Profesionalita v sociální práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Metody sociální práce 3.
Změny v požadavku na proces edukace vojenských profesionálů Radomír Saliger,Vratislav Pokorný Katedra řízení lidských zdrojů Fakulta ekonomiky a managementu.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Řízení kolektivu. Řízení kolektivu Aby podřízení pracovali dobře, musí být splněny tyto podmínky: schopnosti podřízených pracovní podmínky motivace.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Základní informace o poskytovateli
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
RIZIKO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
RIZIKO.
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Digitální gramotnost Informatické myšlení
zpracovaný v rámci projektu
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
NNO a dobrovolnictví „Pomáháme těm co pomáhají… “ Jiří Tošner
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Výzkum v sociální práci
Profesionalizace sociální práce v ČR
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Profesionalita v sociální práci O. Matoušek P. Navrátil, H. Pazlarová Projekt: Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II Registrační číslo projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003751

Oblasti pochyb a nejistot specifičnost využívaných teorií a postupů, jen minimum teorií a metod vzniklo na půdě oboru sociální práce, pracuje se s modely formulovanými v sociologii, pedagogice, psychologii, etnografii, dokonce i ekonomii, nedostatečná míra autonomie (tj. sebeřízení oboru), tedy nízká míra vlivu profesních organizací na výkon profese a podmínek pro práci, závislost výkonu profese na prostředí (počínaje kulturou organizací poskytujících sociální služby v širokém slova smyslu a konče sociální politikou státu), což limituje možnosti poskytovat účinnou podporu cílovým skupinám sociální práce, hodnotová orientace a postoje pracovníka tvořící významnou složku profesní výbavy, to se nesnadno „operacionalizuje“ (při výběru adeptů profese, výsledků studia i při hodnocení kvality práce), komplexnost a proměnlivost problémů klientů, to znesnadňuje algoritmizaci intervenčních strategií, existuje málo důkazů o efektu intervencí sociálních pracovníků, mnoho programů není zkoumáno z hlediska efektu, v některých případech může intervence sociálního pracovníka problém cílové skupiny spíše fixovat než řešit. Projekt: Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II Registrační číslo projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003751

Oblasti úspěchů Na cestě k profesionalizaci se daří: etablovat sociální práce jako samostatnou disciplínu, která je respektována jinými disciplínami a legitimována legislativou, obor se učí v rámci terciárního vzdělávání na řadě škol, které plní běžné národní akreditační podmínky, existují profesní organizace, někde provázané s odbory, které sledují výkon profese, tj. dodržování profesních standardů, existují národní a nadnárodní časopisy, které buď plní standardy pro vědecké publikace, nebo o jejich naplnění usilují, široce sdíleným teoretickým rámcem je interakční pojetí, resp. přístup založený na konceptu osoby v prostředí, posupně se rozvíjí výzkum, který pomáhá formovat programy v jejich průběhu i hodnotit jejich výsledky, prestiž profese se v některých zemích v posledních desetiletích lepší Projekt: Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II Registrační číslo projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003751

Modernita a expertní přístup V moderní éře stavěli sociální pracovníci svoji profesionální praxi na formální konceptualizaci životní zkušenosti klienta. Zkušenost klientů se snažili vtěsnat do rámce, ve kterém chtěli odborně vysvětlit a expertně řešit jejich problematické životní situace. Potřeby klientů měly být objektivně doložené, aby bylo možno z pozice experta hodnotit, zda je potenciální klient v nouzi a jakou intervenci je vhodné u něj aplikovat Hlas klienta byl přitom vedle úsudku profesionála málo významný. Předpoklad vlastnictví exkluzivní znalosti profesionálem navíc udržoval představu, že je to klient, který se učí, mění nebo uzdravuje Projekt: Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II Registrační číslo projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003751

Postmoderní pojetí Akcentuje situační aspekt formování profesní role. Méně se debatuje o znalostní základně profesionální sociální práce, sociální pracovníci se více začínají zabývat procesem, v němž jsou každodenní zkušenosti a způsoby chování klientů začleňovány do formálního systému oborových poznatků a přístupů. Současné pojetí profesionality nemůže odmítnout formální vzdělávání zaměřené na znalosti, musí je však doplnit o reflexivní dimenzi. Nový typ profesionality zdůrazňuje reflexivní hledání toho, jak formální poznatky situačně aktualizovat s klienty, a jak s klienty utvářet smysluplná a tvůrčí spojenectví. Projekt: Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce II Registrační číslo projektu: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_017/0003751