Případová studie – interaktivní program

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

AQUATEST a.s. konzultační a inženýrské služby
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
CHEMIE KOLEM NÁS!.
Zadání diplomové práce Studium materiálových vlastností CF kompozitů s termoplastickou matricí.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Aplikovaná hydrobiologie II.
Základní vzdělání - 2. stupeň
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
DIOXINOVÁ TOXICITA V OVZDUŠÍ
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Kontaminace (znečištění) vody
Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Voda.
Ekologie a životní prostředí- Ochrana sladkých vod
Znečištění půdy a potravin
Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Praktická analytická chemie
Fugacitní modely 2. úrovně (Level II)
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
ODBĚR VZORKů, ZAKONCENTROVÁNÍ A STANOVENÍ LÁTEK V PůDÁCH
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Pohyb kontaminantů v půdách
Drtič.
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Vývoj inovativní in-situ sanační technologie uplatňující mikrovlnný ohřev Ing. Jiří Kroužek Ing. Jiří Hendrych Ph.D., Ing. Jiří Sobek Ph.D., Ing. Daniel.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Krajina a životní prostředí
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Aplikace analytické metody head – space na zeminy kontaminované VOC
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO
Rozbor procesů II. Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí pd
Základní pojmy organické chemie
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
SITUACE – region Zlínsko Určete priority / identifikujte problémy v rámci regionu: kontaminace povrchových vod Jaké hlavní kontaminanty jsou pro vody.
Znečištění životního prostředí
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Rámcová směrnice o vodě Patrick de Visscher Ministerstvo dopravy a vody Management - National waterboard Notes.
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ VIII
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
TOXICITA LÁTEK Toxicita chemické látky závisí na její dávce. Některé látky jsou toxické již ve velmi nepatrných dávkách (10-9 g), jiné až v dávkách několika.
SITUACE – region Zlínsko
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Odběr vzorku.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Podélný profil kontaminace řeky Poprad
Transkript prezentace:

Případová studie – interaktivní program

Případová studie – interaktivní program

Hlavní cíl Definovat priority / problémy v regionu v oblasti povrchové vody a jejího znečištění chemickými látkami Jaké jsou prioritní / hlavní kontaminanty ? Jaké jsou hlavní zdroje kontaminace ? Průmysl, město, komunální odpadní vody, zemědělství, další? Které části řek jsou nejvíce zasažené ? … a je tedy třeba zahájit nápravné/remediační práce

Byl definován experimentální design 13 lokalit v řekách Odběry vzorků (červen 2010) Jednorázové odběry vody (5 L) Jednorázové odběry sedimentů (1 kg čerstvé váhy) Vzorky převezeny do laboratoří a rozděleny pro různé typy analýz VZORKY VODY – filtrace a … 1) analýza pH, obsahu kyslíku, vodivosti 2) test vody na akutní toxicitu s D. magna (48h) 3) extrakce organickým rozpouštědlem (dichlormethan), zakoncentrování a analýzy: celkové obsahy PCB, organochlorových pesticidů, PAHs test genotoxicity (Ames test) VZORKY SEDIMENTŮ – vysušeny lyofilizací, sítování 2mm a … 1) připraveny výluhy s vodou (24h pomalé míchání), filtrovány a … test akutní toxicity s D. magna (48h) 2) připraven extrakt organickým rozpouštědlem (dichlormethan) a analyzován:

Výsledky zpracovány do tabulky …

S přihlédnutím k hlavním cílům: Jaké jsou hlavní kontaminanty ? Jaké jsou hlavní zdroje kontaminace ? Které části řeky jsou nejvíce zatíženy ? Odpovězte následující otázku: Chybí něco v popsaném experimentálním designu ? 1) Sepište všechny hlavní „problémy/nedostatky“ (10min) 2) Rozhodněte o největších chybách (definujte „TOP5“ ) Prezentujte TOP5 (mluvčí) (ostatní chyby přidáme po prezentacích všech skupin)

Designujte „perfektní studii“, která odpoví na „hlavní otázky“ ? Máte neomezený rozpočet a 2 roky času. Designujte „perfektní studii“, která odpoví na „hlavní otázky“ ? ? Celkový design (počty lokalit, počty vzorků, jenom voda ?, periodicita ?). Zdůvodněte (proč?) ? Studie dalších matric než voda (co analyzovat?, kontaminanty?, další parametry?). Zdůvodněte (proč?) ? Jaké další kontaminanty? Další ekotoxikologické parametry? Zdůvodněte (proč?)