Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_8_ ITALSKO-HABEŠSKÁ (ETIOPSKÁ) VÁLKA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 Italsko – Etiopská válka

3 ANOTACE: Prezentace popisuje jeden z prvních válečných konfliktů před vypuknutím 2. světové války.

4    Tento konflikt započal roku 1935 a skončil vítězstvím Itálie a tudíž její nadvládou nad Etiopií. Nebyl to jen nějaký malý incident a dnes je považován za jeden z historicky významných momentů druhé světové války.

5

6 Tento válečný konflikt byl jedním z těch, které druhou světovou válku vyvolaly. Tato válka jen poukázala na neefektivnost "Společenství národů" a to, jak mnohé mocnosti tento konflikt přehlížely jen proto, že to bylo výhodné pro jejich vlastní zájmy.

7

8 Itálie se pokusila podmanit Etiopii již v roce 1890, avšak neúspěšně
Itálie se pokusila podmanit Etiopii již v roce 1890, avšak neúspěšně. I proto byla tehdejší "Habeš" v roce 1934 jedním z mála nezávislých států na Africkém kontinentu. Státem, jež nebyl pod koloniální vládou některého z Evropských států. A za dob diktatury měla italská "vláda" stále větší chuť udělat z Etiopie svou kolonii. Záminkou se nakonec staly spory se Somálskem. Šlo o dohady ohledně příhraničních oblastí. Somálsko bylo bohužel pod kontrolou Italů. 3.října 1935 vstoupila italská vojska do Etiopie.

9

10 Etiopská armáda byla špatně vyzbrojena a téměř netrénovaná
  Etiopská armáda byla špatně vyzbrojena a téměř netrénovaná. Italští generálové Graziany a Badoglio zaútočili takovou silou, že byla Etiopská armáda nucena neustále ustupovat. Utrpěla těžké ztráty a nakonec byla 9.dubna 1936 poblíž Lake Ashangi poražena. 5.května padlo do rukou Italů i hlavní město Addis Abeba a císař Haile Selassie uprchl do exilu. Z Badoglia se stal místokrál.

11

12 Etiopie se snažila dovolat pomoci od "Společenství národů", které však tento vpád pouze odsoudilo. Uvažovalo se i o uvalení určitých hospodářských sankcí na agresorskou zemi. Zůstalo však pouze u slov a popsaných papírů, protože tento krok si nezískal silnou podporu. Ve své podstatě tento krok podporovala pouze Británie, která tím hájila své zájmy ve východní Africe. Ostatní mocnosti byly lhostejny k osudu afrického národa. Italská invaze nebyla zapomenuta, ale nikdo nechtěl pro nápravu nic dělat.

13

14 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.

15 ZDROJE PRO OBRÁZKY:


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google