Výzva č. PRV 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období 2014 – 2020 Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují ČESKÁ SKALICE, 11.6.2019 EVROPSKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program rozvoje venkova na období OBECNÉ PODMÍNKY PRO 1. KOLO PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ Ing. Josef Tabery ředitel odboru Řídicí orgán PRV.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 8. Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
z Programového rámce Program rozvoje venkova
Programový rámec Integrovaný regionální operační program (IROP)
PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Podpora materiálně technické základny sportu – ÚSC, SK a TJ investiční dotační podprogram sloužící k modernizaci a výstavbě sportovišť pro ÚSC a spolky.
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Harmonogram výzvy Číslo výzvy 1 Datum vyhlášení výzvy
Seminář k výzvě MAS Fiche Podnikání a cestovní ruch Fiche Zemědělství
Přednášející: Ing. Ivana Jágriková
Místní rozpočtové jednotky
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Pozemkové úpravy.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
přednášející: Alena Šteflová
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Fiche 2 - Nezemědělská produkce
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
Program na podporu lesních ekosystémů
„Budujeme region se společnou budoucností“
Schůzka pracovní skupiny v rámci CLLD
3. výzva MAS Moravská cesta Program rozvoje venkova Seminář pro žadatele , Náklo.
Program rozvoje venkova
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
F5 – Neproduktivní investice v lesích
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Sociální a dostupné byty
Připravenost na nové plánovací období
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Program rozvoje venkova MAS - Boleslavsko
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Výzva č. PRV 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období 2014 – 2020 Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují ČESKÁ SKALICE, 11.6.2019 EVROPSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ FOND PRO ROZVOJ VENKOVA: EVROPA INVESTUJE DO VENKOVSKÝCH OBLASTÍ

Program semináře 1) Představení základních parametrů výzvy 2) Postup podání Žádosti o dotaci na MAS a RO SZIF 3) Oblasti podpory, základní podmínky a preferenční kritéria 4) Povinné a nepovinné přílohy

Základní údaje k výzvě PRV 7 Datum vyhlášení výzvy: 27.5. 2019 Příjem žádostí na MAS: 27.5. – 15. 7. 2019 Způsob podání žádostí: Portál farmáře (elektronicky) Registrace na RO SZIF: 22. 8. 2019 Minimální výše způsobilých výdajů: 50 000,-Kč Maximální výše způsobilých výdajů: 3 000 000,- Kč   Žadatel není oprávněn předkládat projekty s vyšší dotací než je stanovená alokace na danou Fichi.

Společné podmínky pro všechny Fiche Číslo Fiche Název Fiche Vazba Fiche na článek Nařízení EP a Rady (EU) č. 1305/2013 Alokace pro 7. výzvu F3 PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Článek 17, odstavec 1., písmeno a) – Investice do zemědělských podniků 9 137 880- Kč F4 PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury Článek 17, odstavec 1., písmeno c) – Lesnická infrastruktura 4 000 000,- Kč F5 PRV 03: Investice do nezemědělských činností Článek 19, odstavec 1., písmeno b) - Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností 5 000 000,- Kč F6 PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů Čl. 25 Neproduktivní investice v lesích   2 000 000,- Kč

Společné podmínky pro všechny Fiche Žadatel je povinen řídit se aktuálními Pravidly platnými pro rok 2019 Projekt lze realizovat na území příslušné MAS (místo realizace projektu) Projekt je v souladu s SCLLD – dokument Strategie MAS Mezi Úpou a Metují Realizací projektu vznikne samostatný funkční celek. Projekt musí splňovat popis, účel a rozsah Fiche. Žadatel/příjemce dotace zabezpečuje financování realizace projektu nejprve z vlastních zdrojů.

Společné podmínky pro všechny Fiche Za danou Fichi v dané výzvě MAS je možné odeslat pouze jednu žádost Za plnění podmínek stanovených Pravidly zodpovídá výhradně žadatel/ příjemce dotace.

