Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Možnosti podpory NNO ze strukturálních fondů v období dubna krajská konference NNO Jiří Krátký.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jak se pozná sociální podnik
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Festival lokální ekonomiky 2016
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Klíčové aktivity projektu
Intenzivní podpora škol
Transkript prezentace:

Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_016/0006098 Projektové období 1. 12. 2016 – 30. 11. 2021

Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje rozvoj podpůrné sítě lokálních konzultantů, odborných poradců a možností stáží pro začínající nebo stávající sociální podnikatele podpora prostřednictvím mainstreamingu a webového portálu http://www.ceske-socialni-podnikani.cz/ Projekt má 6 KA, z nichž nejdůležitější jsou pro nás momentálně KA 01, KA 02 a KA 03

Lokální konzultanti Síť 20 lokálních konzultantů - poskytují konzultace budoucím nebo současným zaměstnavatelům v oblasti sociálního podnikání poskytují základní vhled do tématu sociálního podnikání vysvětlují principy sociálního podnikání poskytují informace k založení sociálního podniku seznamují s praktickým chodem sociálního podniku informují o specifikách zaměstnávání osob se znevýhodněním předávají kontakty na relevantní subjekty v regionu (síťování, sdílení praxe) poskytují základní informace o společensky odpovědném zadávání veřejných zakázek neposkytují konzultace k  administraci či přípravě projektových žádostí předmětem konzultací není popis či prezentace vlastního sociálního podniku V rámci projektu bude vytvořena síť až 20 LK, která bude zájemcům o SP poskytovat pospůrnou konzultační činnost v oblasti SP (momentálně máme 13 LK) Na jeden NUTS II. Se počítá se 2 – 3 LK Klient musí z konzultace odcházet s požadovanými informacemi, nebo s kontakty na další LK či EXP Za prvních 12 měsíců realizace projektu proběhlo celkem 257 konzultací prostřednictvím lokálních konzultantů v celkovém rozsahu 984,5 hodin.

Lokální konzultanti – rozložení dle cílových skupin

Experti/koučové Gastropodnikání Marketing 14 expertů/koučů – odborné poradenství převážně pro sociální podnikatele Gastropodnikání kompletní poradenský servis v oblasti gastronomie analyzování problémů či nedostatků gastroprovozu, následné doporučení konkrétních cílů a postupů ke zlepšení pomoc s nastavením cen a při tvorbě jídelníčku doporučení efektivních marketingových opatření, způsobu přípravy jídel, vhodného designu a vybavení provozovny Marketing kompletní poradenský servis v marketingu a PR podpora při nalezení správné marketingové strategie a její zavedení do praxe podniku doporučení optimálních PR a marketingových nástrojů Management (krizový management, finanční řízení, strategické plánování, principy sociálního podniku) kompletní poradenský servis při řízení a organizaci podniků podpora podniků, které se nachází v ekonomické nestabilitě identifikace příčin problémů a stanovení strategie vedoucí k odstranění těchto příčin pomoc při hledání vhodné podnikatelské strategie, nastavení ekonomiky provozu, tvorbě cen … Envirosociální podnikání environmentální kritéria sociálního podnikání zavádění principů udržitelného rozvoje v podnikání podpora místní ekonomiky  zásady ekologického zemědělství a ekologicky šetrných provozů Veřejné zakázky poradenský servis v oblasti odpovědného zadávání veřejných zakázek Bude vytvořena síť až 14 EXP, (aktuálně máme 9 expertů a jednáme s dalšími) kteří navazují na elementární síť LK a poskytují specializované poradenství v níže uvedených oblastech. EXP poskytuje klientovi soustavnější podporu než LK s hlubším zaměřením na problematiku v oblasti, v níž je zkušeným odborníkem. Pokud tak LK při konzultaci s klientem zjistí, že jeho problém vyžaduje soustavnější podporu, nabídne klientovi služby EK. Za prvních 12 měsíců realizace projektu proběhlo celkem 194 odborných konzultací prostřednictvím expertních poradců v celkovém rozsahu 574,5 hodin Předmětem opět není popis či prezentace vlastního podniku, tyto informace poskytne EXP pouze pokud o to klient projeví zájem. Klient musí z konzultace odcházet s informacemi, které požadoval, nebo s kontakty na další EXP. Hromadné semináře: Marketing Jak připravit podnikatelský plán Jak začít podnikat v pohostinství Finanční řízení Má můj podnikatelský plán šanci uspět v konkurenčním prostředí? Je můj podnikatelský plán realistický? Spadá můj podnikatelský záměr do oblasti sociálního podnikání? Nastavení principů sociálního podnikání - Účastníci budou seznámeni s principy a charakteristikami sociálního podnikání a jejich aplikací do prostředí svého podniku b) Marketing - Účastnící budou seznámeni se základními principy marketingu a sebeprezentace c) Jak sepsat úspěšný podnikatelský plán - Seminář bude určen pro zájemce, kteří již mají rozpracovaný podnikatelský záměr a vědí, v čem chtějí podnikat, znají skupinu budoucích znevýhodněných zaměstnanců, udělali šetření v terénu z pohledu trhu a mají konkrétní představu o výši a obsahu hlavního příjmu ve zvoleném druhu podnikání. d) Jak začít podnikat v pohostinství - Seminář bude určen především pro zájemce, kteří již mají rozpracovaný podnikatelský záměr a chtějí se dozvědět podstatné informace k založení sociálního podniku v oblasti pohostinství. e) Finanční řízení – základní informace o finančním řízení společnosti v počátečních fázích její existence, např. na základní poradenství v oblasti daní, či zabezpečení finančních zdrojů, a pro již existující sociální podnikatele, bude směřovat k optimalizaci výrobních a řídících procesů s důrazem na navyšování zisku a snižování nákladů.

