Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Minitest 1) Mohou Č. dráhy požadovat - a) - zaplacení práce sklenáře ? b) - kompenzaci toho, že ve stanici z bezpečnostních důvodů nesměly cca 2 hodiny.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Trestní právo I. (hmotné) – 7
Právní odpovědnost studenta medicíny
Odpovědnost a náhrada škody v pracovním právu
10. Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Všeobecná osobnostní práva. Zastoupení
Trestní právo Trestní zákon
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Právní vztahy.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
D E S Í T K A D E S Í T K A
Právní prostředky ochrany
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní odpovědnost Katedra práva.
Právní odpovědnost a její druhy
OTÁZKA Č.1 Uveďte tři způsoby (možnosti) vzniku právnické osoby? a) volného zakládání (princip liberality) b) princip registrační (princip normativní),
Právní odpovědnost.
Správní právo trestní 1 Pojem a druhy správních deliktů.
Realizace práva.
1. Správní trestání a správní delikty
Obecně Lucia Madleňáková
Všeobecné osobnostní právo
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti Přednáška
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
1 Odpovědnost v právu ŽP Ivana Průchová. 2 Odpovědnost v právu ŽP Formy odpovědnosti: Formy odpovědnosti: Deliktní: Deliktní: Správně právní odpovědnost.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Základy správního práva trestního
aneb „ODVRÁCENÁ STRANA“ trestní odpovědnosti Prof. JUDr. V. Kratochvíl
Odpovědnost v právu životního prostředí
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Ochrana osobnosti Všeobecná osobnostní práva
Právní odpovědnost a její druhy
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
T 17 Vojenské kázeňské právo Odpovědnostní vztahy a služební poměr Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu:
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Odpovědnost za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci (z.č.82/1998 Sb., v platném znění) Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Základy pracovněprávních vztahů
Správní právo procesní
Základy pracovněprávních vztahů
Správní trestání Bc. Tomáš Marek CŘ Plzeň.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007

Na právní ochraně osobnosti fyzických osob se vzhledem k jejím mnohostranným projevům v životě společnosti podílí celý český právní řád. Trestněprávní úprava založená na zásadách „nullum crimen sine lege“ a zejména „nullum crimen sine culpa“ sleduje ochranu osobnosti fyzické osoby, resp. jejích jednotlivých hodnot působením přímo na pachatele formou ukládání trestů (represivní a výchovný cíl). Občanskoprávní úprava všeobecného osobnostního práva založená na objektivním principu, dosahuje svých cílů, tj. upuštění od neoprávněných zásahů, odstranění nemajetkové újmy vzniklé neoprávněným zásahem do osobnosti občana, popř. poskytnutí přiměřeného zadostiučinění, zvlášť uzpůsobenými a svou povahou univerzálnějšími právními prostředky preventivní, restituční i satisfakční povahy.

Ohrožení a porušení osobnostního práva podle občanského zákoníku a občanskoprávní sankce Neoprávněným zásahem do osobnosti fyzické osoby může dojít ke vzniku : Nemajetkové (nehmotné, imateriální, morální) újmy Majetkové (hmotné, materiální) újmy, tj. = škody Ad1) potom vznikají pro původce neoprávněného zásahu zvláštní sankce podle § 13 OZ Funkce zvláštních občanskoprávních sankcí podle § 13 je působit na původce neoprávněného zásahu, aby se podle okolností konkrétního případu buď zdržel dalších neoprávněných zásahů (preventivní funkce) nebo odstranil následky neoprávněných zásahů (restituční funkce) nebo poskytl postiženému přiměřené zadostiučinění – satisfakci (satisfakční funkce) Všechny uvedené zvláštní sankce za nemajetkovou újmu vzniklou neoprávněným zásahem do osobnosti fyzické osoby chráněné všeobecným osobnostním právem jsou založeny na objektivním principu, tj. vznikají bez zřetele na zavinění původce neoprávněného zásahu.

Ad2) Tam, kde neoprávněným zásahem do osobnosti fyzické osoby dochází současně i ke vzniku škody, vznikají zároveň občanskoprávní sankce za škodu. Sankce za škodu způsobenou neoprávněným zásahem do osobnosti fyzické osoby podle § 16 je, na rozdíl od zvláštních občanskoprávních sankcí podle § 13, vybudována na principu předpokládaného zavinění. Jaké budou podmínky vzniku občanskoprávních sankcí podle § 13 ? a) Existence zásahu, který je objektivně způsobilý vyvolat nemajetkovou újmu, spočívající buď v porušení či jen v ohrožení osobnosti fyzické osoby v její fyzické a morální jednotě (integritě) Neoprávněnost (protiprávnost) tohoto zásahu Existence příčinné souvislosti mezi a) a b)

Ad a) – postačí, jde-li o zásah, který je objektivně způsobilý vyvolat újmu, která spočívá již v pouhém ohrožení osobnosti fyzické osoby Ad b) – neoprávněným zásahem je takový zásah do osobnosti fyzické osoby, který je v rozporu s objektivním právem, tj. s právním řádem. Neoprávněnost každého zásahu tvoří objektivní kategorii, kterou je třeba odlišovat od zavinění jakožto subjektivní kategorie. Okolnosti vylučující protiprávnost o neoprávněný zásah nejde tam, kde fyzická osoba k zásahu do své osobnosti svolila o neoprávněný zásah do osobnosti fyzické osoby nejde tam, kde je tento zásah dovolen zákonem (např. i tzv. zákonné licence a případy upravené jinými zákony) o neoprávněný zásah do osobnosti fyzické osoby nejde ani tam, kde k němu došlo v rámci výkonu jiného subjektivního práva stanoveného zákonem, popř. kde jiný subjekt plnil právní povinnost, kterou mu uložil zákon.

Ad c) Příčinný vztah (kauzální nexus) je nezbytnou podmínkou vzniku odpovědnosti za porušení osobnostního práva. Povinnost tvrzení, důkazní povinnost a důkazní břemeno ohledně příčinné souvislosti zatěžuje dotčenou fyzickou osobu. Pokud se jedná o sankce za majetkovou újmu – škodu (odpovědnost za škodu), jsou shodné jako v případě obecné odpovědnosti za škodu podle § 420 a násl. Odkazuji na výklady o odpovědnosti za škodu v bakalářském studijním programu.

Problematika zproštění občanskoprávních sankcí Dobrá víra jednajícího může vyloučit zavinění, ale nikoliv objektivně existující neoprávněnost takového zásahu. Zvláštnost ochrany osobnosti fyzické osoby podle § 13 spočívá v tom, že jedná-li se o zásah do cti fyzické osoby ve formě skutkových tvrzení znevažující povahy, nebude jednající odpovídat tehdy, prokáže-li že jsou uvedená tvrzení pravdivá – tzv. důkaz pravdy. To neplatí v případě zásahu do soukromí fyzické osoby.