Světová hospodářská krize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Advertisements

Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Sovětský svaz Sověti odstoupili z I. Světové války již v roce 1917, ale ještě pár let probíhala v zemi občanská válka ze které vyšli úspěšně komunisté.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Podpora v nezaměstnanosti
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Dějiny daňových teorií
Josef Středula, předseda ČMKOS
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
ZÁNIK ČESKOSLOVENSKA DRUHÁ REPUBLIKA
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Moderní dějiny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ekonomika
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola T. G
EU_32_sada1_15_SV_Seznam prezidentů 1_Cup
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Období vlády jedné strany
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
VY_32_INOVACE_01A_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
1. HOSPODÁŘSTVÍ za První republiky.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Světová hospodářská krize
50 – 56, hospodářská krize str nová učebnice
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
1. světová válka.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
VY_32_INOVACE_01B_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Od prosperity ke krizi Uč. str
Transkript prezentace:

Světová hospodářská krize 1929 - 1933 Anna Burdová, 4.B

Situace po 1.sv.v. Evropský průmysl během války přeorientován na zbrojní výrobu, nedostatek financí → zadluženost vítězných mocností u USA Německé hospodářství zasaženo reparacemi (Versailleské mírové smlouvy) Rostoucí inflace → další zadlužování Přechod k průmyslu → města se rozrůstala rychleji než infrastruktura

Vypuknutí krize Americká ekonomická situace se odrážela ve všech ostatních ekonomikách. Vše začalo v tzv. černý čtvrtek – krachem na newyorské burze 24. 10. 1929. (11, 25 miliard $) Ceny akcií klesly na kritickou úroveň → investoři začali prodávat akcie (obavy z finanční ztráty)

Tento krach způsobil i krach dalších amerických burz → krach společností a bank (lidé se snažili vybrat úspory, ale banky neměly dostatečný kapitál) Šíření krize usnadnily špatné kroky státních vlád (USA) nebo jejich pasivita (Československo), teoretici nebyli schopni na krizi reagovat ani ji předvídat

Průběh Prudký nárůst nezaměstnanosti a pokles produkce → tzv. hladové pochody a nedůvěra v polit. a ekonom. systém Hromadění zboží ve skladech → ničení potravin (pálení am. pšenice, brazilské kávy) , převažuje nabídka nad poptávkou Dlouho trvalo než se hlavní ekonomiky stabilizovaly – v USA vypracován hosp. program New Deal, v Německu Hitlerův program (oba projekty postaveny na principu státních zakázek a vybudování centrální banky X Hitlerův směřoval k vojenským zakázkám → okamžité výsledky)

Vyspělé státy potřebují odbytiště pro své produkty → boje o sféry vlivu, zejména o některé státy střední a východní Evropy. Narušeny mezinárodní vztahy, krize demokracie – snahy nahradit ji autoritativním režimem → nástup diktatur ( Itálie – fašismus, Japonsko – militarismus, SSSR – stalinská diktatura)

USA Mnoho lidí přišlo o bydlení a práci. Stavebnictví se pozastavilo, železnice nekupovaly žádné lokomotivy Města postrádala měnu na dovoz služeb Byly zavedeny různé formy obchodu, především obchod výměnný Banky rychle krachovaly

Francie Hrozba fašismu, v únoru 1934 se fašisté pokusili o převrat → zmařen U moci Lidová fronta (Leon Blum) – prosadila některá sociální opatření (40hodinový pracovní týden, nárok na pořádnou dovolenou, růst zemědělských výkupních cen, zestátnění železnic, leteckého a zbrojního průmyslu) negativní důsledky: růst cen, neúspěšná zahraniční politika, odpor pravice (neplacení daní, zastavení výroby), vzrůst nezaměstnanosti

Švédsko ITÁLIE soc. demokratická vláda od r. 1932 rozsáhlé veřejné práce, soc. reformy. ITÁLIE Zásahy státu do hospodářství (nucená kartelizace, kontrola nad bankami), začíná se velmi zajímat o africké kolonie, nutnost hledat odbytiště - vojenská intervence do Etiopie (předpoklad bleskového vítězství X odpor etiopské armády a císaře Haile Selassie, Addis Abeba byla dobyta až po 7 měsících. Etiopie byla připojena k Itálii.

Anglie Rychlé a pružné řešení krize díky devalvaci libry (1931) zvýšení měnového kurzu cizích měn, zlevňuje se vyvážené zboží na zahraničních trzích a naopak zdražuje dovážené zboží → růst zahraničního obchodu. Vládla soc.demokratická strana (1929 - 31) v čele s MacDonaldem - byla to dělnická strana vedená pravicovými reformátory. Roku 1931 však došlo k rozporu uvnitř strany, část se spojila s konzervativci a část s fašisty. Mnohá opatření vláda přijímala bez parlamentu. Roku 1935 se dostává k moci pravice - porozumění pro zájmy Německa a Itálie – politika usmiřování fašistických mocností dovršena vládou Nevilla Chamberlaina a ministra zahraničí Halifaxe.

SSSR probíhá industrializace Byla zavedena všeobecná pracovní povinnost. Výsledky pětiletek byly záměrně zveličovány. masová kolektivizace v zemědělstev nátlak na rolníky, aby vstoupili do družstev (minimální mzdy) Těžký a energetický průmysl vybudován za cenu drastických podmínek, teroru, bídy a hladu. SSSR se stává průmyslovou velmocí (X lidé nemají co jíst). V objemu výroby obsadili druhé místo ve světě.

ČSR Hospodářská krize se projevuje se zpožděním (zvl. na Slovensku a v Podkarpatské Rusi). Vrchol krize nastal v letech 1932 – 1933, pokles zahraničního obchodu. v ČSR vznikla tzv. velká trojka (Vítkovické horní a hutní těžařstvo, pražská železářská spol., Báňská a hutní spol.) → omezování výroby, rušení továren, pokles platů (4 – 14 Kčs denně), vzrůst nezaměstnanosti (1 mil. lidí z 8,5) → protestní akce dělníků, horníků a rolníků Březen 1932 – masová stávka horníků (25 000 horníků severočeské pánve + Kladenska a Ostravska) - nepotlačena

Zhoršení vnitropolitické i mezinárodní situace 1935 – dvojí volby ( odstoupení Masaryka – navrhnul Beneše - podpora hradní strany - sociální demokraté, lidovci a národní socialisté) X Němec Byla vytvořena Udržalova vláda (agrárník) - dílčí podpůrné akce, podpory pro nezaměstnané. Stát poskytuje odborovým organizacím příspěvek, podpora byla však časově omezená a to na jeden rok, ostatní dostávali tzv. žebračenky - týdenní poukázky na potraviny v hodnotě 10 - 20 Kčs. Od roku 1932 - 35 - Malypetrova vláda - částečné zmírnění krize, zásahy do hospodářství

Důsledky Pokles průmyslové produkce Špatná ek. situace střední třídy (někde na úrovni bídy) Vznik autor. režimů (fašismus, nacismus) Země sváděly krizi jedna na druhou Nezaměstnanost, chudoba, nepokoje