Sociální aspekty permakultury

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Předmět a prameny pracovního práva
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vymezení a pojetí sociální práce
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Audit administrativních činností
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Kulturní dědictví, péče o krajinu a komunitní práce v globalizovaném světě Pokročilá komunitní práce, KSP FF UK Praha PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Evropské správní právo
Společenská odpovědnost organizací
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Komunitní a otevřená škola
Průřezová témata.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Chudoba jako sociální problém
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Model transkulturní péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Skupinová dynamika.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Jaroslav Vencálek Prešovská univerzita v Prešove.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Právo sociálního zabezpečení
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Regionální politika EU v období
Ekonomika – základní pojmy.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Sociologie pro SPP/SPR
Sociální skupiny a role
Konflikt, koření života
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Síť Mateřských center o.s.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Sociální aspekty permakultury Podpora okrajových systémů

Etika – východiska permakultury 1/ péče o Zemi - vše živé i neživé, co se na Zemi nachází 2/ péče o lidi zabezpečení základních lidských potřeb osobní zodpovědnost soběstačnost, resp. samostatnost snaha o osobní rozvoj /snižování materiálního konzumu a závislosti na globální ekonomice/ snaha o skupinový rozvoj /komunikace, vytvoření harmonického soužití – komunitní závislosti/ 3/ určení hranice spotřeby a reprodukce a přerozdělování přebytků

Permakulturní principy (11.) Využívej krajů a važ si okrajových systémů „Nemysli si, že jsi na správné cestě jen proto, že je dobře vyšlapaná.“ = to nejběžnější, nejzřetelnější a nejpopulárnější není vždy nutně to nejdůležitější řešení současné společensko-ekonomické situace

Sociální východiska permakulturních principů pravidla vycházející z permakulturních principů /sociální rovina/ začlenit jednotlivé prvky tak, aby: > mezi nimi mohlo vzniknout maximální množství užitečných propojení a vzájemně prospěšných vztahů > každý mohl plnit více funkcí > každou důležitou funkci zabezpečovalo více prvků > byly zahrnuty všechny produkty systému > vytvořily bohatou smíšenou kulturu ze společenstev vzájemně prospěšných druhů rostlin a zvířat >> rovnostářství/egalitářství

Využívání okrajových systémů – sociální rovina >> proti sociální exkluzi marginálních skupin, u kterých dochází k diskriminaci na základě různých faktorů (věk, pohlaví, etnicita, náboženské vyznání, sociální postavení, ad.) „marginální“ – hodnota prvků, které k funkci či systému přispívají jen okrajově uznávání vnitřní vrozené hodnoty všech věcí bez ohledu na to, zda se lidem zdají užitečné, nebo ne snaha o socializaci s různými skupinami, propojování s organizacemi soustřeďujícími se např. na podobnou činnost vyhledávání oboustranně užitečných vztahů nechat každého mluvit, i toho, kdo zůstává mimo (vyslechnout “tiché lidi”); vyslechnout zkušenosti starých i “bláznivých” lidí, využívat propojení města a vesnice, přeshraniční spolupráce, všímat si lidí, kteří potřebují pomoc (cizinci, staří, děti, ženy), zapojení nezaměstnaných a bezdomovců

Permakulturní květ permakultura není jen o kreativní tvorbě ekosystému v centru etika a design, které provázejí jednání po spirále od lokálního měřítka (sebe, vlastní obydlí) po interakci s místní komunitou (vnějším světem) pro udržitelnost systému nutná i udržitelnost sociální a ekonomická schopnost sociální organizace stejně důležitá jako vhodná technologie, zdraví, vzdělání, či spiritualita a kultura

https://www. facebook. com/photo. php. fbid=10203201156669889&set=gm https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203201156669889&set=gm.650563325044969&type=3&theater

Dosah permakultury snaha o systémovou lokální soběstačnost (samostatnost) rovněž aplikovatelnost na každodenní sociální jednání/interakci: - souvislost s více zdroji: výskyt plochých organizačních struktur, bez hierarchie – zodpovědnosti jsou děleny mezi členy týmu, moc je decentralizována - získávání výnosů: mimo peněz se může jednat o pocity (radost, pocit zadostiučinění, kontakty na nové lidi, nabytí zkušeností) - nejde o počet prvků, ale o užitečné vztahy mezi lidmi: výměna zkušeností, plodů/semínek, zvaní se na zahrady/akce, diskuze, efekt 1+1=3; důležitá vzájemná podpora/využívání snaha o komunitní participaci, globální zodpovědnost, celkovou udržitelnost http://dailyrevolution.com/wp-content/uploads/2012/10/workshop_about_permaculture-photo-560x560.jpeg

Komunita komunita - různé definice, př: = skupiny lidí, kteří spolu záměrně žijí na daném místě a praktikují obvykle (zejm. ve vztahu k místu) určitou formu společného vlastnictví, aby mohli sdílet společný životní styl či společný cíl – nemusí se nutně jednat o permakulturní projekty reakce na silný individualismus a anonymitu typickou pro města komunita individualitám dodává pocit kolektivní identity

Udržitelnost komunitního společenství snaha o udržitelnost – tmelící prvek v ČR domácí, ukázkové zahrady a vzdělávací centra dle permakulturních principů potřeba dostatečných sociálních, kulturních a ekonomických vztahů na lokální úrovni > jinak samostatnost a soběstačnost lidského bydlí časově i pracovně velmi náročnou činností podstata individuality – dobrovolná skromnost? stanovení organizačních principů, na kt. daná komunita může fungovat

Záměrná společenství/ záměrné komunity vycházejí z nových sociálních hnutí vymezení vůči mainstreamové společnosti „útěk od společnosti“ x aplikovatelnost na společnost? roztříštěnost, dezorganizovanost těchto iniciativ http://dailyrevolution.com/wp-content/uploads/2012/10/Woodland-West-Convergence.jpeg

Zdroje HOLMGREN, David. Permakultura: principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti. Svojanov: PermaLot, s. 231 – 246, 2006. ISBN 80-239-8125-0. http://is.muni.cz/th/207120/prif_m/diplomule3.pdf FRONĚK, Jan. Permakultura v mém pracovním životě (1. díl). Český portál ekopsychologie [online] 24. 11. 2016. Dostupné z: http://www.ekopsychologie.cz/citarna/clanky/permakultura-v-mem- pracovnim-zivote-1/ http://www.permanet.cz/je-komunita-problemem-nebo-resenim-alena- suchankova/ http://www.casopisroots.cz/podstata-permakultury/ Vypracovala: Michaela Špringlová, 29. 11. 2016