Lhůta vázanosti projektu Lhůta vázanosti projektu na účel trvá 5 let od data převedení dotace na účet příjemce dotace Předmět dotace musí být ve vlastnictví žadatele/příjemce dotace od okamžiku pořízení až do termínu skončení lhůty vázanosti projektu na účel Žadatel/příjemce dotace musí mít uspořádány právní vztahy k nemovitostem, na kterých jsou realizovány stavební výdaje, nebo do kterých budou umístěny podpořené stroje, technologie nebo vybavení od data podání Žádosti o platbu na MAS do konce lhůty vázanosti projektu Žadatel/příjemce dotace se zavazuje, že od podání Žádosti o dotaci na MAS po celou dobu lhůty vázanosti projektu na účel bude s předmětem projektu nakládat obezřetně a s náležitou odbornou péčí a nebude na tento majetek zřizovat další zástavní právo (netýká se zástavního práva nutného pro realizaci projektu);

Bodové hodnocení projektů Žadatelem při podání Žádosti: nemůže být ze strany žadatele/ příjemce dotace po podání Žádosti o dotaci na MAS jakkoliv měněno a upravováno. V případě, že žadatel v Žádosti o dotaci nevyplní požadované bodové hodnocení konkrétního preferenčního kritéria, pohlíží se na takové kritérium (kritéria), jako by za něj žadatel body nepožadoval.

Výše způsobilých výdajů Veškeré způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace musí být přiměřené a musí být vynaloženy v souladu s principy hospodárnosti, účelnosti a efektivnosti Uznatelné jsou výdaje, které, vznikly nejdříve ke dni podání Žádosti o dotaci na MAS a byly skutečně uhrazeny nejpozději do data předložení Žádosti o platbu. V případě pořízení předmětu dotace v cizí měně se pro výpočet výše způsobilých výdajů použije kurz ČNB platný ke dni úhrady částky žadatelem/příjemcem dotace dodatečné navýšení procenta a/nebo výše dotace ze strany žadatele není možné

Způsobilé výdaje způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace, jsou realizovány/vynaloženy následující formou: - bezhotovostní platba - hotovostní platba - max. výše 100 000,00 Kč/projekt Doklad: - dodavatelská faktura nebo jiný účetní doklad vystavený dodavatelem - vnitřní účetní doklad žadatete max. do výše: (částka stanovená ve znaleckém posudku, limitů stanovenými Pravidly, ÚRS Praha a.s., RTS, a.s., Callida, s.r.o.)

Nezpůsobilé výdaje pro všechny Fiche pořízení použitého movitého majetku (vyroben v období tří let před rokem podání Žádosti o dotaci na MAS a nebyl používán) v případě zemědělských investic nákup platebních nároků, zemědělských produkčních práv, nákup zvířat, osiv, sadby, krmiv, hnojiv a prostředků na ochranu rostlin, jednoletých rostlin a jejich vysazování daň z přidané hodnoty u plátců DPH za předpokladu, že si mohou DPH nárokovat u finančního úřadu prosté nahrazení investice

Nezpůsobilé výdaje pro všechny Fiche kotle na biomasu a bioplynové stanice a stavby s ní provozně spjaté závlahové systémy a studny včetně průzkumných vrtů výdaje do včelařství, rybolovu a akvakultury vč. jejich produktů zpracování produktů rybolovu a akvakultury a medu obnovu vinic, oplocení vinic a sadů, technologie pro zpracování vinných hroznů nákup vozidel kategorie L a M a N pořízení technologií, které slouží k výrobě elektrické energie

Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace výběrové/ zadávací řízení – dle Zákona o veřejných zakázkách ZZVZ : Je-li žadatel veřejným zadavatelem dle § 4 odst. 1 nebo zadavatelem podle § 4 odst. 2 nebo 3 ZZVZ, pak u zakázek nad 400 000,00 Kč bez DPH Není-li žadatel viz definice výše a na zakázku není dotace vyšší než 50 %, pak nad 500 000,00 Kč bez DPH Cenový marketing - nedosahuje-li výše dodávky pro výběrové/ zadávací řízení U zakázek nad 2 mil. (dodávky, služby) a nad 6 mil (stavební práce), postupuje podle zákona 137/2006 Sb.

