© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon o zdravotnických prostředcích a kroky k jeho implementaci
Advertisements

Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
vedoucí Oddělení boje s korupcí
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Současný stav reformy legislativy zdravotnických prostředků
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Zdravotnické prostředky a hodnocení zdravotnických technologií Leoš Heger 15. let Czech Med,
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Kvalita v českém zdravotnictví
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropská občanská iniciativa
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
[ 1 ] PharmDr. Kamil Kalousek Seminář správné distribuční praxe, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pokyn DIS-13 PharmDr. Kamil Kalousek.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Standardizace odborné zdravotní péče
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Evropská dimenze legislativy
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

© 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Role Státního ústavu pro kontrolu léčiv Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 2 Role Státního ústavu pro kontrolu léčiv PharmDr. Zdeněk Blahuta ředitel Ing. Aleš Martinovský vedoucí sekce zdravotnických prostředků © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Cíle předloženého zákona o zdravotnických prostředcích Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 3 Cíle předloženého zákona o zdravotnických prostředcích Zvýšení bezpečí pacientů Posílení míry informovanosti Rychlý přístup pacientů k novým inovativním zdravotnickým prostředkům Zachování důrazu na bezpečnost a účinnost zdravotnických prostředků Česká republika bude plnohodnotným účastníkem regulačního systému Evropské unie v oblasti zdravotnických prostředků. © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Proč je přijetí zákona nezbytné a časově naléhavé Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 4 Proč je přijetí zákona nezbytné a časově naléhavé Neschopnost ČR plnit bez legislativní opory rozhodnutí o EU databázi Eudamed Problémy s plněním akčního plánu komisaře Dalli „Joint plan for immediate actions“ Fungování notifikovaných osob; dozor nad trhem; koordinace, komunikace a transparentnost Absence národního registru zdravotnických prostředků Nemožnost plnění požadavků EK v oblasti notifikovaných osob Nedostatečná či zcela chybějící úprava některých oblastí (servis, likvidace) Roztříštěnost pravomocí (MZ, SÚKL, ÚNMZ, ČOI, SÚJB, ÚZIS a živnostenské úřady) Faktická nevymahatelnost některých zákonných povinností (delikty, kontrola) Zaplevelení trhu se zdravotnickými prostředky © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Role Státního ústavu pro kontrolu léčiv + Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 5 Role Státního ústavu pro kontrolu léčiv Úloha SÚKL v oblastech 123/2000 Sb. Nový zákon Registrace osob --- + Registrace ZP Notifikace ZP Klinické zkoušky Vigilance (nežádoucí příhody a nápravná op.) Hraniční výrobky Kontrola osob zacházejících se ZP +(1) Kontrola dodržování regulace reklamy Úhrady ambulantních ZP sněmovní tisk 88 (1) Pouze u poskytovatelů zdravotních služeb © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Příprava Ústavu na nové agendy Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 6 Příprava Ústavu na nové agendy Projekt „Agenda zdravotnických prostředků 2014“ Postup přípravy Ústavu dle časového harmonogramu V přípravě (dlouhá realizační doba a současně využití dle zák. 123/2000 Sb.): Příprava IT řešení ve spolupráci s MZ ČR Zajišťuje KSRZIS jako součást resortních registrů Naplánováno a čeká na přijetí zákona: Personální zajištění nových agend Příprava standardních postupů HW a další technické vybavení © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 7 Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Nová nařízení EU Definice Rozšíření působnosti (intervenční kosmetika) Sloučení regulace ZP a AIZP Uvádění na trh UDI a dohledatelnost ZP Eudamed – systém centrálních registrací Notifikované osoby Reprocessing © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 8 Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Nová legislativa ČR RZPRO klinická hodnocení (tvorba i kontrola) distribuce předepisování výdej používání servis odstraňování reklama úhrady DPH © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 9 Vztah nového zákona k reformě legislativy EU Průnik působnosti nových nařízení EU a nové legislativy ČR je do 10 % Legislativa EU neaspiruje na řešení drtivé většiny oblastí regulace ZP Účinnost nových nařízení EU je 2018, resp. 2020 Sama EU nutí ČR ke sjednání nápravy v mnoha oblastech v termínech měsíců Legislativní proces na úrovni EU je velmi komplikovaný Zatím nejsou jednotné pozice členských států v Radě EU a návrh schválený EP obsahuje obrovské množství pozměňovacích návrhů © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Časté omyly a nepřesnosti… Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 10 Časté omyly a nepřesnosti… Nezbytné transpozice byly provedeny do právního řádu České republiky do roku 2011. Návrh zákona není vynucen tím, že bychom museli implementovat komunitární právo… Návrh zákona nereflektuje vývoj judikatury Evropského soudního dvora… Teprve registrací zdravotnického prostředku se těmto uvolňuje cesta na trh se zdravotnickými prostředky České republiky… Směrnice 93/42/EHS nezná požadavek na registraci osob… Dojde k enormnímu zvýšení regulační zátěže výrobců a dovozců… Existuje obava z nárůstu korupce v novém procesu zařazování zdravotnických prostředků do registru… © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Zákon o zdravotnických prostředcích… Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 11 Zákon o zdravotnických prostředcích… Nejedná se o novou transpozici směrnice. Chybí národní registr zdravotnických prostředků. ČR předává do Eudamedu jen malou část dat. MZ již obdrželo potvrzení plného souladu návrhu zákona s právem EU od Evropské komise. Registrace i notifikace ZP probíhá až po jeho uvedení na trh ve lhůtě 5 dní, není to vstupní podmínka na trh. Směrnice 93/42/EHS, o zdravotnických prostředcích, čl. 14, popisuje institut registrace osob. Registrace ZP není zcela nová povinnost, i dnes existuje tzv. oznamovací povinnost. Nový systém zavede plně bezpapírovou elektronickou správu agend formou webového formuláře. Předpokládá se plně automatizované načítání dat z ostatních registrů státní správy. Bude umožněno hromadné vyplňování dat formou XML up-loadu a webových služeb. Vedení agendy elektronickou formou je pojistkou pro naprostou transparentnost a zpětnou dohledatelnost konkrétních aktů, jejich časovosti i konkrétních osob úředníků. © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Seminář PSP ČR: „Zákon o zdravotnických prostředcích – co přináší“ 12 Shrnutí závěrem Ústav prakticky denně při své činnosti naráží na problémy způsobené nedokonalostí současné právní úpravy ZP a na nemožnost plnit některé závazky vůči EU. Pro Ústav není a nebude problém se do nabytí účinnosti zákona zhostit nových agend, které mu budou na základě nového zákona uloženy. © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013

Děkuji za pozornost Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 tel.: +420 272 185 111 fax: +420 271 732 377 e-mail: posta@sukl.cz © 2013 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 19. 11. 2013