Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, 24. 1. 2019 Mgr. Ondřej Bouša.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Barbora Čechová, THEIA – krizové centrum o.p.s.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opatření k jednodušší a rychlejší administraci projektů
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Závěrečná konference Zlín,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Název projektu: Moderní škola
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Individuálně vzdělávací plán
RIZIKO.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková.
Vliv reklamy na společnost
Ošetřovatelský proces v primární péči
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Synergie manažerského týmu
RIZIKO.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Náhradní rodinná péče – prověření a příprava
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Hledáme klíč k právům dětí
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Centra kolegiální podpory
Hledání biologických kořenů Mikulov, Mgr
Seznámení s Elrond z.ú..
Zprostředkování osvojení z ciziny Mikulov Mgr. Lucia Skorušová
Zpracovala: Helena Cidrychová
Vztah k životnímu prostředí
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Vyhodnocování rodičovských kompetencí v sociálně – právní ochraně dětí
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Práce psychologa Úřadu s dítětem v procesu mezinárodního osvojení Brno, 24. 1. 2019 Mgr. Ondřej Bouša

Rozdílné fáze procesu – rozdílná práce Před Informace o dítěti, názor dítěte, potřeby & matching Během Interakce a doprovázení, souhlas Po Podpora, sledování adaptace, souhlas

Před příjezdem žadatelů: Posouzení dítě – psychosociální osvojitelnost 0. právní osvojitelnost (PS osvojitelnost vždy hodnocena až po právní) 1. posouzení potenciální schopnosti dítěte vytvářet vztahy s novými rodinnými členy a být integrováno do nového prostředí komponenty sociální (zejména situaci v biologické rodině) psychologickou (emocionální a psychické potřeby, které je třeba saturovat) lékařskou (identifikovat nejlepší způsob péče, zejm. u dětí se speciálními potřebami) 2. „mezinárodní“ osvojitelnost: zvážení dalších faktorů, zejm. reálné šance na stabilní alternativní rodinnou péči v ČR a vyhodnocení kapacit dítěte přizpůsobit se rozdílnému kulturnímu a jazykovému prostředí

Snímek psychologa s dítětem úmyslně odstraněn. Posouzení – dítě sociální situace rodinná anamnéza zdravotní stav psychomotorický vývoj speciální potřeby sourozenecké vztahy – aktuální i budoucí Snímek psychologa s dítětem úmyslně odstraněn.

Názor dítěte (podle Best interest determination) Svobodné vyjádření názoru a přání dítětem ohledně řady možných a realistických řešení, včetně osvojení do zahraničí, s ohledem na schopnost dítěte porozumět a vyhodnotit následky každé z překládaných možností. (Podobně také česká právní úprava). Situace, postoje, schopnosti, názory a přání členů rodiny dítěte, dalších pečovatelů a klíčových osoby v životě dítěte, povaha a kvalita jejich citového vztahu s dítětem.

Názor dítěte Kdo? Jak? Kdy? Co to vlastně je?

Během pobytu žadatelů v ČR – Interakce (provázení) Provázení – forma (psycho)sociální podpory Napomáhá adaptaci na změny v životě (Cobb, 1976) Hraje důležitou roli v přechodu do role rodiče – náhradního rodiče (Tietjen & Bradley, 1985) Provázení po stránce emocionální podpora sociální podpora praktická a informační podpora

Koncepce (minimálně) tří setkání Nulté První Druhé Odjezd do nového domova Informace pro dítě a jeho příprava Příprava na odjezd cca 2 týdny 4 – 8 týdnů

Opětovné setkání (II. interakce) Zhodnocení průběhu Rozhovor a pozorování klientů s dítětem Rozhovor s opatrovníkem

Názor dítěte – co se reálně dozvíme? Věk, ne/známost osoby, situační kontext…

Opětovné setkání – názor dítěte Děti mohou těžko verbálně vyjádřit názor, pochopit důsledky osvojení (kognitivní vývoj) Podle věku se mění poměr rozhovoru a pozorování (vyšší věk – více rozhovoru, např. 10letá slečna vs. batole; reakce na „cizího“ člověka) V určitých případech volba pomůcek pro vedení rozhovoru nebo opakované setkávání Účast opatrovníka a názor personálu Názor dítěte ≠ nejlepší zájem dítěte – to může být problém (nepochopení, konflikt rolí…)

Po odjezdu do zahraničí Sledování vývojových zpráv – popis adaptace, vývoj dítěte a jeho vztahu k budoucím osvojitelům Souhlas dítěte: Od 12 let souhlas dítěte Do 12 let opatrovník dává souhlas za dítě (na základě třech vývojových zpráv Dlouhodobí horizont (nástup adolescence): potřeba informací (= potřeba interdisciplinární spolupráce)

Proč jsou informace důležité Maximální informovanost jako protektivní faktor pro: Proces osvojení Proces adaptace Proces utváření identity Informovanost jako bezpečná komponenta otevřenosti v adopci Otevřenost adoptivní rodiny - více určuje adaptaci dítěte než typ osvojení (otevřená vs. utajená) (Brodzinsky, 2006)

Proč jsou informace důležité tajemství zvědavost zmatenost negativní obraz bio. rodičů Negativní sebepojetí Berry, 1993

Počet svěřených dětí 2000 – 2018: 658

Počet svěřených dětí podle let