Předmět veřejné zakázky – rozdělení v Žádosti - dodávky - služby - stavební práce Zadavatel (žadatel/příjemce dotace) je povinen ve Smlouvě s dodavatelem nebo v objednávce dohodnout fakturační podmínky tak, aby fakturace byla prováděna, případně fakturované dodávky, služby a stavební práce členěny způsobem, který umožní zařazení do jednotlivých položek výdajů dle Dohody

Doložení příloh k výběrovému/zadávacímu Kompletní dokumentace k zrealizovanému výběrovému/ zadávacímu řízení vč. aktualizovaného formuláře: předložení na MAS do 24.10. 2019 podání na RO SZIF do 31.10. 2019 Vše elektronicky přes Portál farmáře, příp. v listinné podobě u objemných příloh

Doložení příloh k cenovému marketingu dokumentace se předkládá při Žádosti o platbu Přehledná tabulka a nabídkami 3 dodavatelů – průzkum trhu Název firmy, IČ, adresa, cena, zadání poptávky + info o způsobu získání nabídky

Podání Žádosti o dotaci na MAS včetně doložení příloh k Žádosti o dotaci Žádost o dotaci musí být vygenerována z účtu žadatele na Portálu farmáře Žádost o dotaci je možné nejprve bezplatně konzultovat na MAS žadatel podává kompletně vyplněný formulář Žádosti o dotaci vč. požadovaných příloh na MAS přes Portál farmáře – nejpozději k 15.7. 2019

Administrativní kontrola a kontrola přijatelnosti Žádosti o dotaci na MAS Podané Žádosti o dotaci včetně příloh prochází administrativní kontrolou MAS V případě výzvy k opravě či doplnění Žádosti je nutné opravit nedostatky v daném termínu, minimálně však 5 pracovních dní. Žadatel může provést opravu maximálně dvakrát. O výsledku provedených kontrol je žadatel informován MAS do 5 pracovních dní od ukončení kontroly.

Hodnocení projektů na MAS U Žádostí, které nebyly vyřazeny v rámci kontrol provede Výběrový orgán MAS za každou Fichi věcné hodnocení dle předem stanovených preferenčních kritérií v souladu s výzvou MAS Po udělení bodů ze strany MAS/SZIF jsou preferenční kritéria závazná po dobu udržitelnosti projektu na základě bodového hodnocení MAS stanoví pořadí projektů za každou Fichi zvlášť a provede výběr Žádostí - maximálně do 20 pracovních dnů od provedení věcného hodnocení MAS informuje žadatele o výši přidělených bodů společně se sdělením, zda je jeho Žádost o dotaci vybrána či nevybrána, a to do 5 pracovních dnů od schválení výběru projektů MAS

Administrace na RO SZIF MAS vybrané Žádosti o dotaci elektronicky podepíše, povinné, případně nepovinné přílohy MAS zkontroluje, předá žadateli minimálně 3 pracovní dny před finálním termínem registrace na RO SZIF, tedy do 19.8.2019 Žadatel Žádost o dotaci včetně příloh zkontroluje a podá přes svůj účet na Portálu farmáře na příslušný RO SZIF nejpozději do finálního termínu registrace na RO SZIF – tzn. 22. 8. 2019

Způsob účtování žadatele/příjemce dotace a způsob účtování o poskytované dotaci žadatel vede samostatnou analytickou účetní evidenci, případně si zřídí pro tuto účetní evidenci samostatné středisko nebo samostatnou podrobnou evidenci výdaje musí být INVESTIČNÍ a zaúčtovány jako investice příslušný doklad musí splňovat předepsané náležitosti účetního dokladu předmětné doklady musí být správné, úplné, průkazné, srozumitelné a průběžně písemně chronologicky vedené způsobem zaručujícím jejich trvalost při kontrole poskytne příjemce dotace na vyžádání kontrolnímu orgánu daňovou evidenci v plném rozsahu Žadatel/příjemce dotace je povinen umožnit vstup kontrolou pověřeným osobám k ověřování plnění podmínek Pravidel, příp. Dohody, od data podání Žádosti o dotaci na MAS po dobu 10 let od proplacení dotace

Finanční zdraví je nutné doložit u projektů, jejichž způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace, přesahují 1 000 000 Kč. Podmínky hodnocení, definice a výpočet finančního zdraví jsou uvedeny v Metodice výpočtu finančního zdraví zveřejněné na internetových stránkách www.eagri.cz/prv a www.szif.cz. Podmínka se nevztahuje na: obce, svazky obcí, příspěvkové organizace, spolky, pobočné spolky, ústavy, obecně prospěšné společnosti, zájmová sdružení právnických osob, církevní organizace a náboženské společnosti, nadace a veřejné VŠ a školní statky/podniky.

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Podpora zahrnuje hmotné a nehmotné investice v živočišné a rostlinné výrobě, je určena na investice do zemědělských staveb a technologií pro živočišnou a rostlinnou výrobu a pro školkařskou produkci. Podporovány budou též investice na pořízení mobilních strojů pro zemědělskou výrobu a investice do pořízení peletovacích zařízení pro vlastní spotřebu v zemědělském podniku.

