Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Rizika spojená s dopady změny klimatu v Dobrušce.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Povodňová prognostika Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala Staška 32, České.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
VY_52_INOVACE_05_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Mgr. Ondřej Kosík Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka Ostrava.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Svaz chovatelů českého strakatého skotu, z.s. Skalský Dvůr
Grafická úprava prezentace
Hydrologická prognóza povodní
„Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného.
Název školy: Základní škola T. G
Internet.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Barva světla, šíření světla a stín
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Přídavná zařízení.
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Ochrana člověka za mimořádných událostí
Lexikon veřejné správy ČR
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Název předmětu, číslo Vedoucí Jména členů skupiny
Neživá příroda - vzduch
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Integrované operační středisko – „srdce policie“
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Terénní krizová služba
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE Hasičský záchranný sbor plzeňského kraje kpt. Mgr. Hana Šimandlová

Výstrahy ČHMÚ ČHMÚ přechází na nový systém přípravy a vydávání výstrah a informací v souladu s doporučením Světové meteorologické organizace WMO (www.wmo.int) a filosofií evropského výstražného systému Meteoalarm (www.meteoalarm.eu) poskytujícím nejdůležitější informace pro prevenci před následky extrémních projevů počasí očekávaných v rámci Evropy. Hlavní inovace spočívá v novém formátu výstupů, který bude společný pro všechny výstražné a varovné systémy ČHMÚ, kterým je CAP (Common Alerting Protocol). Všeobecný výstražný protokol ČHMÚ je zpráva určená k předávání informací o nebezpečných meteorologických a hydrologických jevech a o vyhlášených informacích SVRS (Smogový varovný a regulační systém) při zvýšených koncentracích škodlivých látek v ovzduší formou XML souboru, a to pro území jednotlivých obcí s rozšířenou působností.

Výstrahy ČHMÚ Distribuci výstrah ČHMÚ zajišťuje pro jednotlivé obce na území Plzeňského kraje Krajské operační a informační středisko (KOPIS) HZS Pk HPPS („Hlásná a předpovědní povodňová služba“) distribuuje KOPIS na všechny obce v kraji Bouřkové jevy (silné bouřky, velmi silné bouřky, velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, extrémně silné bouřky, extrémně silné bouřky s přívalovými srážkami) Dešťové srážky (vydatný déšť, velmi vydatný déšť, extrémní srážky) Povodňové jevy (povodňová bdělost, povodňová pohotovost, povodňové ohrožení, extrémní povodňové ohrožení)

Výstrahy ČHMÚ SIVS („Systém integrované výstražné služby“) distribuuje KOPIS pouze obcím, jenž o ně požádaly ( Dopis „Předávání informací na obce pomocí SMS“ – č.j. HSPM-1980/2015 ze dne 6. 5. 2015 + Předávání informací o řešených MU na území obce + Informace o vyhlášení poplachu JSDHO, kterou obec zřizuje) Teplota (vysoké teploty, velmi vysoké teploty, extrémně vysoké teploty, prudký pokles teploty, silný mráz, velmi silný mráz, extrémní mráz) Vítr (silný vítr, velmi silný vítr, extrémně silný vítr) Sněhové jevy (nová sněhová pokrývka, vysoká nová sněhová pokrývka, extrémní nová sněhová pokrývka, silné sněžení, sněhová bouře, sněhové závěje, závěje) Námrazové jevy (náledí, ledovka, silná ledovka, velmi silná ledovka, silná námraza) Požáry (nebezpečí požárů, vysoké nebezpečí požárů)

Výstrahy ČHMÚ Se změnou přípravy a vydávání výstrah dochází k častějšímu zasílání výstrah a k upřesňování informací V případě, že pro dané území ORP není vydána výstraha, není KOPIS nic distribuováno Distribuce probíhá textovou zprávou SMS a emailem

Výstrahy ČHMÚ Distribuované jevy lze najít na stránkách ČHMÚ http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/napoveda/sivs.html Distribuované jevy jsou v Příloze č. 1 Směrnice SM ŘÚ 2011/11 pro realizaci SIVS Distribuce rozlišuje tři úrovně nebezpečí Nízký (žlutá) Vysoký (oranžová) Extrémní (červená)

Výstraha zaslaná emailem

Výstraha zaslaná emailem Význam barvy textu v emailu Černá – zobrazuje jev / informace, které byly obsaženy v předešlé výstraze a dále pokračují Zelená – zobrazuje nový jev / informace, nebo upřesňuje informace z předešlé výstrahy Červená přeškrtnutá – ruší jev / informace jejichž původní platnost přesahovala vydání nové výstrahy

Výstraha zaslaná emailem Jev je vydáván pro území ORP Pokud je jev vydáván pro všechny ORP v rámci okresu je uveden okres Pokud je jev vydáván pro všechny ORP v rámci kraje je uveden kraj

Výstraha zaslaná SMS Informace v SMS obsahuje pouze info o jevu a jeho platnosti Pokud je v SMS obsaženo více jevů, je v platnosti uveden začátek platnosti prvního jevu až konec platnosti posledního jevu Detaily k obdržené SMS jsou obsaženy v emailu, případně na stránkách ČHMÚ Příklad zaslané SMS: Výstraha SIVS: Silný vítr Nová sněhová pokrývka Sněhové jazyky Platnost od 08.01. 16:00 do 10.01. 06:00

Zásady předávání Informace předávaná emailem: = email uvedený v základních informacích o obci v POVIS (Povodňový informační systém – www.povis.cz – přístup na základě přiděleného hesla – přiděleno každé obci)

Zásady předávání Informace předávaná SMS: = číslo mobilního telefonu uvedené u jména předsedy povodňové komise obce (starosty obce) v kolonce SMS v POVIS

Děkuji za pozornost