Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Advertisements

Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy. Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
CUKRY = SACHARIDY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa a hygiena potravin
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diabetes mellitus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sacharóza – výroba cukru
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Cukry (sacharidy).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sacharidy.
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Diferencované stravování
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy Přírodní látky Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy přírodní sloučeniny většinou rostlinného původy tělu dodávají energii pro svalovou činnost obsahují hydroxylové skupiny (-OH) jsou to sloučeniny C, H, O

Sacharidy Přírodní látky dělíme na: Monosacharidy – nejjednodušší (3-6 atomů C) Disacharidy – složitější (12 atomů C) Polysacharidy - makromolekulární látky

Monosacharidy = cukry Přírodní látky molekuly uzavřené do kruhy (=cyklu) C6H12O6 bílé práškové látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě (glukóza hůře) fruktóza nejsladší cukr 140g glukózy = denní spotřeba lehce stravitelé a při svalové činnosti se zpětně přeměňují na CO2 a H2O (dýchání) důkaz: Fehlingovo činidlo – modrá barva → oranžovo - hnědá

Monosacharidy = cukry Přírodní látky vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách 6 CO2 + 6 H2O →C6H12O6 + 6 O2

Monosacharidy = cukry Přírodní látky zdroje: zralé plody ovoce (hrozny, kiwi, citrusy) med

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Glukóza (hroznový cukr, krevní cukr) 6 uhlíků uzavřených do kruhu ve tkáních rostlin a živočichů (vzniká při trávení živin) nepostradatelná pro život (mozek, NS) umělá výživa (roztok glukózy) zvýšené množství v krvi → cukrovka (diabetes ) hladinu krevního cukru (=glykémie) ovlivňuje hormon inzulin (slinivka břišní) doplněk stravy – zvýšený přísun glukózy – sportovci, studenti, těžce pracující

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Fruktóza (ovocný cukr) 5 uhlíků uzavřených do kruhu s glukózou - hlavní složka medu v játrech se přeměňuje na tuky nebo glukózu a další zásobní látky není dietní sladidlo

Monosacharidy = cukry Přírodní látky Galaktóza (mléčný cukr) v mateřském mléce savců, nemá sladkou chuť porucha trávení galaktózy (=galaktosemie) → speciální dieta

Disacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace 2 jednotek monosacharidů (po fotosyntéze) 2 C6H12O6 → C12H22O11 + H2O při trávení se nespotřebovávají hned → možnost přeměny na tuky! s Fehlingovým činidlem reagují až po hydrolýze → rozpad na monosacharidy

Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) Přírodní látky Sacharóza (=řepný, třtinový cukr) nejrozšířenější sladidlo složená z glukózy a fruktózy bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, výrazně sladká chuť omezování v potravě → náhradní sladidla → nepřeměňují se na tuky (sacharin, sorbitol, aspartam, acetsulfam K) →light – jsou výrazně sladší než běžné cukry zahříváním sacharózy →karamel (E150) – hnědé potravinové barvivo (Cola)

Maltóza (= sladový cukr) Přírodní látky Maltóza (= sladový cukr) složená ze 2 molekul glukózy vzniká při klíčení ječmene ze škrobu (výroba piva)

Laktóza (=mléčný cukr) Přírodní látky Laktóza (=mléčný cukr) složená z glukózy a galaktózy pouze v mateřském mléce savců → výživa mláďat pomocná látka při výrobě léků a vitamínových přípravků

Polysacharidy Přírodní látky vznikají spojením = kondenzace mnoha jednotek monosacharidů n C6H12O6 → (-C6H10O5-)n + n H2O

Přírodní látky Škrob rostlinného původu (brambory, obiloviny, rýže, chleba,…) zásobní látka zelených rostlin, potrava člověka zahříváním škrobu →koloidní roztok = škrobový maz důkaz – roztok jódu →modré zbarvení zahušťování pokrmů, přípravky na škrobení prádla, výroba glukózy složený ze 2 polysacharidů – 70% amylózy – rozpustná ve vodě 30% amylopektin – nerozpustný ve vodě

Přírodní látky Glykogen živočišný škrob – obdobné složení zásobní látka živočichů a hub uložen v játrech a svalech spotřebovává se při velké fyzické námaze pro jeho obnovu (provádí sám organismus) je důležitý přísun monosacharidů

Přírodní látky Celulóza (= buničina) nejrozšířenější organická látka na Zemi tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk stavební látka výroba papíru (dřevo), vaty, celofánu, textilií, umělého hedvábí, plnidlo při výrobě tablet (E460) pro lidský organismus nestravitelná zdroj – dřevo, bavlna, konopí, juta, len