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Definice žadatele/příjemce: Zemědělský podnikatel (Evidence zemědělského podnikatele) Žadatel/příjemce dotace má Živnostenský list/výpis z obchodního rejstříku na činnost odpovídající předmětu dotace.

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Stavby, stroje a technologie v živočišné výrobě stavby, stroje a technologie pro rostlinnou a školkařskou výrobu peletárny, jejichž veškerá produkce bude spotřebována přímo v zemědělském podniku21 nákup nemovitosti Limity: Stroje na sklizeň zeleniny max. 4 000 000 Kč/ks traktor a samojízdné stroje max. 2 000 000 Kč/ks Zem. stroje - přívěsné (tažené) max. 1 200 000 Kč/ks Zem. stroje - nesené, polonesené (zapojene v třibodovém závěsu traktoru) max. 500 000 Kč/ks

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Výše dotace: 50 % výdajů, ze kterých je stanovena dotace Tato míra podpory může být navýšena o 10 % pro mladé začínající zemědělce a o 10 % pro oblasti s přírodními nebo jinými zvláštními omezeními ANC oblasti, dříve LFA mladý začínající zemědělec, který zahájil svou činnost v průběhu pěti let předcházejících podání Žádosti o dotaci na MAS, tj. - fyzická osoba, která dosáhla ke dni podání Žádosti o dotaci na MAS věku 18 let a zároveň k témuž dni nedosáhla věku 41 let,

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Přípustné způsoby uspořádání právních vztahů k nemovitostem: Přípustné způsoby uspořádání právních vztahů k nemovitostem, na kterých jsou realizovány stavební výdaje nebo do kterých budou umístěny podpořené stroje, technologie nebo vybavení, jsou: vlastnictví, spoluvlastnictví s min. 50% spoluvlastnickým podílem, nájem, pacht, věcné břemeno a právo stavby. V případě nákupu mobilního oplocení pro pastevní areál se uspořádání právního vztahu k nemovitostem neprokazuje.

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů Dotace nebude vyplacena: - žadateli, vůči němuž je vystaven inkasní příkaz - žadateli, který je podnikem v obtížích - na investice související s produkcí biopaliv nebo energie z obnovitelných zdrojů Dotaci nelze poskytnout na: intervenční sklady.

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů - přílohy PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI NA MAS: - živnostenské oprávnění - v případě stavebních výdajů – projektová dokumentace + pravomocné, platné stavební povolení, územní souhlas,.. případně čestné prohlášení, že není potřeba vyjádření stavebního úřadu – doporučujeme zkonzultovat se stav. Úřadem - půdorys – umístění stroje, vybavení, úpravy (pokud není projektová dokumentace) - katastrální mapa - finanční zdraví, pokud je výše projektu nad 1 mil. Kč

PRV 01: Podpora zemědělských podnikatelů - preferenční kritéria Finanční náročnost projektu – max. 10 bodů Počet vytvořených pracovních míst v rámci projektu – max. 20 bodů Žadatel je ekologickým zemědělcem – max. 5 bodů Projekt má zkrácenou dobu realizace – max. 5 bodů Historie žadatele - délka podnikání v zemědělství – max. 10 bodů Využití stávajících staveb – max. 10 bodů Minimální počet bodů 15

PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury Podpora zahrnuje hmotné nebo nehmotné investice, které souvisejí s rekonstrukcí a budováním lesnické infrastruktury vedoucí ke zlepšení kvality či zvýšení hustoty lesních cest. Kromě rekonstrukce a výstavby lesních cest bude podporována i obnova či nová výstavba souvisejících objektů a technického vybavení. Žadatel: Držitelé (vlastníci, nájemci, pachtýři nebo vypůjčitelé) lesů, kteří jsou fyzickými nebo soukromými právnickými osobami, včetně sdružení s právní subjektivitou nebo právnickými osobami zřízenými nebo založenými obcemi nebo kraji nebo jsou dobrovolnými svazky obcí. Držitelem lesa se rozumí osoba, která v předmětném lese hospodaří (je vlastníkem lesa nebo osobou, která má práva a povinnosti vlastníka lesa)

PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury Druh a výše dotace, režim podpory Výše podpory je 90 % výdajů, ze kterých je stanovena dotace. Dotaci lze poskytnout pouze na investiční výdaje: 1) investice, které souvisejí s výstavbou lesních cest 1L a 2L a rekonstrukcemi lesních cest (1L a 2L), lesních svážnic (3L) a technologických linek (4L) na lesní cesty 1L a 2L, včetně souvisejících objektů (mosty, propustky, hospodářské propustky, brody, opěrné a zárubní zdi, lesní sklady) a vybavení lesních cest (bezpečnostní zařízení, dopravní značky) 2) nezbytné vyvolané investice (např. přeložky inženýrských sítí, úpravy staveb dopravní infrastruktury apod.) ve vlastnictví žadatele/příjemce dotace i třetích osob (např. správců technické dopravní infrastruktury apod.); 3) projekční a průzkumné práce a inženýrská činnost během realizace projektu; 4) nákup pozemku

PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury V pravidlech je upřesněn povrch u jednotlivých typů cest dále jsou limity Projekt může být realizován pouze tam, kde jsou les a infrastruktura zdarma přístupné veřejnosti k rekreačním účelům (ve smyslu § 19 a § 20 lesního zákona); D jinak C.

PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury – předkládané přílohy Pokud je předmětem projektu výstavba lesní cesty (1L či 2L) nebo rekonstrukce lesní svážnice (3L) nebo technologické linky (4L) na lesní cestu (1L či 2L), žadatel k Žádosti o dotaci na MAS předloží Vyjádření Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (dále jen „ÚHÚL“)28 dle závazného vzoru uvedeného v Příloze 6 Pravidel Stavební povolení,….a projektová dokumentace odpovídá, která požadavkům ČSN 73 6108 Souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí dle závazného vzoru Přílohy 7 Pravidel (vydává místně příslušná správa národního parku nebo regionální AOPK) Výpis z katastru nemovitostí ne starší 3 měsíců od data podání Žádosti o dotaci na MAS, kde je žadatel uveden jako vlastník lesního pozemku bezprostředně zpřístupněného lesní cestou, která je předmětem projektu.V případě, že je žadatel nájemce/pachtýř/vypůjčitel lesního pozemku, doloží na daný pozemek výpis z katastru nemovitostí ne starší 3 měsíců od data podání Žádosti o dotaci na MAS a nájemní/pachtovní smlouvu či smlouvu o výpůjčce – prostá kopie.

PRV 02: Investice do lesnické infrastruktury - Preferenční kritéria Délka realizace projektu – max. 10 bodů Výše způsobilých výdajů– max. 15 bodů Délka lesní cesty – max. 10 bodů Minimální počet bodů 10

PRV 03: Investice do nezemědělských činností Definice žadatele/příjemce: • Podnikatelské subjekty (FO a PO) - mikropodniky a malé podniky ve venkovských oblastech, jakož i zemědělci. Podporovány budou investice do vybraných nezemědělských činností dle Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE). Druh a výše dotace, režim podpory: Podpora je poskytována jako příspěvek na vynaložené způsobilé výdaje, a to ve výši: • 25 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace, pro velké podniky • 35 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace, pro střední podniky • 45 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace, pro malé podniky

PRV 03: Investice do nezemědělských činností C (Zpracovatelský průmysl s výjimkou činností v odvětví oceli, v uhelném průmyslu, v odvětví stavby lodí, v odvětví výroby syntetických vláken dle čl. 13 písm. a) NK (EU) č. 651/2014, a dále s výjimkou tříd 12.00 Výroba tabákových výrobků a 25.40 Výroba zbraní a střeliva), F (Stavebnictví s výjimkou skupiny 41.1 Developerská činnost), G (Velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel s výjimkou oddílu 46 a skupiny 47.3 Maloobchod s pohonnými hmotami ve specializovaných prodejnách), I (Ubytování, stravování a pohostinství), J (Informační a komunikační činnosti s výjimkou oddílů 60 a 61), M (Profesní, vědecké a technické činnosti s výjimkou oddílu 70),

PRV 03: Investice do nezemědělských činností N 79 (Činnosti cestovních kanceláří a agentur a ostatní rezervační služby), N 81 (Činnosti související se stavbami a úpravou krajiny s výjimkou skupiny 81.1), N 82.1 (Administrativní a kancelářské činnosti), N 82.3 (Pořádání konferencí a hospodářských výstav), N 82.92 (Balicí činnosti), P 85.59 (Ostatní vzdělávání j. n.), R 93 (Sportovní, zábavní a rekreační činnosti), S 95 (Opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost) a S 96 (Poskytování ostatních osobních služeb);

