informace na úrovni II, tj. převážně pro studenty zaměřené na inženýrství

Kapitola 3.2 - Cíle Studenti by měli získat informace: O hlavních spotřebitelích energie v průmyslových závodech – na příkladech O potenciál dosažení vyšší účinnosti - je probírán na různých průmyslových zařízeních (kotle, elektromotory, atd.)

Kapitola 3.2 – Tipy pro výuku Pročtěte důkladně se studenty všechny části továrny v Příručce (kotle, ventilátory, apod.), a zaměřte se zejména na potenciál jejich optimalizace Popřemýšlejte o exkurzi do průmyslového závodu a pokuste se najít možné úspory energie v různých výrobních procesech

Kapitola 4: Energetický Management Co je to Energetický Management? Jaké jsou klíčové části Energetického Managementu? Jaké jsou cíle systému hospodaření s energií? Jak zavést takový systém doma/do školy/do výroby?

Kapitola 4 - Cíle Seznámit studenty s přínosy EM pro společnost - značené různými příklady Diskusí o energetické politice, by studenti měli pochopit, že opatření v oblasti energetické účinnosti mají vliv na celou společnost Studenti by se měli dozvědět, že systematický přístup je nejlepší způsob, jak zvýšit energetickou účinnost

Kapitola 4 – Tipy pro výuku Pokuste se vypracovat energetickou politiku pro vaší školu Implementujte jednotlivé kroky EM na příkladu své vlastní školy Pokuste se na vaší škole zřídit EM navržený studenty (s vaší pomocí)

Kapitola 5: Efektivní využití energie v papírenském průmyslu Informace na Úrovni II o praktickém uplatňování opatření na úsporu energie Případová studie pro efektivní využívání energie v papírenském průmyslu Všeobecné informace o procesu výroby papíru Různé možnosti úspor energie v papírenském průmyslu Experimentální příručku "Jak vytvořit svůj vlastní papír"

Kapitola 5 – Tipy pro výuku Zejména pro studenty zaměřené na inženýrství Pokuste se najít všechny energetické toky ve velkých průmyslových procesech Studenti by se měli naučit, jak jsou prováděna opatření na zvýšení energetické účinnosti v průmyslovém procesu Na experimentu "Udělej si svůj vlastní papír" ukažte studentům, kde je ve velkém průmyslovém procesu energie zapotřebí (sušení, topení atd.)

Otázky? Rádi zodpovíme vaše dotazy…