Zpráva o postupu prací na Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Informace o metodické činnosti odboru.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Nový celorepublikový nástroj územního plánování: –koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí –koordinuje resortní koncepce s průmětem do území Obsahuje.
Plánovací část projektu Cíl projektu - vychází z řešení z prognostické části, - odpovídá na otázku, čeho má být dosaženo? - představuje slovní popis účelu.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
[Název výrobku] Marketingový plán [Jméno]. Přehled trhu Minulost, současnost a budoucnost trhu –Uveďte přehled změn podílu na trhu, vedoucích pozic, aktérů,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Informace z porady MMR s krajskými úřady
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Regionální environmentální centrum ČR
Zpráva o uplatňování ÚP
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2015 Liberec.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Seminář s krajskými úřady
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rozvoj matematického modelování na Povodí Moravy od roku 1997
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
6. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
RIA a důvodová zpráva 31. října 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Klíčové aktivity projektu
Řídící výbor – , hod. Městský úřad Český Krumlov projekt „MAPII – ORP Český Krumlov“ reg. č. CZ /0.0/0.0/17_047/
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Zpráva o postupu prací na Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe

2 - Závazné části Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe pro správní obvody krajů Nařízení č. Vydáno dne Nabylo účinnosti dne Středočeský kraj 11/2010 11.1.2010 11.4.2010 Liberecký kraj 2/2010 16.2.2010 24.4.2010 Karlovarský kraj 1/2010 18.3.2010 10.4.2010 Ústecký kraj 5/2010 19.5.2010 25.9.2010 Plzeňský kraj 20.5.2010 28.7.2010

3 - Nová legislativa Novela vodního zákona č. 150/2010 Sb. – nový princip plánování - nebude další plán hlavních povodí - mezinárodní, národní a dílčí plány povodí dílčí oblast povodí Ohře a dolního Labe dílčí oblast povodí Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry Vyhláška č. 393/2010 Sb., o oblastech povodí Vyhláška č. 5/2011 Sb., o vymezení hydrogeologických rajonů a útvarů podzemních vod, způsobu hodnocení stavu podzemních vod a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu podzemních vod. Vyhláška č. 24/2011 Sb., o plánech povodí a plánech pro zvládání povodňových rizik. Vyhláška č. 49/2011 Sb., o vymezení útvarů povrchových vod Vyhláška č. 98/2011 Sb. o způsobu hodnocení stavu VÚ povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu HMWB a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu povrchových vod

4. Harmonogram prací pro druhé plánovací období Nesplněn termín pro zpracování revize strategických a konkrétních cílů a metodické podpory – březen 2011 Pro rok 2011: Analýza všeobecných a vodohospodářských charakteristik povodí (zahájeno 2010) Zhodnocení dopadů lidské činnosti na stav povrchových a podzemních vod (zahájeno 2010) Ekonomická analýza užívání vody (podklady pro národní úroveň) Předběžný přehled významných problémů nakládání s vodami Uvedení umělých vodních útvarů Určení silně ovlivněných vodních útvarů a jeho zdůvodnění Návrh zvláštních cílů ochrany vod

5. Změna vymezení útvarů povrchových a podzemních vod Oproti současným 148 vodním útvarům povrchových vod bude po změnách na území spravovaném státním podnikem Povodí Ohře 153 vodních útvarů povrchových vod v Oblasti dílčího povodí Ohře, dolního Labe a ostatních přítoků Labe a 2 vodní útvary povrchových vod v Oblasti dílčího povodí Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry. Změna ve vymezení útvarů podzemních vod nebyla zatím realizována. Tyto změny přinesou zbytečné problémy do procesu vyhodnocování účinnosti opatření, do procesu reportingu i do procesu tvorby nového POP v druhém cyklu plánování.

6. Kontrola plnění Programu opatření   Povodí Ohře, s.p. po ZVHS Dokončeno 1 2011 6 2012 10 2013 7 2 do 2015 4 Vyřazeno 8 (+5) Nejsou nutné 3

7. Zahájení přípravných prací na „druhém“ Plánu dílčího povodí Ohře a dolního Labe a Plánu dílčího povodí Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry V průběhu roku 2010 byly zahájeny práce na aktualizaci kapitoly A – Popis oblasti povodí a kapitoly B – Užívání vod (první dvě položky z harmonogramu prací) Z hlediska aktualizace dat bude důležitým krokem získání celé řady podkladových materiálů – významná zejména spolupráce se spolupořizovateli Plánu – Krajskými úřady (§24, odst. 13 vodního zákona). Zásadním podkladem mohou být územně analytické podklady jednotlivých krajů (ÚAP krajů).

