Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Oftalmopedie ETIOLOGIE ZRAKOVÝCH VAD Mgr. Eva Matějková, Ph.D. říjen 2013

2 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE SPE -2 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Eva Matějková, Ph.D. Vzdělávací oblast Speciální pedagogika Téma Etiologie zrakových vad Ročník 3 Datum tvorby Anotace Materiál slouží studentům středních škol. Studenti se seznamují s problematikou příčin vzniku zrakových vad. Metodický pokyn Doporučujeme materiál používat pro nastudování dané látky.

3 ETIOLOIGIE ZRAKOVÝCH VAD
Speciální pedagogika ETIOLOIGIE ZRAKOVÝCH VAD

4 „Zrakově postižení lidé tvoří heterogenní skupinu, porucha jejich zrakových funkcí může být různě závažná, kvalitativně odlišná, může vzniknout v různém období a je spojená s rozdílným rizikem vzniku kombinovaného postižení“ (Vágnerová 2004, s. 195).

5 PŘÍČINY VZNIKU Prenatální Perinatální Postnatální

6 PRENATÁLNÍ PŘÍČINY Dědičnost
Exogenní činitelé (teratogeny) – činitelé, kteří mohou způsobit narušení vývoje orgánů nebo poruchu jeho funkce. Mechanické vlivy Fyzikální vlivy Chemické vlivy Onemocnění zarděnkami (Vítková et al, 2004).

7 PERINATÁLNÍ PŘÍČINY Hypoxie – má vliv na nervový systém, oběhový systém a Asfyxie - je stav ztížené výměny krevních plynů přes placentu během porodu. Dochází k nedostatku kyslíku ve tkáních plodu.

8 POSTNATÁLNÍ PŘÍČINY Úrazy oka – poranění chemickými látkami, perforační poranění aj. Zvýšená koncentrace kyslíku v inkubátoru ROP (retinopatie nedonošených) (Vítková et al, 2004).

9 LÉČBA A PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
„Veškeré terapeutické metody slouží k co nejefektivnější kompenzaci chybějících zrakových funkcí a k podpoře přijatelného rozvoje, resp. uplatnění takto postižených lidí, ale i posílení jejich sebevědomí a sebeúcty“ (Vágnerová, 2008, s. 207).

10 LÉČBA A PÉČE O ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ
Léčba a péče o zrakově postižené se skládá z: Léčby základního onemocnění, volby kompenzačních pomůcek. Práce s rodinou Speciálně pedagogické péče Sociometrie

11 KOMPENZAČNÍ POMŮCKY Optické pomůcky Optoelektronické pomůcky
Pomůcky na bázi PC Speciální hardware Speciální software Ostatní pomůcky pomůcky usnadňující orientaci a samostatný pohyb (bílé hole, akustické systémy pro snadnou orientaci) časoměrné pomůcky, indikátory a měřící přístroje s hlasovým výstupem pomůcky umožňující zápis nebo záznam informací (Pichtovy psací stroje, magnetofony a diktafony, ...)

12 KONTROLNÍ OTÁZKY Co patří k prenatálním příčinám zrakového postižení?
Co patří k perinatálním příčinám zrakového postižení? Co patří k postnatálním příčinám zrakového postižení? Jaké jsou kompenzační pomůcky pro zrakově postižené?

13 LITERATURA PIPEKOVÁ, J.[etal]. Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, s. ISBN VÍTKOVÁ, M. [etal]. Integrativní speciální pedagogika : integrace školní a sociální. Brno : Paido, s. ISBN VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. 3. přeprac. rozš. vyd. Praha: Portál, s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

14 Děkuji za pozornost  ematejkova@szs-jaselska.cz


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google