Seminář IVIG 2008, 25. 9. 2008 Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Informační gramotnost na středních školách
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Citace, citování Plagiátorství
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
MINIMATURITY
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Matematika a její aplikace
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Absolventská práce.
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.  Seminář se uskuteční ve dvou sekcích (1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ) a bude zaměřen.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Přehledová studie soustřeďuje původně rozptýlené informace do jednoho zdroje zhušťuje a sumarizuje existující informace interpretuje (vysvětluje) existující.
Školní pedagogika Jitka Č ervenková, Martina Ukropcová Žák ve škole.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Jak napsat zprávu z praxe
Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav hudební vědy US_34a / Proseminář PhDr. Dagmar Koudelková (s použitím podkladů od PhDr. Kristýny.
Dana Sigmundová Závěrečné práce – část I. - Jak najít literaturu k danému tématu ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Pravidla citování v absolventské práci
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
MINIMATURITY
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová

Seminář IVIG 2008, Obsah prezentace •Úplně od začátku •Základní škola je pravé místo •Jenom opisujeme ? •Začarovaný kruh •Informační výchova

Seminář IVIG 2008, Úplně od začátku (zamyšlení) •Základní výchova (rodina, okolí) •Úcta k práci druhého •Slušnost, morálka souvisí to s naším tématem?

Seminář IVIG 2008, Základní škola (příliš brzo?) •Často mylný přístup, že citování se uplatňuje až u odborných prací (práce na středních a vysokých školách) •Ale co školní časopisy? •A například referáty apod.? •Neměli bychom začít už zde?

Seminář IVIG 2008, Jenom opisujeme? Klukovina nebo trestný čin? •Zdůraznění významu duševní práce •Vysvětlení rozdílu mezi dovednostmi počítačové gramotnosti (kopírování textů apod.) a informační gramotností (obsah textu) •Sankce (alespoň výtka, pokárání, poukázání na podvod)

Seminář IVIG 2008, A co prevence? Metody práce s informacemi – již při zadávání úkolů: a)Zadat několik zdrojů b)Ověřit si, zda tam jsou relevantní informace c)Vyžadovat pravidelně komplexní práci a využívání informačních zdrojů (tradiční i elektronické) d)Důsledně vyžadovat citování pramenů e)Motivovat! k uvádění zdrojů, hodnotit výrazně pozitivně

Seminář IVIG 2008, Začarovaný kruh •Děti musí někdo naučit, že mají právo na informace, ale také musí dodržovat určitá pravidla •Musí se učit proč a jak uvádět použité materiály (třeba i krátký text z internetu) a později správně citovat (a opět nejen povinnost citování, ale i výhody správné citace)

Seminář IVIG 2008, Začarovaný kruh •Učitelé nevyužívají školní knihovny, informační zdroje, neumí pracovat s informacemi •Nevěnují dostatečnou pozornost zpracovávání úkolů •Zbytečně rezignují a to je špatné (často se toto jednání omlouvá tím, že mládež zvládá práci na počítačích, na internetu, že jí v tom nelze zabránit)

Seminář IVIG 2008, Můžeme to změnit? Kdo? •Školní knihovny •Veřejné knihovny •Problém učitelů ale i knihovníků •Silný argument pro spolupráci a zajištění kontinuity v práci všech typů knihoven (veřejných, školních, vysokoškolských)

Seminář IVIG 2008, Informační výchova •Prvky informační výchovy ve výuce: - samostatné racionální studium - metody diskuse, obhájení získaných poznatků - interpretace textů - citování literatury - vedení k vytváření vlastního informačního systému

Seminář IVIG 2008, … i pro učitele •Akreditované knihovnické kurzy pro učitele – vždy velký důraz na citování zdrojů •Bude nutné více se věnovat informační a citační etice a jejímu vysvětlování žákům a studentům •Novinka – akreditovaný kurz práce s informacemi pro učitele (nutná spolupráce a využívání školní knihovny a implementace informačních metod do výuky celým pedagog. sborem)

Seminář IVIG 2008, … a co knihovníci? •I s knihovníky je třeba se daným tématem více zabývat, právě ze zmíněného pohledu informační výchovy a působení na učitele •MZK připraví pro knihovníky veřejných knihoven jednodenní semináře na téma plagiátorství a informační etiky.

Seminář IVIG 2008, Literatura Brdička, Bořivoj. Etický kodex pro práci žáků a učitelů s informacemi. Dostupné z WWW: Činčera,Jan. Informační etika : sylabus k bakalářskému studiu informační vědy. Brno : Masarykova univerzita, s. ISBN

Seminář IVIG 2008, Děkuji za pozornost a PhDr. Martině Machátové z MZK Brno za konzultaci a rady