Mgr. Lenka Slobodníková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy. Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují.
Advertisements

VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Nutriční rizika chudoby
Energetická hodnota potravin (EH)
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Sacharidy a vláknina BC. lenka Slobodníková
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.
Polysacharidy.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Trávicí soustava.
Potravinářské zbožíznalství
Diferencované stravování
Základní škola, Hradec Králové
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Mgr. Lenka Slobodníková 01.11.2018 vláknina Mgr. Lenka Slobodníková 01.11.2018

Vláknina Americká asociace cereálních chemiků, 2001 Vlákninu tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou úplně nebo částečně fermentovány v tlustém střevě. Zahrnuje polysacharidy, oligosacharidy, lignin a přidružené rostlinné složky. Vláknina není přímo využitelná jako zdroj energie, ale až po její fermentaci (1g = 3-8 kJ) Prospěšné fyziologické účinky vlákniny: Laxativní a/nebo upravující hladinu cholesterolu v krvi a/nebo upravující hladinu glukózy v krvi a další vlastnosti

vláknina Neškrobové polysacharidy: celulóza, hemicelulóza, pektin, gumy, slizy, chitin, beta glukany Nestravitelné oligosacharidy: inulin Rezistentní škroby Lignin Další přidružené složky: vosky, taniny, saponiny

Rozdělení vlákniny – WHO,1998 WHO doporučila nerozdělovat vlákninu na rozpustnou a nerozpustnou, protože rozdělení platí jen pro některé ze složek obou skupin V potravinách se vyskytuje směs rozpustné a nerozpustné vlákniny Rozpustnost ve vodě neurčuje fyziologický efekt

Fyziologické účinky vlákniny – dutina ústní Potraviny s vyšším obsahem vlákniny je třeba důkladněji a déle žvýkat Masáž dásní, zvýšení pevnosti zubu v čelisti Částečné odstraňování zubního plaku při žvýkání Zvýšená tvorba slin pomáhá neutralizovat vznikající kyseliny Prodloužení doby jídla, dřívější pocit sytosti, menší množství zkonzumovaného jídla

Fyziologické účinky vlákniny – žaludek ↑ obsah vlákniny Zpomalení vyprazdňování žaludku Mírně snížení kyselosti žaludku Část vláknin v žaludku absorbuje vodu, bobtná, zvětšuje svůj objem Navozuje pocit plnosti žaludku a dřívější pocit sytosti

Fyziologické účinky vlákniny – tenké střevo Bobtná, tvoří gelovité prostředí (schopnost vázat vodu), zvětšuje objem střevního obsahu, podpora peristaltiky, urychluje transit-time působí proti zácpě a její komplikacím ↑ viskozita střevního obsahu → zpomalení vstřebávaní glukózy a mastných kyselin přes střevní stenu Inhibice vstřebávání tuků, cholesterolu a žlučových kyselin Vazba těžkých kovů, toxinů, karcinogenů, některých minerálních látek

Fyziologické účinky vlákniny – tlusté střevo Zvětšení objemu a změkčení střevního obsahu podporuje peristaltiku střeva a usnadňuje vyprazdňování Prebiotický účinek Některé složky vlákniny jsou fermentovány střevními bakteriemi na mastné kyseliny (octová, propionová, máselná), kyselinu mléčnou a střevní plyny Okyselení prostředí tlustého střeva znevýhodňuje nežádoucí hnilobné bakterie Zdroj energie pro růst a obnovu buněk tlustého střeva (kolonocyty) Zdroj malého množství energie - rozštěpení 1 g vlákniny střevními bakteriemi poskytne přibližně 8 kJ energie. Vliv na imunitní funkce

výživové tvrzení Obsah vlákniny ve výrobku nejméně 3 g /100 g → výrobek obsahuje vlákninu Obsah vlákniny ve výrobku nejméně 6 g /100 g → výrobek s vysokým obsahem vlákniny