PRV 03: Investice do nezemědělských činností Činnosti R 93 (Sportovní, zábavní a rekreační činnosti) a I 56 (Stravování a pohostinství) pouze ve vazbě na venkovskou turistiku nebo ubytovací kapacitu; V případě uvádění produktů na trh, jsou na trh uváděny produkty, které nejsou uvedeny v příloze I Smlouvy o fungování EU, případně v kombinaci s produkty uvedenými v příloze I Smlouvy o fungování EU - převažovat musí produkty neuvedené v příloze I Smlouvy o fungování EU (př. maloobchod se smíšeným zbožím) V případě zpracování produktů, jsou výstupem procesu produkty, které nejsou uvedeny v příloze I Smlouvy o fungování EU. V případě výstavby a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv musí většina vyrobeného paliva žadatelem (více než 50 %) sloužit k prodeji nebo být využita pro nezemědělskou činnost

PRV 03: Investice do nezemědělských činností Režim de minimis – projekty musí být v souladu s nařízením Komise (EU) č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis. Režim blokové výjimky – projekty musí být v souladu s čl. 14 nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června 2014, kterým se v souladu s články 107 a 108 Smlouvy prohlašují určité kategorie podpory za slučitelné s vnitřním trhem (obecné nařízení o blokových výjimkách).

PRV 03: Investice do nezemědělských činností Podporovány jsou pouze investiční výdaje stavební obnova (přestavba, modernizace, statické zabezpečení) či nová výstavba provozovny, kanceláře či malokapacitního ubytovacího zařízení (včetně stravování a dalších budov a ploch v rámci turistické infrastruktury, sportoviště a příslušné zázemí) pořízení strojů, technologií a dalšího vybavení sloužícího pro nezemědělskou činnost (nákup zařízení, užitkových vozů kategorie N1, vybavení, hardware, software) v souvislosti s projektem (včetně montáže a zkoušky před uvedením pořizovaného majetku do stavu způsobilého k užívání) doplňující výdaje jako součást projektu (úprava povrchů, náklady na výstavbu odstavných a parkovacích stání, oplocení, nákup a výsadba doprovodné zeleně) nákup nemovitosti

PRV 03: Investice do nezemědělských činností • Dotaci nelze poskytnout na: - nákup zemědělských a lesnických strojů (tj. strojů označených kategorií T, C, R, S) - fotovoltaické panely sloužící pouze pro výrobu elektrické energie k dodávkám do veřejné sítě. - podnikání v oblasti dotačního poradenství

PRV 03: Investice do nezemědělských činností Žadatel/příjemce dotace musí dodržet kategorii podniku (malý, střední), kterou deklaroval při podání Žádosti o dotaci na MAS, i ke dni podpisu Dohody, případně může svoji kategorii zmenšit. Je-li součástí projektu ubytovací zařízení, musí se jednat o zařízení v souladu s § 2 odst. c) vyhlášky č. 501/2006 Sb. o obecných požadavcích na využívání území včetně navazujících změn vyhlášky, a dále o zařízení s kapacitou nejméně 6 lůžek, maximálně však 40 lůžek. V případě, že se na území obce, ve které je realizován projekt týkající se ubytování, vybírají místní poplatky z cestovního, se žadatel přihlásí k poplatkové povinnosti u příslušné obce, a to nejpozději k datu předložení Žádosti o platbu na MAS

PRV 03: Investice do nezemědělských činností uspořádání právních vztahů: - k nemovitostem, na kterých jsou realizovány stavební výdaje: vlastnictví, spoluvlastnictví s min. 50% spoluvlastnickým podílem, věcné břemeno. V případě pozemku pod stavbou je přípustný také nájem. - k nemovitostem, do kterých budou umístěny podpořené stroje, technologie nebo vybavení jsou: vlastnictví, spoluvlastnictví s min. 50% spoluvlastnickým podílem, nájem, výpůjčka, věcné břemeno. • V případě realizace projektu na cizích pozemcích lze nahradit doklad o vlastnictví či nájemní smlouvu písemným souhlasem vlastníků dotčených pozemků s realizací projektu.

