Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obor: H/01 Kuchař-číšník
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
výroba piva – kvašení a dokvašování
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
„EU peníze středním školám“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_558_ Výroba vína 4 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Technika obsluhy – Výroba kávy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice, U Kapličky 761, Sušice Šablona: V/2 č. 3 Předmět: Stolničení Téma: Stolničení Cílová skupina: 16 až 20 let Ročník: 2. Název: Výroba a skladování vína Anotace: Prezentace zaměřená na výuku daného tématu. Žáci se seznámí s jednotlivými operacemi při výrobě vína. Autor: Bc. Jana Dobšovičová Datum vytvoření: Metodické pokyny:Výklad s použitím dataprojektoru

Výroba hroznových vín 1. Vinobraní 2. Výroba rmutu a moštu 3. Kvašení moštu 4. Zrání – dokvašování 5. Ošetřování a školení vína 6. Stáčení vína do lahví

Vinobraní  Ovlivňuje kvalitu celého produktu.  Termín sběru hroznů se určuje podle zralosti technologické = poměr mezi kyselinou a cukrem v bobulích.  Čím déle zůstávají hrozny na keříku, tím více stoupá obsah cukru a obsah kyselin klesá.  U nás začíná vinobraní koncem srpna – pro rané odrůdy, v září a říjnu – pro pozdní odrůdy.  Sebraná réva se třídí – nahnilé hrozny se vyhazují.  Nepříznivě na vinobraní působí deště a mrazíky.

Výroba rmutu a moštu  Rmut = rozdrcené a odzrněné hrozny vinné révy.  Lisováním rmutu se získá mošt, vylisované bobule se nazývají matoliny.  Při výrobě bílého vína se rmut lisuje ihned  Při výrobě buketních vín (Muškáty) se nechává 1 – 2 dny slabě nakvasit – líh vyluhuje buketní látky.  Při výrobě červeného vína se rmut nakvašuje, aby tvořící se líh vyluhoval do vína ze slupek (matolin) barvivo.

Kvašení a dokvašování moštu  Mošt kvasí v sudech nebo tancích.  Během kvašení se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý.  Oxid uhličitý volně uniká do okolí.  Mošt kvasí ve fázích  Bouřlivé kvašení – trvá asi 1 – 2 týdny, je způsobeno jednak divokými kvasinkami žijícími na povrchu bobulí a jednak přidáním čisté kultury kvasinek → vzniká burčák, což je rozkvašený, perlivý, málo alkoholický, sladký mošt.  Mladé víno – kvašení není již tak bouřlivé, dále se prokvašuje zbylý cukr, víno se začíná čistit. Kaly se usazují a odstraňují stáčením do nových sudů.

Ošetřování vína a školení vína  Jsou všechny úpravy, které zlepší trvanlivost, chuť, vzhled a buket vína.  Scelování – je míšení různých vín nebo moštů  Slazení – galování  Okyselování – je povoleno u vín pouze nemocných  Alkoholizování – je povoleno k ozdravění vína (max. 1% čistého lihu)  Barvení – je povoleno jen karamelem a čerstvými matolinami z červeného vína  Čiření – zvyšuje čistotu vína

Stáčení vína  Provádí se po dokvašení vína.  Stáčí se do lahví, cisteren, sudů a PET obalů a Tetrapaků.  Po stáčení se víno adjustuje (stav obalů) a označuje.

Skladování Teplota 10 °C – neměnná.  Teplota 10 °C – neměnná.  Vlhkost 70 %. - při větší vlhkosti plesnivění korků, při nižší vysychání korků (okysličení vína)  Láhve ukládáme v leže, aby se víno neustále dotýkalo korku a navlhčovalo ho.  Sudy se skladují ve stojanech – kantýřích, upevněny klíny, aby se nepohybovaly.

Zdroje: HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce. 1. vyd. Vojanova 209 | Úvaly: Ratio, ISBN SALAČ, G. Stolničení. 2. vyd. Ostrovní 30 | Praha 1: Fortuna, ISBN