„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
• Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy.
Výroba vína.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Výroba vína II.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sabrage (Sabráž) Umění otevírání šampaňského, hrdla lahve šavlí
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Umět charakterizovat víno a jeho význam
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
LEO TORRONTÉS 2011 CASA BIANCHI SAN RAFAEL, MENDOZA, ARGENTINA
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA Další informace ZDE.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Drobné ovoce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Počet obyvatel Rozloha km² Jazyk -francouzština
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo, tranquilo, tranquille, Stillwein, still frizzante, de aguja, pétillant, Perlwein, semi-sparkling spumante, espumoso, mousseux, Schaumwein, sparkling metoda Charmat, metodo Martinotti, hybridní metody, rurální metoda

_Mosel_ _Champagne_ _Alsace_ _Loira_ _Bourgougne_ _Jura_ _Treviso_ _Savoie_ _Bordeaux_ _Franciacorta_ _Die_ Asti _Limoux_ _Penedés_

Méthode champenoise – tichý základ

Méthode champenoise – asambláž+tiráž, zrání „sur lie“

Méthode champenoise – remuage

Méthode champenoise – degorzáž

Méthode champenoise – dosáž (cukernatost)

Sabrage „Do not use the force, Luke!“

remuage, degorsáž, dosáž 2016 Q3 sklizeň a burčák 2016 Q4 mladé víno 2017 Q1 tiché víno 2017 Q2 sur lie 2017 Q3 sur lie 2017 Q4 sur lie 2018 Q1 sur lie 2018 Q2 remuage, degorsáž, dosáž

snails the slow temptation

Cukernatost - gramy cukru na litr brut nature, brut zero < 3 g/l brut < 15 g/l extra dry - 12 až 20 g/l sec - 17 až 35 g/l demi-sec - 33 až 50 g/l doux > 50 g/l

Cava Katalánsko, okres Penedés 50-100km jihozápadně od Barcelony produkce cca 300.000.000 (třista tisíc tisíců) lahví ročně, podobně jako Champagne 5% produkce cava v několika dalších španělských oblastech Zrání na kalech joven („mladá“) 9-15 měsíců Reserva 15-30 měsíců Gran Reserva > 30 měsíců

Cava - odrůdy Monastrell (Mourvedre) intenzivní barva, tělo, taniny Parellada kyselinka, svěžest, jemný ženský princip; květiny a zelené jablko; vyšší polohy Xarel.lo (Xarel-lo, Xarello) kyseliny i cukr, zemité tóny, struktura chuti, tvrdší mužský princip, vhodné pro delší zrání antioxidant resveratrol Macabeo (Viura, Maccabeu) spojovací, od květinových aromatických po těžší med a ořech, odolné proti oxidaci, v Rioja se přidává do červeného Chardonnay mnohotvárné, dle zpracování; na kalech udělá biskvit Monastrell (Mourvedre) intenzivní barva, tělo, taniny Garnacha (Grenache, Cannonau) kořenité, červené plody; sladké Banyul, Chateauneuf-du-Pape Grenache+Syrah+Mourvedre, Kalifornie a Austrálie Pinot Noir Burgundsko a zbytek světa; vůně jahod a třešní; lesní ovoce Trepat severovýchodní Španělsko; „katalánský Pinot Noir“; růžové cavy i cuvée s Tempranillo a Garnacha www.wine-searcher.com

Crémant Rebranding po „vydělení“ z champagne v 80. letech Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire, Savoie, Luxembourg Odrůdy (hlavní, různé dle oblastí) Bílé: Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Pinot Blanc, Pinot gris, Chenin blanc, Semillon, … Červené: Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cabernet franc Zrání - minimum 9 měsíců (někde 12)

_Mosel_ _Champagne_ _Alsace_ _Loira_ _Bourgougne_ _Jura_ _Treviso_ _Savoie_ _Bordeaux_ _Franciacorta_ _Die_ Asti _Limoux_ _Penedés_

Champagne Nejstarší tradice šumivých, Dom Perignon na konci XVII stol. Oblast Champagne kolem Reims, severní region, vápenec, nespojitá La Montagne de Reims – křída, Pinot Noir, síla a ušlechtilost Val de Marne – jílovito-vápenitá půda, (Pinot) Meunier, ovocnost a kulatost La Côte des Blancs – křída, Chardonnay, lehkost a svěžest Zrání - minimum 15 měsíců Informace na vinětě Gran Cru, 1er Cru Millésime RM Récoltant Manipulant, NM Négociant Manipulant, … družstva, … MA Marque d´Acheteur

Lambrusco Emilia Romana a Lombardie Odrůda Lambrusco - odvozováno z latinských slov labrum (hranice pozemku) a ruscum (divoce rostoucí) Již staří Etruskové… Pije se mladé a studené, k pečenému vepřovému a skopovému masu, uzenině, parmezánu nebo těstovinám, sladší varianty také k dezertům.