„Vedete proseko? Jako myslím bohemku, teda sekt. Ne pravej šampus, prostě nějaký bubliny.“ 1 bar 1,5-2,5 bar > 2,5 bar (IT), (ES), (FR), (D), (EN) fermo, tranquilo, tranquille, Stillwein, still frizzante, de aguja, pétillant, Perlwein, semi-sparkling spumante, espumoso, mousseux, Schaumwein, sparkling metoda Charmat, metodo Martinotti, hybridní metody, rurální metoda
_Mosel_ _Champagne_ _Alsace_ _Loira_ _Bourgougne_ _Jura_ _Treviso_ _Savoie_ _Bordeaux_ _Franciacorta_ _Die_ Asti _Limoux_ _Penedés_
Méthode champenoise – tichý základ
Méthode champenoise – asambláž+tiráž, zrání „sur lie“
Méthode champenoise – remuage
Méthode champenoise – degorzáž
Méthode champenoise – dosáž (cukernatost)
Sabrage „Do not use the force, Luke!“
remuage, degorsáž, dosáž 2016 Q3 sklizeň a burčák 2016 Q4 mladé víno 2017 Q1 tiché víno 2017 Q2 sur lie 2017 Q3 sur lie 2017 Q4 sur lie 2018 Q1 sur lie 2018 Q2 remuage, degorsáž, dosáž
snails the slow temptation
Cukernatost - gramy cukru na litr brut nature, brut zero < 3 g/l brut < 15 g/l extra dry - 12 až 20 g/l sec - 17 až 35 g/l demi-sec - 33 až 50 g/l doux > 50 g/l
Cava Katalánsko, okres Penedés 50-100km jihozápadně od Barcelony produkce cca 300.000.000 (třista tisíc tisíců) lahví ročně, podobně jako Champagne 5% produkce cava v několika dalších španělských oblastech Zrání na kalech joven („mladá“) 9-15 měsíců Reserva 15-30 měsíců Gran Reserva > 30 měsíců
Cava - odrůdy Monastrell (Mourvedre) intenzivní barva, tělo, taniny Parellada kyselinka, svěžest, jemný ženský princip; květiny a zelené jablko; vyšší polohy Xarel.lo (Xarel-lo, Xarello) kyseliny i cukr, zemité tóny, struktura chuti, tvrdší mužský princip, vhodné pro delší zrání antioxidant resveratrol Macabeo (Viura, Maccabeu) spojovací, od květinových aromatických po těžší med a ořech, odolné proti oxidaci, v Rioja se přidává do červeného Chardonnay mnohotvárné, dle zpracování; na kalech udělá biskvit Monastrell (Mourvedre) intenzivní barva, tělo, taniny Garnacha (Grenache, Cannonau) kořenité, červené plody; sladké Banyul, Chateauneuf-du-Pape Grenache+Syrah+Mourvedre, Kalifornie a Austrálie Pinot Noir Burgundsko a zbytek světa; vůně jahod a třešní; lesní ovoce Trepat severovýchodní Španělsko; „katalánský Pinot Noir“; růžové cavy i cuvée s Tempranillo a Garnacha www.wine-searcher.com
Crémant Rebranding po „vydělení“ z champagne v 80. letech Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux, Loire, Savoie, Luxembourg Odrůdy (hlavní, různé dle oblastí) Bílé: Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc, Pinot Blanc, Pinot gris, Chenin blanc, Semillon, … Červené: Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Cabernet franc Zrání - minimum 9 měsíců (někde 12)
_Mosel_ _Champagne_ _Alsace_ _Loira_ _Bourgougne_ _Jura_ _Treviso_ _Savoie_ _Bordeaux_ _Franciacorta_ _Die_ Asti _Limoux_ _Penedés_
Champagne Nejstarší tradice šumivých, Dom Perignon na konci XVII stol. Oblast Champagne kolem Reims, severní region, vápenec, nespojitá La Montagne de Reims – křída, Pinot Noir, síla a ušlechtilost Val de Marne – jílovito-vápenitá půda, (Pinot) Meunier, ovocnost a kulatost La Côte des Blancs – křída, Chardonnay, lehkost a svěžest Zrání - minimum 15 měsíců Informace na vinětě Gran Cru, 1er Cru Millésime RM Récoltant Manipulant, NM Négociant Manipulant, … družstva, … MA Marque d´Acheteur
Lambrusco Emilia Romana a Lombardie Odrůda Lambrusco - odvozováno z latinských slov labrum (hranice pozemku) a ruscum (divoce rostoucí) Již staří Etruskové… Pije se mladé a studené, k pečenému vepřovému a skopovému masu, uzenině, parmezánu nebo těstovinám, sladší varianty také k dezertům.