Důsledky globální změny klimatu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Příčiny a projekce změny klimatu
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Změny klimatu vliv člověka 2.část RNDr.M. Starostová.
Globální oteplovaní.
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Oteplování a vliv na flóru Země
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Biomy - popis.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Tereza Černá Globální oteplování.
Tlak a proudění vzduchu
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
Ohrožování základních složek biosféry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
Podnebí.
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
OCEÁNY.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Hydrosféra Vodní obal země.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ (Global Warming) ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová Přírodovědný seminář-chemie – 9. ročník.
Podnebí, podnebné pásy.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Globální problémy – – ozonová díra, skleníkový efekt a znehodnocení půdy.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Podnebí Severní Ameriky
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Klimatická změna v reálném světě
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Fakta o klimatických změnách
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Rozšiřování pouští.
ČR leží v mírném p. p. střídají se 4 roční období
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
PODNEBÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Důsledky globální změny klimatu

Co jsou důsledky globální změny klimatu? Jsou to environmentální a sociální změny způsobené lidskými emisemi skleníkových plynů. Tyto změny se týkají počasí, kryosféry, oceánů a moří, zemědělství, zdraví, životního prostředí a ekonomie

Počasí Otepluje se. Srážek celkově přibývá – víc je jich v subpolárních oblastech a méně v subtropických. Přibývá přívalových dešťů. Přibývá tropických dnů a nocí a ubývá chladných dnů a nocí. Je více záplav, tropických cyklón a vln horka. https://ego.ihned.cz/c1-52584090-sever-a-zapad-evropy-suzuji-privalove-deste-na-rujane-se-zritil-utes https://cs.wikipedia.org/wiki/Tropick%C3%A1_cykl%C3%B3na

Kryosféra http://www.eko-g.cz/ Kryosféra zahrnuje všechny oblasti pokryté sněhem a ledem. Těchto oblastí celkově ubývá. Mizí zalednění severního pólu. Některé studie dokonce předvídají, že by do konce 21. století mohl arktický mořský ledovec v létě do značné míry zmizet. Ubývá horských ledovců. Ubývá sněhové pokrývky – hlavně na severní polokouli. Na sněhové pokrývce nebo ledovcích jakožto zdroji pitné vody je závislá až 1/6 populace. Zvyšuje se výskyt plovoucích ledovců, což představuje nebezpečí pro lodní přepravu. Kvůli tání permafrostu uniká metan, což přispívá ke zvýšení množství skleníkových plynů v atmosféře.

Oceány a moře Kvůli nárůstu teploty se snižuje schopnost oceánů absorbovat oxid uhličitý. Pohlcování oxidu uhličitého oceány okyseluje, což vede k omezení vývoje planktonu a ohrožení populací ryb. Teplotní roztažnost vody a tání ledovců způsobuje nárůst mořské hladiny. To způsobí zaplavení některých nízko položených oblastí. Oceány jsou ředěny sladkou vodou z tajících ledovců a deště. Tento úbytek soli způsobuje zpomalování mořských proudů. To způsobí zpomalení distribuce tepla a živin mezi různými částmi oceánu. https://www.scientificamerican.com/article/oceans-are-warming-faster-than-predicted/

Zemědělství Kvůli nárůstu oxidu uhličitého v atmosféře více rostou rostliny. Přibývá lesních požárů. Rozšiřují se pouště. https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kompostovani-brzdi-rust-pousti?add_disc=1&parent_id=36c04a0d82e5704094bf4f63140689e3 http://bushcraft.cz/nutne-k-preziti/zajisteni-bezpeci/lesni-pozar/

Zdraví Ubývá úmrtí způsobených umrznutím a snižuje se nemocnost u některých nemocí. Přibývá úmrtí z horka, přibývá nakažených nemocemi přenášenými komáry (malárie, horečka dengue) a přibývá alergických příznaků, jelikož je v ovzduší více alergenních pylů. https://www.jenprocestovatele.cz/malarie-je-nejvetsi-hrozbou-pri-cestovani-do-tropickych-zemi/

Životní prostředí Přibývá vegetace v severních polohách a suchých oblastech. Zvyšuje se počet náletů kůrovce. Zvyšuje se riziko úmrtí korálů. https://en.wikipedia.org/wiki/Coral

Otázky Co jsou důsledky globální změny klimatu? Jak se mění počasí? (Alespoň 3 příklady) Proč je pro lidstvo nebezpečné ubývání kryosféry? Co způsobuje nárůst mořské hladiny? Jaké budou důsledky tohoto nárůstu? Co způsobuje zpomalení mořských proudů? Jaké budou důsledky tohoto zpomalení? Jsou nějaké pozitivní efekty globální změny klimatu? Pokud ano, jaké? Jaké zdravotní problémy může způsobovat změna klimatu? Co je způsobeno nárůstem CO2 v atmosféře?(kromě skleníkového efektu)

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Dopady_glob%C3%A1ln%C3%ADho_oteplov%C3%A1n%C3%AD https://zahranicni.ihned.cz/c1-66108200-system-golfskeho-proudu-se-zpomalil-o-15-procent-podle-vedcu- za-to-muze-globalni-oteplovani https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/golfsky-proud-zmena-klimatu-pocasi-zpomaleni-pomaly- globalni-oteplovani.A180413_140730_kolem-sveta_hig