Co možná nevíte o sacharidech a mohlo by se vám hodit?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
ENERGETICKY BOHATÉ SLOUČENINY II. PaedDr. Jiřina Ustohalová
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Výživa organismů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Výživa a hygiena potravin
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metabolismus sacharidů
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka.
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

Co možná nevíte o sacharidech a mohlo by se vám hodit? Anna Pabianová Obor: Fyzikální chemie rok: 2004, letní semestr

Platí: sacharidy = cukry? NE! A Proč? Sacharidy je obecný pojem zahrnující monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. (empirický vzorec je přibližně (C.H2O)n) Cukry nazýváme bílé krystalické mono- a oligosacharidy, které jsou dobře rozpustné ve vodě a mají „sladkou“ chuť.

Co má ATP společného s cukry? ATP = adenosintrifosfát ATP = adenin + D-ribosa + 3x fosfátová skupina (-PO32-) adenin + D-ribosa = adenosin

Jak je v ATP energie uložena? Jaká je funkce ATP? ATP je „přenašečem“ chemické energie ve všech živých organismech. Jak je v ATP energie uložena? Energie je v molekule ATP uložena do dvou makroergických vazeb. Co je makroergická vazba? Makroergická vazba = kovalentní vazba mezi dvěmi fosfátovými skupinami

Jak se energie z ATP uvolňuje? Jakým způsobem se ATP regeneruje? Hydrolýzou ATP: ATP + H2O <=> ADP + Pi Pi = PO42- - 30,5 kJ.mol-1 (odhadnutá energie) ATP + 2H2O <=> AMP + PPi PPi = P2O72- - 32,2 kJ.mol-1 (odhadnutá energie) Jakým způsobem se ATP regeneruje? Refosforylací AMP a ADP za použití energie uvolněné v buňkách při oxidaci živin

Víte že..? ATP je buňkách nepřetržitě hydrolyzováno a opět syntetizováno. V průměrné buňce jsou každou minutu v činnosti asi dva milióny molekul ATP. Množství ATP vyskytující se v buňce v určitém okamžiku by pokrylo energetické nároky buňky pouze na další jednu až dvě minuty ( v mozkových buňkách pouze několik málo sekund).

Průměrný člověk v klidu spotřebuje a opět vyprodukuje přibližně 3 mol ATP na 1,5 kg váhy za 1hodinu. Kolik molekul ATP je spotřebováno průměrným člověkem vážícím 70kg za 24h? M (ATP) = 503 g.mol-1 Přibližně 2.1027 molekul ATP

Polysacharidy

Celulosa Základní stavební jednotka: -D-glukopyranosa Glykosidická vazba: (1  4)

Víte že..? Celulosa je hlavním stavebním kamenem buněčné stěny rostlin a některých druhů řas. Přibližně 50% veškerého zemského uhlíku je vázáno v celulose. Celulosa je v těle obratlovců odbourávána za pomoci symbiotických mikroorganismů produkujících enzymy štěpící glykosidickou vazbu. Celulosa = vláknina Celulosa je nerozpustná ve vodě

Bylo odhadnuto, že přibližně 1015 kg celulosy je vyprodukováno a opět spotřebováno ročně na celé planetě Zemi. Kolik kilogramů celulosy je průměrně vyprodukováno na celé Zemi za jeden den? 2,74 .1012 kg celulosy

Chitin Základní stavební jednotka: N-acetyl--D-glukopyranosamin glykosidická vazba: (14)

Víte, že..? Chitin je základním stavebním kamenem buněčné stěny hub a dále některých druhů řas. Chitin je také strukturním elementem vnější kostry (exoskeletonu) některých bezobratlých (hmyzu, pavouků a korýšů). Chitin je nerozpustný ve vodě.

Škrob = 20% amylosy + 80% amylopektin Základní stavební jednotka: -D-glukopyranosa glykosidická vazba: amylosa  (14) amylopektin  (14) a  (16) Amylosa - lineární řetězce amylosy se stáčení do šroubovice (důkaz škrobu roztokem jodu)

Amylopektin Amylopektin je tvořen lineárními řetězi zbytků -D-glukopyranosy vázanými  (14) glykosidickými, které jsou větvené  (16) glykosidickou vazbou na každém 24 až 30 glukosovém zbytku.

Víte, že..? Škrob je zásobním látkou rostlin (ve formě granulí v cytoplazmě) a hlavním zdrojem energie pro živočichy. Škrob je tráven v několika stupních. 1. Ústa:-amylasa(ze slin) náhodně štěpí  (14) glykosidické vazby 2. Tenké střevo: -amylasa(pankreatická)  disacharidy, trisacharidy a dextriny (obsahují  (16) vazbu)  glukosa  transport do krevního řečiště

Amylosa je dobře rozpustná ve vodě. Amylopektin ve vodě bobtná, ale nerozpouští se. Molekuly amylopektinu obsahují až 106 glukosových zbytků a patří k jedněm z největších molekul vyskytujících se v přírodě.

Glykogen Glykogen je zásobní látkou živočichů (ve formě granulí v cytoplazmě). Základní stavební jednotkou je stejně jako u škrobu -D-glukopyranosa. Glykogen má obdobnou strukturu jako amylopektin, jen větvení typu  (16) se vyskytuje častěji - na každém 8-12 glukosovém zbytku.

Pro zajímavost... Heparin = je látka vyskytující se v tkáních obratlovců a bránící srážení krve. Heparin = aminopolysacharid, jehož stavební jednotky jsou odvozeny od -D-glukopyranosy Další aminopolysacharidy jsou přítomny v pojivových tkáních jako jsou chrupavky anebo šlachy a dále ovlivňují charakter krevních skupin. Buněčné stěny bakterií jsou tvořené peptidoglykany (murein) = protein + aminopolysacharidy. Penicilín brání syntéze buněčné stěny bakterií.

Software Microsoft Power Point Chem Sketch - ACD Freeware (www.ACDLABS.com) Microsoft Word

Zdroje informací - české Pacák,J.: Jak rozumět organické chemii, Karolinum, Praha, 1997, ISBN:80-7184-261-3 Vacík,J. a kol.: Přehled středoškolské chemie, SNP, Praha, 1996, ISBN:80-85937-08-5 Trefil,J.: 1000 + 1 věc kterou byste měli vědět o vědě, NLN,Brno, 1994, ISBN: 80-7106-079-8 Jelínek,J.,Zicháček,V.: Biologie pro střední školy gymnazijního typu, FIN, Olomouc, 1996, ISBN:80-86002-01-2 www.google.cz

Zdroje informací - anglické Mc Murry,J.: Organic Chemistry, Brooks/Cole, USA, 1999, ISBN: 0-534-37366-6 Voet&Voet: Biochemistry, Wiley, USA, 1995, ISBN: 0-471-58651-X Dictionary of Science, Oxford University Press,1999, ISBN: 0192800981 www.google.com