společensky významných objektů v zónách havarijního plánování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Ing. Kateřina Blažková, Ph.D.
Vnější havarijní plány Zóny havarijního plánování
vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva
Jednotky požární ochrany
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Prevence závažných havárií a ochrana obyvatelstva u HZS ČR
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
HZS kraje Vysočina Varování a vyrozumění
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Nový zákon v prevenci závažných havárií
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Ing. Jana Vanková, Ing. Václav Komárek
Václav Novák Mikroregiony kraje Vysočina Václav Novák.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Shrnutí programu IS INTERREG III A ČR–Polsko ve Slezském vojvodství Závěrečná konference Interreg III A ČR – Polsko 2004 – , Olomouc Seminář.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
Interní postupy MAS Brdy
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Jednotky požární ochrany
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
územního plánování na obcích v roce 2007
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Objekty s větším počtem osob „Společensky významné objekty“
Transkript prezentace:

společensky významných objektů v zónách havarijního plánování Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Připravenost společensky významných objektů v zónách havarijního plánování Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. HZS Moravskoslezského kraje

15 provozovatelů objektů zařazených do skupiny B Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj 15 provozovatelů objektů zařazených do skupiny B 12 zón havarijního plánování 75 000 osob

Společensky významné objekty v zónách Přirozená kumulace vysokého počtu osob Osazenstvo Uzavřený / otevřený okruh osob Vysoká zranitelnost

Společensky významné objekty v zónách 64 školských zařízení 18 zařízení sociální péče 2 zdravotnická zařízení 6 obecních úřadů 79 dalších 169 SVO celkem 25 000 osob

Společensky významné objekty v zónách Jsou informováni o ohrožení? Znají způsoby varování a informování? Dovedou správně reagovat? Mají zpracovanou dokumentaci? Je osazenstvo seznámeno?

Přezkoumání a kontrola Systém řízení v ZHP ZHP, VHP, Info o nebezpečí Systém řízení Politika, závazek Plánování Zavedení a provoz Přezkoumání a kontrola Opatření Systém VaI Karta opatření Proškolení Semináře Nácviky Audity

3. Informování o ohrožení Informace o ohrožení Zahrnutí do VHP/HPK § 35 zákona o PZH Tištěná a elektronická Veřejnost v ZHP Podniky a SVO se sídlem v ZHP Povinni vůči zaměstnancům zajistit: informování o hrozící MU a plánovaných opatřeních, varování, evakuaci či ukrytí, organizování záchranných prací, přípravu k sebeochraně a vzájemné pomoci. § 23 a 24 zákona o IZS Informovat o nebezpečí Upozornit na povinnosti Doporučit, jak na to Spolupracovat

4. Plánovací dokumentace – Vyrozumění Periodická aktualizace kontaktů Systém AMDS (nahrávka) Pokyny k AMDS Využití při cvičeních

4. Plánovací dokumentace – Karta objektu Interní dokumentace ohroženého objektu A4 formát Textová a grafická část Plánovat opatření k ochraně osazenstva SVO při závažné havárii Vzor na webových stránkách HZS MSK Metodická pomoc HZS MSK při zpracování

4. Plánovací dokumentace – Karta objektu Identifikace ohroženého objektu Informace o ohrožení Způsoby informování o havárii Činnosti k ochraně osazenstva (pokračování…)

4. Plánovací dokumentace – Karta objektu (...pokračování) Úkoly a odpovědnosti zaměstnanců Prostory k ukrytí První pomoc Kontaktní údaje

5. Společná cvičení

5. Společná cvičení Informování o havárii Vyhlášení opatření Realizace opatření Kontrola Vyhodnocení cvičení 1 200 žáků/studentů 160 zaměstnanců

6. Semináře Informace o ohrožení Informování o havárii Žádoucí chování Preventivní materiály a podpora

7. Preventivní materiály

8. Podpora provozovatelů => S P O L U P R Á C E § 26 zákona o prevenci závažných havárií Preventivní kampaně a programy Instruktoři programu Hasík CZ Semináře pro SVO Akce pro veřejnost, dny otevřených dveří Finanční podpora Pořízení a údržba chemického monitoringu Pořízení preventivních materiálů

Připravenost společensky významných objektů Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Připravenost společensky významných objektů Zóna havarijního plánování, vnější havarijní plán Zahrnutí do havarijního plánu Karta opatření Příprava, ověřování Materiální a finanční zabezpečení START CÍL

Závěry Připravenost SVO => ŽIVÝ vnější havarijní plán Zásady žádoucího chování obecně platné Zpracování karet objektů HZS kraje pro SVO Společné nácviky mají smysl => zkušenost z programu Hasík CZ

Děkuji za pozornost  kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje Děkuji za pozornost  kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. e-mail: katerina.blazkova@hzsmsk.cz tel: 950 739 245