Typologie dokumentů Evropský sociální fond

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

RDA a analytické zpracování Edita Lichtenbergová, Jarmila Přibylová březen 2015.
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová 6. listopadu 2015.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Věcné autority v roce 2016
Mocniny s racionálním exponentem I.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informace a informační zdroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Uspořádání dat na disku
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
INFORMATIKA – použití počítačů
Software počítače – opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafické programy - opakování
Název vzdělávacího materiálu
Příjmy z kapitálového majetku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednoduché účetnictví
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Lineární rovnice a nerovnice I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
Kvadratické nerovnice
Sémantické aspekty katalogizace VI
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Formální úprava rešerše
karel oliva Akademie věd ČR
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VIKMA06 Vyhledávání informací
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Přídavná zařízení.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní statistické pojmy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Množství, symbol Základní matematické, početní a číselné pojmy a operace Řešení problémů, učení Jemná motorika, koordinace ruky a oka.
Odkrývání obrázků – poznej místa
Funkční požadavky na bibliografické záznamy
Diachronní díla a soubory (diachronnic works and aggregates)
Transkript prezentace:

Typologie dokumentů Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Praha Adaptabilita a z rozpočtu Hlavního města Prahy. Název projektu: Modernizace bakalářského programu Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, registrační číslo: CZ.2.17/3.1.00/36231.

Dokument z lat. - docere - učit documentum - prostředek, pomocí něhož se něco někomu vykládá; význam poučení 20. stol. - dokument zastřešující pojem pro všechny druhy primárních informačních pramenů - Paul Otlet - „dokument je myšlenkový obsah komunikovaný libovolnými prostředky“ (široká definice)

Definice - dokument: Informační pramen tvořený nosičem informací a množinou informací na něm fixovaných a sloužící k přenosu dat v čase a prostoru. Dokumenty se dělí podle řady kritérií, např. podle způsobu záznamu dat (písemné, obrazové, zvukové, audiovizuální, strojem čitelné - elektronické či digitální), podle odvozenosti obsahu (primární, sekundární a terciární), podle kontinuity (periodické a neperiodické), podle stupně zveřejnění (zveřejněné, nezveřejněné, interní). [Fleis ... et al., TDKIV]

Další definice - dokument ČSN Jakýkoliv předmět, který byl zhotoven tiskem nebo jiným způsobem a lze jej katalogizovat nebo indexovat. Pozn. : Tato definice se vztahuje nejen na psané a tištěné dokumenty v papírové nebo mikrografické podobě např. knihy, časopisy, vyobrazení, mapy, ale také na netištěné dokumenty např. strojem čitelné záznamy, filmy, zvukové nahrávky, a trojrozměrné předměty nebo reálie používané jako ukázky.[ČSN ISO 5963,1996:3.1] Zaznamenané informace, které mohou být v procesu dokumentace považovány za ucelenou jednotku bez ohledu na jejich fyzickou formu a vlastnosti.[ČSN ISO 11620:3.4] Hmotný předmět plnící funkci informačního pramene, který lze katalogizovat a indexovat.Poznámka - tato definice nezahrnuje pouze psané a tištěné materiály na papíře nebo na mikrozáznamu např. knihy, časopisy, grafy, mapy, ale také nepísemné dokumenty např. strojem čitelné záznamy, filmy, zvukové dokumenty a trojrozměrné předměty, popř. reálie jako vzorky.[ČSN 01 0193,1996:3.1] Zaznamenaná informace, s níž lze v dokumentačním procesu nakládat bez ohledu na její fyzickou formu a charakteristiky jako s jednotkou. [ČSN ISO 690-2-2000:3.7] Jakákoliv entita obsahující informace, včetně strojově čitelných záznamů, mikrodokumentů a tištěných i netištěných médií. [ČSN ISO 999-1998:3.4] Zaznamenaná informace, která může být považována za jednotku v dokumentačním procesu bez ohledu na její fyzickou formu a vlastnosti. [ČSN ISO 9707:2.8] Zaznamenané informace nebo hmotný předmět, který je možno považovat za jednotku procesu dokumentace.[ČSN ISO 5127-2003]

Vývoj definic dokument = nosič + obsah elektronický dokument = struktura + data => elektronický zdroj (informační zdroj)

Informační pramen x zdroj inf. pramen: prostředek společenské komunikace tvořený nosičem informací a množinou na něm (v něm) fixovaných nebo přenášených dat či informací [slovník: Informačná výchova] v TDKIV - ekvivalent k informační zdroj: inf. zdroj: informační objekt, který obsahuje dostupné informace odpovídající informačním potřebám uživatele. Informační zdroj může být tištěný, zvukový, obrazový nebo elektronický (včetně zdrojů dostupných online).