8. Příprava studijních podkladů pro zpracování „druhého“ Plánu dílčího povodí Ohře a dolního Labe a Plánu dílčího povodí Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry Studie proveditelnosti Studie proveditelnosti ostatních opatření (revitalizace) v Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe (PL 9 03 10 007) Studie proveditelnosti ostatních opatření (rybí přechody) v Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe (PL 9 03 10 006) Studie proveditelnosti ostatního opatření (revitalizace Ploučnice) v Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe (PL 9 03 10 011) Studie na identifikaci významných zdrojů znečištění VN Nechranice VN Stanovice VN Jesenice Studie zabývající se problematikou sucha Levobřežní přítoky Ohře v západní části oblasti povodí - zabezpečení minimálních průtoků v kontrolních profilech Zásobování vodou v dolní části povodí Teplé - vodní nádrže Stanovice a Březová Zabezpečení minimálních průtoků v povodí Blšanky a Liboce

9. Zajištění účasti veřejnosti na procesu plánování v oblasti vod propagační materiály připomínková řízení jednání komise pro plánování účast na jednáních mezinárodních komisí pro implementaci rámcové směrnice prezentace Plánu oblasti povodí Ohře a dolního Labe na seminářích Příklad z roku 2010 - příprava Magdeburského semináře o ochraně vod, který organizoval náš státní podnik 4. až 6. října 2010 v Teplicích

10. Vyhodnocování a zvládání povodňových rizik Do procesu plánování v oblasti vod byla novelou vodního zákona v roce 2010 zahrnuta implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES ze dne 23.  října 2007 o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik Bylo vymezeno celkem 49 území, ve kterých lze předběžně předpokládat vznik významných povodňových rizik. V roce 2010 bylo ve vymezených územích zahájeno zpracování map povodňového nebezpečí a map povodňových rizik. Tyto mapy budou zpracovány do 22.12.2013 a na jejich základě budou následně, do 22. prosince 2015, zhotoveny plány pro zvládání povodňových rizik a implementovány do plánů dílčích povodí.

11. Příprava programu provozního monitoringu Povodí Ohře, s.p. Oddělení VHP ve spolupráci s VHL zpracovalo Program monitoringu povrchových vod s rozpočtem 32 406 097 Kč a předložilo MŽP ke schválení. MŽP zaslaný program dosud neschválilo. Nadále probíhají jednání mezi MZe a MŽP o financování provozního monitoringu. Poslední jednání proběhlo 11. dubna 2011, další je naplánováno na 3. května 2011. Problematika souvisí s Vyhláškou č. 98/2011 Sb. o způsobu hodnocení stavu VÚ povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu HMWB a náležitostech programů zjišťování a hodnocení stavu povrchových vod a třeba i s budoucím dostatkem dat pro další činnosti (podpora VP úřadů – kombinovaný způsob atd.)

12. Nejistoty pro druhý cyklus plánování v oblasti vod Byl zpracován seznam chybějících metodik a rozdělení metodik podle nutnosti jejich zpracování: Priorita I. Nezbytné, je nutno zpracovat v nejkratší časové lhůtě, cca koncem roku 2011. (5 metodik) (podle harmonogramu prací měly být hotové do března 2011) Priorita II. Metodiky, které je nutno vytvořit během let 2012 a 2013. (10 metodik) Priorita III. Metodiky, které nejsou dle našeho názoru zcela nezbytné. (3 metodiky) Je potřeba ze strany státu zpracovat minimálně 4 strategie, které se stanou podkladem pro návrh příslušných opatření v rámci aktualizovaných plánů dílčích povodí

Potřebné metodiky Priorita I. Metodika hodnocení významných vlivů a jejich dopadů na stav povrchových a podzemních vod Metodický postup při identifikaci silně ovlivněných a umělých útvarů Jednotná osnova a struktura plánů povodí a programů opatření, včetně charakterizace dílčích povodí (datové šablony) Metodický postup a vypracování seznamu emisí, úniků a vypouštění prioritních látek a dalších znečišťujících látek pro jednotlivá dílčí povodí Pozn.: Metodika by měla obsahovat hodnocení trendů a kontaminačních mraků Aktualizace metodického přístupu k sestavení přehledu významných problémů nakládání s vodami. Definice, terminologie, hodnocení a projednávání problémů nakládání s vodami na úrovni národní a mezinárodní.

13. Závěr Zahájení většiny činností je závislé na zpracování metodik, které měly být dle harmonogramu hotové do konce března 2011. Jinak hrozí riziko nejednotnosti jednotlivých dílčích oblastí povodí. Podniky povodí společně připravují dopis na MZe a MŽP s výzvou na dokončení metodik.

Děkuji za pozornost