VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchod, trh Základy hospodaření.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Cukry – přírodní sladidla
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Sacharóza – výroba cukru
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Organizace práce na prodejně
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED-řešení
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 2. 4. 2013 Autor: Mgr. Helena Válková Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast: Potravinářské zboží Obor vzdělání: Prodavač (66-51-H/01) 1. ročník Název výukového materiálu: Opakování – otázky a úkoly k opakování. Materiál vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky byl vytvořen pomocí programu PowerPoint a bude prezentován žákům prostřednictvím interaktivní tabule. Své odpovědi budou žáci zapisovat na záznamový arch. Čas: 35 minut

Opakování 1. Škroby jsou látky: a) rozpustné ve vodě b) ve vodě nejsou rozpustné c) rozpustné ve vodě a bobtnají ve studené vodě 2. Solamyl patří mezi škroby vyráběné z: a) brambor b) kukuřice c) pšenice .

Opakování 3. Pro potravinářské účely používáme škroby: a) bez příměsí a nečistot b) nejvyšší jakosti, čisté, bez příměsí a nečistot, barviv a těžkých kovů 4. Mléčné pudinky se zavařují: a) do mléka b) do mléka i vody c) do vody

Opakování 5. K čemu se používají „otruby?“ a) ke zkrmení b) k výrobě piva c) k výrobě oleje 6. Pektiny využíváme při výrobě: a) ovocného cukru b) želírovacích prostředků c) papíru a textilních vláken

Opakování 7. Mezi důsledky nadměrné spotřeby cukru patří obezita, ………., dna a jiné nemoci. 8. Ovocný cukr (fruktóza) je obsažen ve většině ….. a je součástí třtinového a ……… cukru. 9. Výroba třtinového cukru tvoří 60 % ……… produkce cukru. 10. Řepný cukr se získává z ……………, která u nás roste v ……. i na ………….

Opakování 11. Suroviny pro výrobu cukru (sacharózy) jsou cukrová …….. a cukrová ………... 12. Rafinace je proces, kdy se ……. cukr zpracovává na čistou ……….. (bílý cukr). 13. Sladový cukr (maltóza) vzniká v klíčícím ………….. 14. Přírodní cukr tvoří nažloutlé krystaly, rafinovaný má barvu ……., případně ………. odstín.

Opakování 15. Vyjmenujte podmínky pro skladování cukru. 16. Cukr chráníme před různými vlivy. Vzpomenete si na některé? 17. Skladování většího množství cukru vyžaduje spolehlivou …………………… 18. Uveďte období, kdy je zvýšená poptávka po cukru?

Opakování 19. Záruční lhůta rafinovaného cukru je ……………….......................................... a cukru moučkového ? měsíců? 20. Med má vysokou ………… hodnotu a obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamíny ……. 22. Včelí med získáváme z pláství: a) odstředěním b) lisováním c) oběma způsoby

Opakování 23. Květový med je: a) světlý a rychle krystalizuje b) tmavý, je tekutý déle c) tmavší a nekrystalizuje 24. Mezi přirozená umělá sladidla patří: a) Sorbitol a Xylitol b) Sacharin a Aspartam c) Sacharin a Sorbitol

Opakování 25. Aspartam je využíván: a) při výrobě cca 5000 potravinových výrobků b) při výrobě cca 500 potravinových výrobků c) v potravinářství se nevyužívá

Zdroje KAVINA, J. Zbožíznalství potravinářského zboží. 1. vyd. Praha, 1996: NAKLADATELSTVÍ IQ 147. Kapitola 6 a 7 ANDERLE, P., SCHWARZ, H. Zbožíznalství. Poživatiny – potraviny, pochutiny. České vydání 1995, Správa přípravy učňů Praha. NAKLADATELSTVÍ WAHLBERG PRAHA. ISBN 80-901-871-4-5. Lidská výživa, str. 50 a 175