Experti/koučové – oblasti zájmu

Stáže smyslem je přenos informací o fungování sociálních podniků a zvýšení kompetencí pro založení nebo řízení sociálních podniků smyslem je i získání informací o práci s cílovou skupinou (znevýhodněnými osobami) stáž může být uskutečněna ve vybraném sociálním podniku, či v neziskové organizaci věnující se problematice sociálního vyloučení, integrace na trh práce či osobám se zdravotním či sociálním znevýhodněním za účelem nabytí zkušeností s prací s cílovou skupinou. v odůvodněných případech i v tzv. běžném podniku sociální podnik obdrží jednorázovou částku 3000 Kč/mentor/den, další náklady si hradí stážista Podrobné informace k realizaci stáží Vám budou zaslány emailem. Na základě těchto informací budete moci klientům nabízet možnost stáže. 3000 včetně DPH

Mainstreaming správa, modernizace a rozšiřování webového portálu www.ceske-socialni-podnikani.cz příprava tematických článků, letáků, tvorba odborných publikací, videospotů… videospoty naleznete na našem kanálu Youtube nově jsme i na Facebooku Cílem je především: správa, modernizace a rozšiřování webového portálu www.ceske-socialni-podnikani.cz (včetně aktualizace registru sociálních podniků a vzniku dvou inovativních prvků modulů - nabídky a poptávky sociálních podniků a registru sociálních podniků). Spuštění aktualizovaných webových stránek proběhlo v prosinci 2017 Dále pak: příprava tematických článků, letáků nabízejících služby projektu a informace o sociálním podnikání – během roku 2017 bylo vytvořeno celkem 20 článků, které byly průběžně zveřejňovány na webových stránkách projektu, některé v novinách MPSV a  také byly zveřejňovány na sociálních sítích zainteresovaných. Jejich zaměření bylo napříč tématem, od rozhovorů, přes zkušenosti, regionální vhledy atd. tvorba videospotů – v roce 2017 bylo vytvořeno 8 videospotů o sociálních podnicích a sociálním podnikání, za účelem šíření informací o segmentu podnikání cílovým skupinám tak, aby videospoty reflektovaly aktuální situaci či téma. V roce 2018 je plánováno vytvoření dalších 4 videospotů. Celkově se v rámci projektu natočí 20 videospotů.

Připojte se k Adresáři sociálních podniků Adresář sociálních podniků je jedinečný zdroj informací o sociálním podnikání v České republice. Naleznete v něm přes 200 organizací, které se hlásí k myšlence sociálního podnikání. http://www.ceske-socialni-podnikani.cz/socialni-podnikani/adresar-socialnich-podniku

Děkuji za pozornost Mgr. Šárka Vokálová tel.: +420 770 116 519 Odborný garant projektu Podpora sociálního podnikání v ČR pokračuje Ministerstvo práce a sociálních věcí Oddělení zahraniční zaměstnanosti tel.: +420 770 116 519 e-mail: sarka.vokalova@mpsv.cz