PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
EU a Česká republika Instituce EU
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Monitoring dalšího vzdělávání
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
FONDY EU Programové období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
SYNERGIE MEZI HORIZONTEM 2020 A STRUKTURÁLNÍMI FONDY - Teaming Inka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Evropská.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností 18.12.2018

Permanentní strukturovaná spolupráce Co je PESCO? Permanentní strukturovaná spolupráce, neboli PESCO (Permanent Structured Cooperation), je nástrojem, vycházejícím ze Smlouvy o EU (čl. 42.6 a 46 a Protokol 10), který umožňuje užšímu kruhu členských států formálně prohlubovat spolupráci v oblasti Společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP). PESCO je tedy nástroj ale i smluvní rámec. PESCO umožňuje zemím Evropské unie formalizovat těsnější a více strukturovanou spolupráci při rozvoji jejich schopností či budování společných obranných struktur. Toho dosáhne skrze společné budování vojenských schopností ve formě projektů PESCO, standardizací procedur a posilováním interoperability armád členských států. Tímto přispívá k naplnění cílů Společné bezpečnostní a obranné politiky a zároveň k posílení evropského obranného pilíře NATO.

Srovnání pesco a edf – institucionální rámec Stálá strukturovaná spolupráce (PESCO) Evropský obranný fond (EDF) Politika EU Společná zahraniční a bezpečnostní politika Vnitřní politiky a činnosti Unie (Konkurenceschopnost průmyslu) Iniciativa Členské státy (ČS) Evropská komise Přijetí legislativního rámce Rada EU Rada EU + Evropský parlament Rozhodování v rámci iniciativy Rada EU/ členské státy účastnící se PESCO Evropská komise dle pravidel komitologie s podporou Programového výboru (možná budoucí role EDA) Spolufinancování EU „0“ Financováno výhradně ČS Celkově 500 mil. EUR v letech 2019 – 2020, po roce 2020 dle MFF (doplnění financí veřejných/privátních průmyslových/výzkumných subjektů)

Srovnání pesco a edf - projekty Stálá strukturovaná spolupráce (PESCO) Evropský obranný fond (EDF) Cíle projektů (podpory projektů) Naplnění úrovně ambicí EU v oblasti CSDP Zlepšit dispozici obranných schopností pro vedení společných operací Posílení konkurenceschopnosti evropského obranného průmyslu Zavádění inovací, zvýšení investic a jejich efektivní využití v oblasti vývoje obranných (a duálních) technologií v rámci životního cyklu techniky a vybavení (nepokrývá produkční fázi) Zřizovatelé projektů Členské státy Veřejné nebo privátní výzkumné/průmyslové subjekty (z EU, s podporou členských států) Příjemci podpory EU Členské státy (ve formě podpory ze strany CSDP institucí) Veřejné nebo privátní výzkumné/průmyslové subjekty (z EU) Očekávaný výsledek Více nasaditelných a udržitelných formací pro operace a mise CSDP (ale v principu i jiné) Užší spolupráce obranného průmyslu členských zemí EU Větší efektivita prostředků vynaložených na výzkum a vývoj vojenské techniky a vybavení

Formální překryv pesco a edf Program EDIDP: Podpora při vývojové fázi nové nebo upgrade existující vojenské techniky/ technologií 20 % z ceny u prototypů a 30 %, jedná-li se o prototyp připravovaný pro účely realizace PESCO projektu Závazek užívání EDF Jedná se např. o……… Dílčí závazek účastnících se členských států zapojovat se do mnohonárodních strategických projektů, v případě potřeby podpořených z EDF Dílčí závazek účastnících se členských států k mnohonárodním pořizování obranných kapacit s využitím EDF a s přidanou hodnotou v EU Zvýhodnění PESCO projektů

Zájmy Ačr a systém posuzování projektů Při posuzování projektů PESCO, AČR zohledňuje: Vazbu na národní koncepční a plánovací dokumenty (plánované schopnosti). Synergii s cíli v rámci CT 2017. Projekty přesahující možnosti národního řešení. Vazbu na obranný průmysl ČR a schopnost jeho zapojení. Možnosti zapojení ČR do operací a misí, primárně v rámci CSDP. Synergie v rámci FNC, V4 či jiné aktivity. (Oblasti specializace AČR).

Podmínky úspěšného návrhu Pro úspěšný návrh v rámci PESCO bude nutné: Reflektovat výstupy a priority určené EU Capability Development Plan 2018. Reflektovat proces CARD. Vyváženost celkového počtu operačních a schopnostních/vývojových projektů. Podpora a minimální zapojení od ostatních členů PESCO. (dodatečně: Schopnost být rámcovým státem u národně navržených projektů.) První a druhá vlna projektů: Projekty se schvalují v souhrnném balíku projektů (tzv. „vlny“), vždy v listopadu každého roku. Vlastní zkušenost s přípravou: začít minimálně půl až tři čtvrtě roku předem. Posilující role průmyslu: rostou na významu vývojové projekty, roste role průmyslových hráčů a konsorcií.

Ondřej Šamonil Odbor strategického rozvoje, SOPS MO samonilo@army.cz