Živé Boží Slovo a šablony

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
BIBLE Proč a jak číst Bibli. Biblická NEJ Nejrozšířenější kniha Nejdražší tištěná kniha vůbec Vůbec první tištěná kniha Přeložena do …. jazyků či nářečí.
Co znamená, že je „vdechnuté Duchem“, tedy inspirované?
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Víry dny 2015 Praha Víra je osobní vztah, obnova křestního slibu.
CESTA KE ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ HARMONII
„ Ondra pomáhá ptáčkům“
Něco.
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Bůh je moje jistota..
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Slovo života Květen 2014.
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Název projektu: Moderní škola
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
O zklamání Zklamán sebou samým “Chceš-li se zklamat – hleď na lidi.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Kázání o půstu?.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Úzká brána a cesta k životu
Užitečné závaží.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Hřích 3. vítězit nad hříchem
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
Doplněk (verbální atribut)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_REC_PRIMA_A_NEPRIMA Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
1. Jsem šťasten, vím, | že Pánu smím v životě náležet, | on silou mou i odvahou, mně neublíží svět, | on silou mou i odvahou, | mně neublíží svět.
Žít svůj život naplno.
O pokrytectví Matouš 22,15.
Kdo za to může? Ez 18,25-30.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
1. KORINTSKÝM 13 Pro dnešek! Waliczkovi ♫ Zapněte reproduktory
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
On.
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
9. Rozlišování v modlitbě
Moudrost je třeba nejen získávat, ale i používat …
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
Citáty . Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být.
Moudra s květinou.
Dalo by se to označit jako moudra slavných…
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
Naučil jsem se....
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
SLOVO ŽIVOTA Duben 2019.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
Charlie Chaplin.
VERŠE… 1.
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Věta se skládá ze slov Název školy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
PERLY MOUDROSTI.
Transkript prezentace:

Živé Boží Slovo a šablony

Sborový dopis 10/18, Nanda: „Jednou byl autobus tak narvaný, že když pak na poslední chvíli nastoupila paní s dítětem, nechala ho cestou lehnout si do uličky. To já si vždycky kupuju předem místenku,“ přidal svoji historku k cestování Petr.

„A tos ji nepustil sednout. “ s výčitkou se ptá Mirka „A tos ji nepustil sednout?“ s výčitkou se ptá Mirka. Nad Petrovou odpovědí „NE“ kroutí pohoršlivě hlavou. „Já bych ji taky nepustila,“ přidávám se do hovoru. „Když jela s dítětem, měla přijít včas nebo si koupit místenku,“ dodávám.“ ??????? Mat. 5. 40. – 42. ???????

„Ty jsi ale tvrdá. “ odsuzuje mě Mirka „Ty jsi ale tvrdá!“ odsuzuje mě Mirka. „Já taky nedávám peníze těm, kdo v centru leží na zemi a tlučou kelímkem od Starbucksu,“ podpořil mě Petr. „Ale Bůh zrovna tobě přece nakazuje, abys byla milosrdná,“ zlobí se na mě dál Mirka.

„On nic nikomu nepřikazuje, sám je milující a milosrdný k nám a my ho můžeme jen napodobovat,“ vysvětluju. „Ale to ty právě neděláš, když nedáš tomu, kdo tě prosí,“ triumfuje Mirka, „to je přece v Bibli, prosícímu tebe, dej, říkávala moje babička.“

„To je pravda, jenomže ani Bůh se nenechá manipulovat,“ vloží se zase Petr. „Tak v tom ho také chci napodobit,“ smířlivě se usměju na Mirku. „A co ty, čteš si Bibli?“ ptám se jí. „Asi začnu, abych na vás dva vyzrála,“ směje se už i ona.“ Sborový dopis 10/18, Nanda

Rovina konkrétní: - Jak je to s milostí Rovina konkrétní: - Jak je to s milostí? Rovina obecná: - Jak je to s porozuměním Božímu Slovu a s jeho uplatněním v životě?