PRV 03: Investice do nezemědělských činností V případě, že se projekt týká činností R 93 nebo I 56 dle CZ NACE, doloží žadatel dokument prokazující, že v okruhu 10 km od místa realizace se nachází objekt venkovské turistiky s návštěvností min. 2000 osob/rok živnostenské oprávnění v případě stavebních výdajů – projektová dokumentace + pravomocné, platné stavební povolení, územní souhlas,.. Případně čestné prohlášení, že není potřeba vyjádření stavebního úřadu – doporučujeme zkonzultovat se stav. Úřadem půdorys – umístění stroje, vybavení, úpravy (pokud není projektová dokumentace) katastrální mapa finanční zdraví, pokud je výše projektu nad 1 mil. Kč Prohlášení o zařazení podniku do kategorie mikropodniků, malých či středních podniků

PRV 03: Investice do nezemědělských činností– Preferenční kritéria Počet vytvořených pracovních míst v rámci projektu – max. 30 bodů Výše způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace - max. 10 bodů Doba realizace projektu – max. 5 bodů Historie žadatele v podnikání - max. 5 bodů Minimální počet bodů 15

PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů Oblasti podpory projekty zaměřené na posílení rekreační funkce lesa značení významných přírodních prvků, výstavba herních a naučných prvků, fitness prvků aktivity vedoucí k usměrňování návštěvnosti území Opatření k údržbě lesního prostředí Definice žadatele/příjemce dotace  Vlastník, nájemce, pachtýř nebo vypůjčitel PUPFL.  Sdružení s právní subjektivitou a spolek vlastníků, nájemců, pachtýřů nebo vypůjčitelů PUPFL

PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů opatření k posílení rekreační funkce lesa - značení, výstavba a rekonstrukce stezek pro turisty (do šíře 2 metrů), značení významných přírodních prvků, výstavba herních a naučných prvků, fitness prvků opatření k usměrňování návštěvnosti území - zřizování odpočinkových stanovišť, přístřešků, informačních tabulí, závory opatření k údržbě lesního prostředí - zařízení k odkládání odpadků opatření k zajištění bezpečnosti návštěvníků lesa - mostky, lávky, zábradlí, stupně nákup pozemku

PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů Druh a výše dotace, režim podpory Podpora je poskytována jako příspěvek na vynaložené způsobilé výdaje, a to ve výši 100 % výdajů, ze kterých je stanovena dotace. Kritéria přijatelnosti Projekt lze realizovat na PUPFL s výjimkou zvláště chráněných území a oblastí Natura 2000 PUPFL, v rámci kterých se nachází předmět projektu, jsou zařízeny platným lesním hospodářským plánem nebo platnou lesní hospodářskou osnovou

PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů – uspořádání právních vztahů Přípustné způsoby uspořádání právních vztahů k nemovitostem, na kterých jsou realizovány stavební výdaje: vlastnictví, spoluvlastnictví s min. 50% podílem nájem, pacht, výpůjčka, věcné břemeno (V případě realizace projektu na cizích pozemcích lze nahradit doklad o vlastnictví či nájemní smlouvu písemným souhlasem vlastníků dotčených pozemků s realizací projektu)

PRV 04: Enviromentální a společenský potenciál lesů- Preferenční kritéria Délka realizace projektu - max. 5 bodů Projekt snižuje negativní působení na přírodu a krajinu - max. 5 bodů Minimální počet bodu 5

Pracovní místo V případě, že se žadatel zavázal vytvořit pracovní místo (případně pokud získal body za preferenční kritérium tvorba nových pracovních míst), musí postupovat podle Metodiky tvorby nových pracovních míst, která je uvedena v Příloze 14 Pravidel. Příjemce dotace musí vytvořit nové pracovní místo nejpozději do 6 měsíců od data převedení dotace na jeho účet. Závazek počtu nově vytvořených pracovních míst běží ve lhůtě 3 roky od data převedení dotace na účet příjemce dotace v případě, že ke dni podání Žádosti o platbu je příjemce dotace malý nebo střední podnik nebo ve lhůtě 5 let od data převedení dotace na účet příjemce dotace v případě, že ke dni podání Žádosti o platbu je příjemce dotace velký podnik.

Další program Vygenerování žádosti Vyplnění žádosti

Děkujeme za pozornost Bc. Martina Koubíková Nováková, martamax@seznam.cz, tel: 602 613 506 Zdeňka Hovorková, hovorkova@masmum.cz, 606 636 640