Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Soustava vylučovací odstraňuje z těla rozpustné odpadní látky metabolismu – exkrementy. tyto látky jsou vylučovány především ledvinami ve formě moči, v menší míře též soustavou trávicí, játry a ústrojím kožním Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Ledviny jsou párový orgán, uložený po stranách bederní páteře
vnitřní okraj ledviny tvoří zářez – branka ledvinová, ve kterém vystupují cévy, nervy a močovod na podélném řezu lze pozorovat světlejší kůru ledviny a vnitřní tmavou a žíhanou dřeň ledviny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Nefron Je základní stavební jednotkou ledvin
V ledvině je asi 1 milion nefronů Nefron se skládá: - z Bowmanova váčku, ve kterém je klubíčko krevních cév - z váčků začínají úzké vinuté kanálky I. řádu, uložené v kůře z nich pokračují rovné kanálky, které vnikají do dřeně, otáčejí se zpět (Henleova klička) do kůry a v ní tvoří vinuté kanálky II. řádu; jejich pokračováním jsou kanálky sběrací. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Hlavním místem exkrece moči jsou Bowmanovy váčky.
Z klubíček se do váčků odevzdává převážná část kapalných složek jako tzv. ultrafiltrát, odtékající do vinutých kanálků, v nichž se vstřebává zpět převážná část vody a v ní řada rozpuštěných látek. Za 24 hodin se přefiltruje asi 170 až 200 l primární moči. Definitivní moč přitéká sběracími kanálky do kalichů ledvinných, z nich do pánvičky ledvinné a z ní dále do močovodu. Močovod je párová trubice 30 cm dlouhá, sbíhá po zadní stěně břišní a ústí zezadu do močového měchýře, uloženého za stydkou sponou. V močovém měchýři se hromadí moč (500 až 700 ml) Vyprazdňování močového měchýře ovládají 2 svěrače močové trubice. Vnitřní svěrač je z hladké svaloviny, vnější z příčně pruhované. Vyprazdňování je možno ovládat vůlí, ale pouze do objemu 700 ml. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Člověk denně vyloučí asi 1 až 1,5 l moči.
Na spodině močového měchýře vyúsťuje močová trubice, u žen dlouhá 3 až 5 cm, u mužů 15 až 20 cm. Člověk denně vyloučí asi 1 až 1,5 l moči. Řízení činnosti ledvin je nervové a látkové. Vstřebávání vody ovlivňuje antidiuretický hormon, sodných kationtů ovlivňuje hormon aldosteron. Přívod krve do klubíček ovlivňuje renin. Činnost ledvin je pro existenci organismu nezbytná. Ledviny udržují stálost vnitřního prostředí těla. Při zastavení činnosti ledvin nastává během 3 až 5 dnů smrt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Použitá literatura: Obrázky:
JELÍNEK, J.; ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : FIN PUBLISHING, ISBN 80 – – Obrázky: Všechny uvedené odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí public domain – na Str.2 Str.4 Str.6 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google