VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Škola: Praktická škola dvouletá
Zemědělství světa.
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Domácí zvířata – druhy, chov
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
„EU peníze středním školám“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zemědělství – živočišná výroba
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_261.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA V ČR.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
zpracovaný v rámci projektu
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
hovězí dobytek – USA, Argentina, Rusko
Hospodářská zvířata.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu
VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
PLEMENA SKOTU - POZNÁVAČKA
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu VÝZNAM CHOVU SKOTU Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Význam chovu skotu Označení VY_32_INOVACE_121_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 30.09.2013 KF 2 Anotace / metodický popis Význam chovu skotu, produkční funkce, mimoprodukční funkce, produkce potravin, produkce statkových hnojiv, suroviny pro průmysl Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu – Význam chovu skotu Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Chov zvířat Chov skotu činnost, která je zaměřena jednak na produkci potravin a surovin, ale také na zájmový chov, jehož cílem je zejména náplň volného času a zálib chovatele. Chov skotu hlavní a nejvýznamnější odvětví živočišné výroby, uzavřený systém s vazbami na ostatní odvětví zemědělské výroby, hlavně rostlinou výrobu. Chov skotu nejnáročnější na investice a spotřebu živé práce. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Produkční funkce chovu zvířat výživa lidí – krytí potřeby živočišných bílkovin mléko (kráva, koza, ovce) a z něj vyráběné mléčné výrobky (jogurty, sýry aj.), maso (hovězí, telecí, vepřové, drůbeží, skopové a ostatní), vejce, zajištění dostatečného množství kvalitních a "bezpečných" potravin, zajištění surovin k průmyslovému zpracování, kůže a kožešiny, případně jiné tkáně těl poražených zvířat (kosti, žluč, žlázy s vnitřní sekrecí), vlna, rohy, paznehty. poskytování krmiv, mlezivo, mléko plnotučné, odstředěné či odpady při zpracování, masové a masokostní moučky - důležitý doplněk krmiv  pro hospodářská zvířata, SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Mimoprodukční funkce chovu skotu (zvířat) produkce statkových (organická) hnojiv chlévské mrvy, kejdy, močůvky – které ovlivňují množství humusu v půdě a tím její úrodnost, produkce plemenných a chovných zvířat, produkce biologického materiálu šlechtitelské kvality inseminační dávky, embrya. Mimoprodukční funkce chovu skotu (zvířat) zajistit multifunkční a trvalé a konkurenceschopné zemědělství, udržení krajiny v přirozeném a kulturním stavu (význam v údržbě a tvorbě krajiny – ekologický způsob hospodaření, využívání trvalých travních porostů, pěstování objemných krmiv na orné půdě), rozvoj venkova, udržení zaměstnanosti, plnění sociálních funkcí, zajištění bezpečnosti a jakosti potravin, ochrana životního prostředí a zvířat. SOUz Loštie Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Skot má vysokou termoregulační schopnost a adaptabilitu – rozšíření, přizpůsobení, rozdílné chovatelské nároky jednotlivých kategorií – různé technologie, vysokou konverzi živin i v extenzivních podmínkách hospodaření, dlouhý generační interval (nutná kontinuálnost šlechtitelské práce), nutnost respektovat biologické požadavky. Konverze živin Proměna živin z krmiva na produkci hmotnostního přírustku, mléka, vajec. Uvádí se v hmotnostní jednotce krmiva na jednotku produkce (např. 112g krmiva na jedno vejce). (Převzato z: Urban, J., Šarapatka, B., Učebnice Ekologického zemědělství II., Šumperk 2005) SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Mléko Maso vysoká stravitelnost, výživná a biologická hodnota (obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, minerály a vitaminy), nejlepší konverze živin, vyšší rentabilita (než výroba masa), nezastupitelné ve výživě obyvatelstva, zpracováním získáváme smetanu, máslo, tvaroh, sýr, podmáslí, syrovátku, mléka kondenzovaná a sušená a další). Maso horší konverze (x drůbež, prasata), předností - část lze vyrobit z objemné píce, hovězí maso je hodnotné, lehce stravitelné, telecí maso je dietní, spotřeba by se měla zvyšovat na úkor vepřového (má více tuku), zatím je to naopak (cena). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Význam chovu skotu Průmysl Produkce statkových hnojiv Zvířata poskytují také suroviny pro průmyslové zpracování: kožedělný, kožešnický, obuvnický (boty, aktovky, rukavice a další spotřební zboží se vyrábí z kůží skotu, prasat, koz a koní), průmysl chemický a farmaceutický (výroba léků a léčiv), z kostí zvířat se vyrábí mýdlo, klíh, průmyslová hnojiva, z rohů a paznehtů se vyrábí např. knoflíky, hřebeny apod. Produkce statkových hnojiv ovlivňují množství humusu v půdě a tím její úrodnost, chlévská mrva, močůvka, kejda. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Opakování J E H N Ě U S A T L K O R Á V P I C Jaký nám skot přináší užitek? Co znamená konverze živin? Křížovka – vyplň všechny názvy živočichů a v tajence se dozvíš, jak se jmenuje mladá kráva, která ještě neměla tele. 1. mládě ovce 2. samice husy domácí 3. mládě tura domácího 4. samec kura domácího 5. samice tura domácího 6. samice kura domácího 7. samice ovce domácí 8. mládě prasete domácího J E H N Ě U S A T L K O R Á V P I C SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Opakování K číslům doplň názvy orgánů tlama, chrup jazyk jícen, hltan 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. tlama, chrup jazyk jícen, hltan bachor čepec kniha slez tenké střevo slepé střevo tlusté střevo SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk močový měchýř

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSc.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha : CREDIT – vydavatelství agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. URBAN, J., ŠARAPATKA, B., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - I. díl. Vydání první. Praha: MŽP a Svaz PRO-BIO, 2003, 280 s. ISBN 80-7212-274-6 ŠARAPATKA, B., URBAN, J., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - II. díl. Vydání první Šumperk: Svaz PRO-BIO, 2005, 334 s. ISBN 80-903583-0-9 BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk