Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
CC licence v praktickém využití Tento dokument podléhá licenci Creative Commons Lukáš Gruber Prezentace.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Aleš Pekárek, EPMA / ÚISK Pátrání po exkluzivních dohodách v oblasti veřejného informačního sektoru EU s důrazem na ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Sankce a omezující opatření
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
ŘEŠENÍ PROBLÉMU KVALITY GEODETICKÝCH PRACÍ Z POHLEDU KOMORY GEODETŮ A KARTOGRAFŮ Ing. Jan FAFEJTA GEODET, spol. s r.o. Plamínkové Plamínkové 1592, 140.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Struktura vlastnictví 100%. Parlament Vláda Nadační trust Správní rada Vzdělávací společnost Správa Švédského rozhlasu (SRF) Rozhlasová služba ve městě.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Informační kulturní portál
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Seminární práce z předmětu SIPOL
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Informační média a služby doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc. garant oboru
Veřejné Finance.
Digitální učební materiál
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
e-Gov a přístupy k jeho hodnocení
Osnova I. Úvod II. Současný stav III. Právní rámec
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Licence Creative Commons včera dnes a zítra
Transkript prezentace:

Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon, HUB Praha,

Vymezení pojmů  Veřejnoprávní subjekt = financovaný více než z 50% z veřejných financí nebo zřízen subjektem veřejného sektoru nebo jím jmenována nadpoloviční většina členů stat. orgánu, bez průmyslové či obchodní povahy  PSI (public sector information – informace veřejného sektoru) = veškeré informace, data a dokumenty vytvořené subjektem veřejného sektoru nebo veřejnoprávním subjektem  Dokument = obsah na jakémkoliv nosiči a jeho jakákoliv část

Legislativní prostředí ČR  Direktiva č. 2003/98/EC „o opakovaném (re- use) použití informací veřejného sektoru“ = musí být umožněno nekomerční i komerční využití  V ČR transponována do zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím  Licence – buď se neuplatňuje nebo ano – záruka řádného využití, nezměněné reprodukce, uvedení zdroje,poplatky apod.

Povinnost umožnit komerční využití neplatí u:  Dokumentů, ke kterým má třetí strana právo duševního vlastnictví (např. počítačový program)  Tajných dokumentů (dle legislativy)  Dokumentů organizací veřejnoprávního vysílání (ČT, ČR)  Dokumentů v držení vzdělávacích, kulturních a výzkumných institucí, archivů, knihoven (obecně věda a umění)

Použití licencí CC u PSI v ČR  Obecně – Směrnice přímo využití CC doporučuje (standardní on-line licence)  U subjektů veřejné správy ČR, které používají licenční politiku (ČSÚ, ČÚZK) v rámci poskytování inf. produktů ke komerčnímu využití, se CC neuplatňují (protože chtějí peníze)ČSÚ  Licenční poplatky nejsou nutné – pak by použití CC mělo smysl. Ovšem neexistuje společná a takto vstřícná licenční politika státu (chce peníze)

Příklady použití licencí CC u PSI v ČR Především – Příklady: Weby MF ČR, MZP – BLBOST (NC). Navíc nejednoznačné – vztahuje se k čemu? (obsah, zdrojový kód webu??) – obecný obsah si může každý komerčně využít, jak se mu zlíbí, při zachování BY a NDMF ČRMZP V současné době nejsou žádné klasické PSI (obsah databází, registry, státní mapová díla apod.) v režimu CC – nic by to nesypalo. Tento režim nemá subjekt veřejné správy právo použít u většiny informací (viz výše)

Jak by to mělo vypadat (co stát může) - Uveďte autora 3.0 Česko - Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko - Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko OSTATNÍ LICENCE (s NC prvkem) JSOU V ROZPORU S DIREKTIVOU (ve 106/1999 Sb. je toto nejasné)

Shrnutí  Tam, kde stát u PSI CC využívá, dělá to BLBĚ (nesmí použít NC prvek)  Tam, kde by se CC u PSI využívat mohlo, tak stát (úředníci) nečíní – asi závist - jak někdo vydělává na státem zdarma poskytnutých informací (např. v USA to jde, protože tam si nezávidí)  Teoreticky by prospělo takové CC, kde by byl standardizován licenční poplatek za PSI – např. 1GB = 10Kč (ale to je asi protimluv  )

Děkuji za pozornost