Informatika Počítačové sítě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Počítačové sítě.
Advertisements

Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Název:VY_32_INOVACE_VDT_8B_11A Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Počítačové sítě Netware © Mgr. Petr Loskot
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Personal Area Network - PAN Osobní počítačové sítě © Mgr. Petr Loskot.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Připojení k internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_2_10_Připojení k internetu.
Strukturovaná síťová konfigurace Členění sítí dle rozsahu (PAN, LAN, MAN, WAN) techniky zvyšování propustnosti LAN technika zvyšování spolehlivosti LAN.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
 Organizace WECA = WiFi Aliance vytvořila WiFi  WiFi - signalizuje vzájemnou kompatibilitu  Založeno na standardu  b – 2,4 GHz,
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
The Anh Nguyen, Martin Němec
Topologie lokálních sítí
Způsoby připojení k internetu
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Počítačová síť,LAN,WAN,PAN
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet komunikace.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
Internet.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Principy počítačové sítě
Druhy sítí podle rozlehlosti
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Vytvořil: Ing. Petr Lešák
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Prvky v síti Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
Počítačové sítě.
Přídavná zařízení.
S Úvod do počítačových sítí
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Informatika Počítačové sítě.
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Planning and Cabling Networks
Opakování učiva pro 9. ročník
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Sítě a internet.
Přídavné karty.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Internet (základní pojmy)
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Informatika Počítačové sítě

Jak vytvořím počítačovou síť? Počítačová síť vznikne propojením počítačů a jiné kancelářské techniky (tiskárna, kopírka, TV) pomocí síťových karet, kabelů a spojovacích zařízení (switch, router, vysílače). Výhody: (příklady) ze všech počítačů můžeme tisknout na jedné tiskárně můžeme ukládat filmy a hudbu do sdílené složky jednoho počítače přistupovat k internetu přes jeden router Otázky

Aktivní síťové prvky Switch (přepínač) je zařízení, které obsahuje množství portů, do kterých se připojují počítače v jedné síti a jiná síťová zařízení. Switche se rovněž dají spojovat navzájem mezi sebou. http://www.resolveitonline.net Otázky http://www.frontierpc.com

Aktivní síťové prvky Router (směrovač) je zařízení, které spojuje dvě rozdílné sítě a přenáší mezi nimi data. Má spoustu síťových funkcí např. vysílač WiFi http://eunifi.com http://en.wikipedia.org Otázky www.alfacomputer.cz

Kabelové připojení k síti K vytvoření malých sítí (domácnosti, školy, firmy) se používají nejčastěji metalické kabely zakončené konektory RJ45. Jeden konec kabelu je zapojen do síťové karty v PC, druhý do switche či routeru. Na větší vzdálenosti se používají optické kabely. http://www.123rf.com/ http://desktopia.net Otázky http://commons.wikimedia.org

Bezdrátové připojení k síti WiFi je označení pro bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích (též Wireless LAN, WLAN). V domácnostech zprostředkovává WiFi zpravidla router. Otázky http://www.usr-emea.com

Základní druhy sítí Síť PEER TO PEER (PEER = rovný) – síť několika plnohodnotných počítačů nezávislých na serveru. Server vůbec nemusí být přítomen. Síť KLIENT- SERVER – skládá se z centrálního počítače „serveru“ a dalších počítačů, kterým se říká „stanice“. Stanice jsou na serveru částečně nebo úplně závislé. Server je počítač, který poskytuje stanicím služby, jako jsou sdílení dat, úschova dat, přístup k Internetu, komunikaci, posílání e-mailů a podobně. Otázky

Dělení sítí z hlediska velikosti LAN (Local Area Network) - lokální (místní) počítačová síť. Například v podniku, firmě, škole, domácnosti. MAN (Metropolitan Area Network) - metropolitní síť. Pracuje vysokou rychlostí a schopná přenášet data na vzdálenost až 80 km. Propojuje například několik budov (škol) v jednom městě, případně mezi městy. WAN (Wide Area Network) rozlehlá síť. Vznikne spojováním menších sítí (LAN, MAN) do větších celků. Vedou např. přes celý stát (síť státní veřejné správy) nebo přes celé kontinenty. WWW (World Wide Web) – Celosvětová síť (Internet). Otázky

Schéma zapojení malé domácí počítačové sítě Otázky

Otázky na písemku 1. Co potřebuješ k vytvoření malé domácí počítačové sítě a jaké výhody to přináší? 2. Co je to switch? 3. Co je to router? 4. Co je to WiFi? 5. Co znamenají zkratky LAN, WAN a WWW? 6. Co je síť typu “peer to peer“? 7. Popiš síť typu “klient – server“ a co je to server? 8. Nakresli schéma zapojení malé domácí PC sítě.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.