Kyslík Mgr. Helena Roubalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Advertisements

Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Vodík Mgr. Helena Roubalová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_403.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Alternativní zdroje energie
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
NEKOVY kyslík.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
KYSLÍK.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Kyslík.
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Kyslík.
Krajina a životní prostředí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Glukosa a její vznik.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Kyslík.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
VY_32_INOVACE_Slo_I_08 Ozon ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci prvků skupin RZ
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Chemie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Problémy Ozónové vrstvy.
Kyslík. Kyslík K předchozím obrázkům navrhněte pravdivé popisky Kyslík se plní do ocelových bezešvých lahví, které jsou označené modrým pruhem Atom.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

Kyslík Mgr. Helena Roubalová Chemie 8. ročník Kyslík Mgr. Helena Roubalová

Kyslík - značka O - protonové číslo Z = 8 (8p+ v jádře, 8e- v obalu) - elektronegativita X = 3,5

Vznik kyslíku v přírodě Fotosyntéza - reakce vody a oxidu uhličitého, která probíhá ve dne v zelených částech rostliny; kromě kyslíku vzniká cukr Význam kyslíku 1. dýchání 2. hoření

Vlastnosti kyslíku - bezbarvý plyn, bez zápachu - hustota je menší než hustota vzduchu - tvoří dvouatomové molekuly O2

Laboratorní příprava kyslíku - rozkladem peroxidu vodíku - katalyzátorem reakce je oxid manganičitý - důkazem probíhající reakce je zapálení žhnoucí špejle

Praktické použití kyslíku - řezání a sváření kovů (spolu s vodíkem) - lékařství, horolezectví, potápěčství, letectví (tlakové nádoby označené modrým pruhem) - využití v průmyslu (výroba oceli)

- jedovatý, bezbarvý plyn - tvoří tříatomové molekuly O3 Ozón - jedovatý, bezbarvý plyn - tvoří tříatomové molekuly O3

Ozón Vznik ozónu Ozón vzniká ze vzdušného kyslíku vlivem slunečního záření (v létě tzv. přízemní ozón) nebo elektrických výbojů (při bouřce). Význam Je součástí atmosféry, kde tvoří ozónovou vrstvu. Ta chrání Zemi před škodlivým UV záření. K porušení ozónové vrstvy dochází vlivem používání freonů či zplodin z letadel.

Praktické použití ozónu - dezinfekce vody - horské slunce – ozón se tvoří díky elektrickému výboji v přístroji - nemocnice

Opakování Kyslík je základní složkou vzduchu, kde tvoří _____% celkového objemu. Jeho tvorbu zajišťují rostliny dějem, který nazýváme _______________________ a jsou k němu zapotřebí __________, ___________, ______________ a _______________. Takto vzniklý kyslík má podobu ________________ molekuly a v přírodě je využíván k ____________ a ___________.

Opakování Uveď 2 příklady praktického využití: a) kyslíku b) ozónu Jakým způsobem jsou označeny tlakové lahve obsahující kyslík?

Opakování Kyslík vytváří také tříatomové molekuly a v této podobě ho nazýváme ozón. A/ Jaký je jeho význam v přírodě? B/ Kde využívá ozón člověk a proč?