Zdravotní tvrzení ALFA-cyklodextrin konzumace alfa-cyklodextrinu jakožto součásti jídla obsahujícího škrob přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle Arabinoxylan vyrobený z endospermu pšenice konzumace arabinoxylanu jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle Beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi konzumace beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle Glukomannan (konjakový mannan) přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti

Zdravotní tvrzení Guarová guma (Hydroxypropyl)methylcelulóza (HPMC) přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi (Hydroxypropyl)methylcelulóza (HPMC) konzumace (hydroxypropyl)methylcelulózy s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle Chitosan Laktulóza přispívá k urychlení střevního tranzitu Pektiny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle

Zdravotní tvrzení Rezistentní škrob Vláknina z pšeničných otrub nahrazení stravitelných škrobů rezistentním škrobem v jídle přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle Vláknina z pšeničných otrub přispívá k urychlení střevního tranzitu přispívá ke zvýšení objemu stolice Vláknina ze zrn ječmene Vláknina ze zrn ovsa Žitná vláknina přispívá k normální činnosti střev

Zdroje vlákniny Obiloviny a výrobky z nich Luštěniny Ovoce Zelenina Ořechy Semena Houby

doporučený denní příjem Děti Do 2 let → 5 g Nad 2 roky → věk dítěte + 5 g Dospělí 30 g (Společnost pro výživu: Konečné znění Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR)

Jak pokrýt denní dávku vlákniny? Názorná ukázka: 60 g ovesných vloček (7,7 g) 100 g rýže vařené (1,1 g) 30 g mandlí (3,7 g) 100 g brokolice (4,1 g) 30 g sušených švestek (2,3 g) 100 g banánu (2,3 g) 100 g celozrnný chleba (5,1 g) 100 g jablka (2,8 g) 100 g rajčete (1,6 g) 100 g hrušky (3,3 g) → 29,9 g vlákniny

Jak zvýšit příjem vlákniny? Zvýšení konzumace zeleniny a ovoce včetně ořechů Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat až 600 g, vč. zeleniny tepelně upravené Zvýšení spotřeby luštěnin Zvýšení spotřeby celozrnných výrobků

Nadměrný příjem vlákniny Možné nepříznivé účinky: Bolesti břicha, průjem, nadýmaní Snížené vstřebávaní minerálních látek, např. Fe, Zn, Ca, Mg Snížený transit-time s následným poklesem vstřebávaní živin Pokles účinnosti léčiv

Vláknina jako prevence onemocnění Kardiovaskulární onemocnění některé složky vlákniny na sebe vážou cholesterol a žlučové kyseliny → ↑exkrece vede k ↑ syntéze ŽK z CH v játrech → normalizace hladiny cholesterolu a LDL v krvi Diabetes mellitus zpomalení trávení a vstřebávaní sacharidů → snížení vzestupu hladiny glukózy v krvi po konzumaci potraviny bohaté na sacharidy, menší výkyvy glykémie

Vláknina jako prevence onemocnění Obezita jedinci s ↑ příjmem vlákniny mají nižší nárůst hmotnosti snižuje příjem E rychlým navozením pocitu sytosti Karcinom tlustého střeva urychluje pasáž tráveniny trávicím traktem, ↓ doby působení škodlivin na střevní sliznici váže na sebe karcinogenní látky

Vláknina jako prevence onemocnění Zubní kaz, paradontóza Zácpa Divertikulární onemocnění Hemeroidy Tvorba žlučových kamenů

Zdroje: MAHAN, L. Kathleen, Sylvia ESCOTT-STUMP, Janice L. RAYMOND a Marie V. KRAUSE. Krause’s Food & the Nutrition Care Process. B.m.: Elsevier Health Sciences, 2012. ISBN 978-1-4377-2233-8. Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha : Společnost pro výživu, 2011. 192 s. : tab. ; 21 cm. ISBN: cnb002094209; 978-80-254-6987-3. http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=7 http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/

dekuji za pozornost 