Objekt digitální „analogový“ synonymní k termínům digitální dokument, digitální data nebo i digitální informace (podle zahraničních zdrojů) Setkáme se s různorodými definicemi: - podle PREMIS je digitální objekt „diskrétní jednotka informace v digitální podobě“; podle OAIS je to „množina bitových posloupností“ apod.

pokr. model intelektuální entity x digitální reprezentace intelektuální entita: kniha, periodikum, jednotlivá čísla periodika digitální reprezentace - množina počítačových souborů, která je nutná k tomu, aby mohla být danou softwarovou aplikací (nebo více softwarovými aplikacemi) plně a smysluplně reprodukována jako jedna intelektuální entita (Cubr, 2010)

Typologie dokumentů podle mnoha atributů (výběrově): forma vycházení základní obsah typ nosiče reprodukce stupeň zpracování informace knihovní zpracování

Atributy: forma vycházení ukončený (jednorázový) zdroj (monografie) - neseriálová popisná jednotka, tj. buď v podobě jedné úplné části nebo jako komplet konečného počtu částí postupně vydávaný zdroj (seriál) - publikace na jakémkoli médiu, postupně vydávaná po částech, majících číselné či chronologické označení, bez předem stanovené doby ukončení integrační (integrující) zdroj - zdroje, které jsou aktualizovány v průběhu doby. Jednotlivé doplňky či aktualizace se stávají součástí celku a nefungují jako samostatné, oddělitelné části.

Příklady monografie: běžné knihy, zvukové záznamy, vícedílné publikace atp. postupně vydávané zdroje: časopisy, ročenky, číslované edice integrační zdroje: vydání na volných listech, databáze, webovská sídla

Nová typologie – bude dle RDA Agregátory Diachronní díla / nahradí zřejmě seriály, nebo seriál bude zahrnut jako typ diachronního díla Vícedílné monografie

Atributy: základní obsah textový/alfa-numerický obsah mluvené slovo hudební notace hudba jiný zvuk film grafika prostorový - kartografický/geografický obsah artefakt/objekt počítačový program smíšený

Atributy: typ nosiče mikrofilm digitální formáty, včetně CD-ROMu či vzdálených zdrojů kniha (může obsahovat textový, grafický, kartografický obsah aj.) zvukový disk, audiokazeta 16 mm film, videokazeta

Atributy: reprodukce stejný fyzický formát simultánně vytvořený stejný fyzický formát následně vytvořený různý fyzický formát simultánně vytvořený různý fyzický formát následně vytvořený

Atributy: stupeň zpracování informací primární - dokumenty obsahující informaci, která je v zásadě původního charakteru; jde o bezprostřední záznamy myšlenek, poznatků, resp. znalostí sekundární - dokumenty odvozené od primárních dokumentů nebo popisující tyto primární dokumenty; jde o záznamy primárních dokumentů terciární - dokumenty odvozené od sekundárních dokumentů nebo popisující tyto sekundární dokumenty; jde o záznamy sekundárních dokumentů

Příklady primární - běžný dokument sekundární - bibliografické záznamy, bibliografie terciární - bibliografie bibliografií

Atributy: knihovní zpracování popisná jednotka: dokument, jeho část nebo soubor dokumentů na jakémkoli médiu, který je objektem jednoho bibliografického záznamu. [ČSN ISO 10324-1999:6, TDKIV] knihovní jednotka: každý samostatný svazek dokumentu, tj. každý výtisk nebo část vícesvazkového díla, konvolut, komplet celého ročníku periodika, nosič speciálních druhů dokumentů (magn. kazeta, CD-ROM). Musí být samostatně evidovaný v přírůstkovém seznamu. [Vodičková et al., TDKIV]

Jak pracovat s typologií při katalogizaci

MARC 21 bibliografická úroveň - velmi důležité - monografie, seriál, integrační zdroj, analytikum => popisná jednotka – LDR poz. 07 LDR poz. 06 pole 336 – typ obsahu pole 337 – typ média pole 338 – typ nosiče

pokr. 06 Typ záznamu a textový dokument c hudebnina d rukopisná hudebnina e kartografický dokument f rukopisný kartografický dokument g projekční médium i nehudební zvukový záznam j hudební zvukový záznam k dvojrozměrná neprojekční grafika m počítačový soubor/elektronický zdroj o souprava, soubor (kit) p smíšený dokument r trojrozměrný předmět, přírodní objekt t rukopisný textový dokument 07 Bibliografická úroveň a analytická část (monografická) b analytická část (seriálová) c sbírka d podjednotka i integrační zdroj m monografie s seriál

Jak postupuji při zpracování 1) nejdříve zvolím popisnou jednotku 2) bbg. úroveň: monografie x seriál x integr. zdroj 3) v RDA další popis nosiče a obsahu – viz dále

Nosiče – prameny informací

Vydavatelská úprava knihy vázané knihy x brožované obálka přídeští předsádka předtitulní list titulní list rub titulního listu tiráž

Periodika známe

Kartografické dokumenty glóbus mapy plány atlas

Zvukové dokumenty CD zvukové kazety, pásky hudba x mluvené slovo x jiné zvuky

Hudebniny party partitury zpěvníky

Rukopisné dokumenty vzácné rukopisy běžné nevydané prameny – ukázka kvalifikační práce

Grafika pohledy plakáty obrazy

Filmy video DVD filmové pásky

Mikrodokumenty mikrofiše mikrofilmy

RDA typ obsahu typ média typ nosiče http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/katalogizacni-politika/rda

Úkoly – pište si výsledky 1) monografie x seriál x integrační zdroj 2) typ základního obsahu 3) typ nosiče 4) typ média - způsob zprostředkování

3 CD

Bibliografie CUBR, Ladislav. 2010. Dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů. Praha : Národní knihovna České republiky, 2010. 154 s. ISBN 978-80-7050-588-5. DROBÍKOVÁ, Barbora. Vývoj, směřování a trendy katalogizace za poslední čtyři roky. Dostupné na www:http://full.nkp.cz/nkkr/pdf/0203/0203153.pdf RDA – typ obsahu, média a nosiče