Josef Čapek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Čapek „Zdá se mi, že už tu nemám co dělat, byl bych tu směšnou figurkou, můj svět umřel, věřil jsem totiž v jakési závazky, v takzvanou čest ve smlouvě.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Karel Čapek Narodil se 9. ledna 1890  Malé Svatoňovice a umřel 25. prosince 1938 (48 let) Praha Pseudonym K.Č., B.Č. Povolání: spisovatel, novinář, dramatik,
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Povídání o pejskovi a kočičce
Print Slide Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel Čapek - cestopisy.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 42 Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Josef Čapek Český jazyk 7. ročník ZŠ
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_05_LITERATURA.
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Karel Čapek - cestopisy
Divadlo mezi válkami.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Josef Čapek proti zkáze
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
Transkript prezentace:

Josef Čapek

Život Josef Čapek se dne 23. 3 1887 narodil v Hronově jako druhý ze tří sourozenců. Byl český malíř, spisovatel, fotograf, grafik, knižní ilustrátor a autor slova „robot“. V letech 1901 - 1903 navštěvoval německou tkalcovskou odbornou školu ve Vrchlabí. Roku 1904 odešel natrvalo do Prahy, kde studoval na Uměleckoprůmyslové škole. V roce 1907 vstoupil společně s bratrem Karlem do literárního života výtvarnými a literárními referáty a drobnými prózami. V roce 1910 odjel do Paříže, kde navštěvoval Academii Colarossi. Navštívil i Španělsko. Bratři Čapkové se z cest po Evropě vrátili do Prahy roku 1911, tedy v době, kdy vyvrcholilo napětí mezi starší a mladou nastupující uměleckou generací v pražském spolku Mánes. Většina mladých umělců, včetně bratří Čapků, nakonec Mánes opustila a založila Skupinu výtvarných umělců. Pro zdravotní postižení (oční vada) nebyl odveden v rámci 1. světové války na frontu, přestože toto nebezpečí hrozilo. Od roku 1917 do roku 1921 byl redaktorem Národních listů, potom až do svého zatčení redaktorem Lidových novin. Od roku 1929 byl členem Umělecké besedy. V roce 1919 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Jarmiluo Pospíšilovou a s ním měl jednu dceru, Annu. Stejně jako jeho bratr Karel byl proti nástupu fašismu v Evropě a své názory nijak netajil. Již dne 1. září 1939 byl zatčen gestapem v Zálesí, kde byl s rodinou na letním bytě a až do své smrti v dubnu 1945 byl internován v koncentračním táboru Bergen-Belsen, kde zemřel na skvrnitý tyfus.

Josef Čapek

Díla Prózy psané společně s Karlem Čapkem: Zářivé hlubiny a jiné prózy – 1916 Krakonošova zahrada – 1918 Prózy v jeho samostatných knižních souborech: Lelio – 1917 Pro delfína – 1923 Nejskromnější umění – 1920 Málo o mnohém – 1923 Umělý člověk – 1924 Ledacos – 1928 Stín kapradiny – 1930 – baladická novela Dramata: Země mnoha jmen – 192 – alegorická a utopické drama Ze života hmyzu – 1921 – spolupráce s Karlem Čapkem Adam Stvořitel – 1927 Pro děti: Povídání o pejskovi a kočičce – 1929 O tlustém pradědečkovi a loupežnících – 1932 – pohádka Studia, eseje, fejetony: Kulhavý poutník – 1936 – meditativní dialogický esej Psáno do mraků – 1947 – vydáno posmrtně, deníkové zápisy z let 1936 – 39 Básně z koncentračního tábora – vyšlo posmrtně v roce 1946

Výtvarná díla Čapek vycházel z pocézannovské francouzské malby, poměrně brzy začal tvořit pod vlivem kubismu. Jeho obrazy mají silný emotivní náboj, před druhou světovou válkou nakreslil několik cyklů symbolizující válku. Jeho výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnily dětské motivy a krajinářství.

Další obrazy