Rovina obecná: 1. Živé Boží Slovo Co potřebujeme k porozumění veršům Písma a jejich správnému uplatnění v našem životě?

Co potřebujeme k porozumění veršům Písma a jejich správnému uplatnění v našem životě? - Mít Bibli - Číst Bibli - Přemýšlet a vyhledávat dar poznání Slova

Kristus vás obohatil ve všem, v každém slovu i v každém poznání. I. Korintským 1.5.: Kristus vás obohatil ve všem, v každém slovu i v každém poznání.

Reinhold Ulonska: Duchovní dary: „V Kristu je bohatství ve slovu a poznání. Nestačí jen znát Slovo. Nestačí jen znát doslovný text Bible, nýbrž skrze Ducha musí dojít k živé konfrontaci s pravdou. Důkladná informace o Písmu je velmi důležitá, ale životně podstatná je konfrontace s Boží pravdou.“

„ Slova poznání mohou vrhnout světlo na věčně platné pravdy, ale mohou nám pomoci i skrze slovo do zcela konkrétní situace. Tento dar nám pomáhá, abychom nově slyšeli staré pravdy a také jim nově rozuměli. Činí ze slova Písma svatého konkrétní řeč do určité situace.“

Boží Slovo je živé, promlouvá skrze dar poznání Slova jedinečně Boží Slovo je živé, promlouvá skrze dar poznání Slova jedinečně. Boží Slovo není: - Mrtvá šablona - Formička na vytváření křesťanů - Počítačový program, který se nahraje stejně do křesťana a jeho kopií

Boží Slovo dokáže: - Ke každému hovořit jedinečně - Hovořit jedinečně do každé situace – Marek 14. 3. – 7. - Vytvářet prostor pro svobodu, milost a lásku

Rovina obecná: 2. Proč k poznání Slova nestačí lidská rozumnost Rovina obecná: 2. Proč k poznání Slova nestačí lidská rozumnost? Boží Slovo dokáže ke každému hovořit jedinečně v každé jedinečné situaci. Ale…

Není možné jej použít, jak se nám zrovna hodí a jen to, co se nám zrovna hodí. V aplikaci Božího Slova není volnost ani prostor pro svévoli. Boží pravda je jen jedna. Duch Svatý skrze dar poznání Slova ukazuje, jak správně uplatnit Slovo v konkrétní situaci. Vyhledávejme tento dar.

Rovina obecná: 3. Poznávat Boží Slovo kvalitně Při poznávání Božího Slova je důležitější kvalita než kvantita, je třeba věnovat čas.

Písmo je kniha na celý život. Stále je v Něm co poznávat Písmo je kniha na celý život. Stále je v Něm co poznávat. Někdo dojde dále, někdo blíže. Poznávání Božího Slova je cesta.

Rovina konkrétní: Jak je to s milostí Rovina konkrétní: Jak je to s milostí? – jako příklad Milost je vnímána jako jedna z nejvýraznějších charakteristik křesťanů. Nelze ji ale oddělit od svobody.

Kdy milost nemusí být na místě Kdy milost nemusí být na místě? - Jedná-li se o povinnost – ze zákona (lidského) nebo ze slibu - Není-li ve svobodě a z čistého srdce - Když nepřinese efekt nebo uškodí

Kdy milost nemusí být na místě Kdy milost nemusí být na místě? - Tam, kde má člověk v rámci struktury společnosti pravomoc (povinnost) posuzovat a soudit - Tam, kde je vyšší duchovní priorita (Marek 14. 3. – 7.) - Tam, kde by to mohlo vést ke zničení sebe sama nebo těch, za které nesu přímou odpovědnost

Toto kázání nebylo o tom, abychom nebyli milosrdní! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

Toto kázání nebylo o tom, abychom nebyli milosrdní Toto kázání nebylo o tom, abychom nebyli milosrdní! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Bylo o živém Božím Slově a o tom, abychom nežili podle šablon.