Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Strukturované učení PROJEKT EU
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výstupy z Úvodního semináře
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Pedagogická diagnostika
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
9. Tvorba individuálního plánu
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PhDr. Lenka Gajzlerová Úvodní hodina.
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Záškoláctví
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Sociální čtení.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání osob s mentálním postižením a autismem Mgr. Jitka Sviráková duben 2013

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-12-34-SPE -11 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Jitka Sviráková Vzdělávací oblast Speciální pedagogika Téma Vzdělávání osob s mentálním postižením a autismem Ročník 1. Datum tvorby duben 2013 Anotace Výuková prezentace Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky.

Vzdělávání osob s mentálním postižením a autismem Vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání osob s mentálním postižením a autismem

Vzdělávání žáků s mentálním postižením zaostávání vývoje rozumových schopností odlišný vývoj některých psychických vlastností poruchy v adaptačním chování

Vzdělávání žáků s mentálním postižením Žáci s lehkým mentálním postižením: integrace do běžných škol vzdělávání podle RVP ZV s přílohou upravující vzdělávání žáků s LMP-vzdělávání v základní škole praktické (základní vzdělání) Žáci se středně těžkým a těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami: vzdělávací program pro základní školu speciální podle RVP ZSŠ (základy vzdělání)

Vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením Vzdělávací oblasti jsou koncipovány s ohledem na sníženou rozumovou úroveň žáků. Výstupy vzdělávacího procesu jsou prakticky zaměřené a využitelné v běžném životě. Cílem jsou pracovní, sociální a komunikativní dovednosti.

Vzdělávání žáků se středně těžkým a těžkým mentálním postižením Školy speciální - také pro žáky se souběžným postižením více vadami a s poruchami autistického spektra Pro tyto žáky lze zřídit přípravný stupeň základní školy speciální.

Vzdělávání žáků se středně těžkým a těžkým mentálním postižením Učivo - základní dovednosti v jednotlivých vzdělávacích oblastech a oborech prakticky zaměřené činnosti a dovednosti Podmínky: klidné nestresující prostředí, které navozuje pocit bezpečí

Podmínky vzdělávání žáků se středně těžkým a těžkým mentálním postižením: klidné nestresující prostředí, které navozuje pocit bezpečí osvojení přiměřených poznatků utvoření návyků sebeobsluhy dovednosti používání předmětů denní potřeby respekt k individuálním zvláštnostem žáků

Doporučení pro práci se žákem s mentální retardací: přizpůsobit organizaci vyučování a v průběhu vyučovací hodiny střídat činnosti, používat speciální metody vyučování: výklad spojovat s demonstrací, využívat více smyslů k pochopení učiva vícenásobně opakovat informace neustále zjišťovat pomocí zpětné vazby pochopení učiva podpora vnitřní motivace žáka (vztah ke škole, k učiteli, k učivu) pozitivní slovní hodnocení učitelem

Vzdělávání žáků s autismem Pro autisty je charakteristický zhoršený společenský kontakt, protože způsob komunikace je omezený, poruchy chování, stereotypní zájem a aktivity, poruchy představivosti Autisté se od sebe odlišují v mentální úrovni, v úrovni a způsobu komunikace, v možnostech koncentrace atd.

Vzdělávání žáků s autismem důležitým pomocníkem pedagoga je asistent pedagoga Ve vzdělávání je důležitá názornost, přiměřenost, postupnost a jednoduchý klidný pracovní prostor.

Doporučení pro práci s autistickým žákem: znalost problematiky autismu a spolupráce s asistentem pedagoga zachovávání řádu a pravidelného režimu během výuky, na každou změnu je třeba žáka předem připravovat reálně posuzovat schopnosti žáka, motivovat jej a přizpůsobovat mu učivo nácvik komunikace a sociálního chování

Doporučení pro práci s autistickým žákem: úzká spolupráce školy s rodiči a speciálně pedagogickým centrem principy strukturovaného vyučování: individuální přístup vizualizace strukturalizace (časový rozvrh činností, pracovní program)

LITERATURA PIPEKOVÁ, J.[etal]. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, 2010. 401 s. ISBN 978- 80-7315-198-0 KRATOCHVÍLOVÁ, J. [etal]. Vzdělávání žáků se zdravotním postižením ve středních školách. Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, 2012. 72 s. ISBN 978-80-87063-55-2

Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.