Výsledky vstupního testu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operace s vektory.
Advertisements

Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Co je pohyb?.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Kinematika hmotného bodu
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Kinematika Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
MECHANIKA.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
Dynamika hmotného bodu
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mechanika tuhého tělesa
Jak můžeme popsat pohyb?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
4.Dynamika.
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
polohový vektor, posunutí, rychlost
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
Mechanika a kontinuum NAFY001
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Mechanika tuhého tělesa
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Tuhé těleso, moment síly
Rychlost, rozdělení pohybů
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
VEKTORY.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Repetitorium z fyziky I
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
PaedDr. Jozef Beňuška
Polární soustava souřadnic
KMT/MCH1 – Mechanika pro učitele 1
MECHANIKA.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Co je pohyb?.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Členění klasické mechaniky 1
Transkript prezentace:

Výsledky vstupního testu Kvinta B – průměr 19,1 bodu, rozpětí 7-26 bodů, 12/29 – alespoň 21 bodů, 24/29 – alespoň 16 bodů 1.A – průměr 12,6 bodu, rozpětí 7-20 bodů, 6/32 – alespoň 16 bodů 1.B – průměr 13,1 bodu, rozpětí 8-23 bodů, 5/32 – alespoň 20 bodů Kvinta A – Problémové úlohy: otázka 1 – princip elektromagnetu!!, otázka 3 – energie je ze Slunce!, dále převody plochy a kalorií (platí 1 kcal = 4180 J, 1 cal = 4,18 J). Závěr: výsledky slušné, ale neusnout na vavřínech 

Převody jednotek – příklady 1 74 nC = ? μC 0,014 m3 = ? cm3 147 kg = ? mg 34 dl = ? cm3 1,4 km2 = ? m2 35 MJ = ? J 39 μF = ? cF 1,7 km = ? dm 4,3 hl = ? cl 74 mm2 = ? cm2

Převody jednotek – příklady 2 917 dm2 = ? km2 0,41 ha = ? cm2 15 dkg = ? cg 5,2 MKč = ? hKč 1,17 dm2 = ? ha 35 kcal = ? J 39 MJ = ? hcal 1,7 mJ = ? cal 4,3 l = ? mm3 7,4 mm3 = ? dm3

Vektory – příklady Určete vzdálenost bodu [1,3,7] od počátku soustavy souřadné Určete vzdálenost bodů [2,-4,5] a [-2,-6,3]. Určete velikost vektoru vzniklého součtem vektorů (1,-3) a (5,8) a úhel, který tento vektor svírá s kladnou poloosou osy x Sečtete graficky i početně síly dle obrázku Rozložte vektor síly o velikosti 12 N svírající úhel 30 stupňů s kladnou poloosou osy x na složky ve směru os x a y. Jaká bude velikost složek? Máme dvě síly o stejné velikosti F = 5 N svírající spolu úhel 45 °. Síly graficky sečtěte. Dále určete početně směr a velikost výsledného vektoru a tento vektor následně rozložte na navzájem kolmé složky, z nichž jedna bude ve směru jedné z původních sil. Určete velikost těchto složek.

Členění klasické mechaniky 1 Klasická (newtonovská) mechanika – neuvažuje kvantové či relativistické efekty, platí ve standardních rozměrech (ne atomy, ne galaxie!) Členění podle zvoleného fyzikálního modelu: Mechanika hmotného bodu (HB) – ignorujeme rozměry, všechna hmota je soustředěna v jednom bodě (fyzikální abstrakce - nic takového reálně neexistuje, ale někdy to tak můžeme brát…) Mechanika tuhého tělesa – uvažujeme rozměry, ale síly mají jen pohybový, nikoliv deformační účinek (opět abstrakce – síla má deformační účinek, ale lze jej zanedbat) Mechanika spojitých prostředí (kontinua) – zahrnuje v sobě mechaniku deformovatelných těles (uvažujeme i deformační účinky síly, zásadní význam např. ve stavitelství či strojírenství) a mechaniku tekutin (tj. kapalin a plynů)

Členění klasické mechaniky 2 Členění podle toho, čím konkrétně se zabývá: Kinematika – zkoumá pohyb bez ohledu na jeho příčiny, bere „jen“ jeho časové a prostorové souvislosti (základní veličiny: dráha, rychlost, zrychlení, čas…) Dynamika – zkoumá příčiny vzniku a změny pohybu (základní veličiny nad rámec kinematiky: hmotnost, síla, hybnost, moment síly či moment hybnosti) Statika (ne statistika ) – zkoumá tělesa nacházející se v klidu (v určité soustavě), působící síly a rovnováhu systému

Pohyb a klid těles 1 Diskutováno již v antice Herakleitos – vše je v neustálém pohybu, „Pantha rei“ – v překladu „vše plyne“ Naopak eleaté (např. Zenon z Eleje): pohyb je jenom zdání, ve skutečnosti neexistuje Důkazy neexistence pohybu – tzv. Zenonovy pohybové aporie (Achilles a želva, Letící šíp apod.) Později hledání absolutního pohybu či absolutního klidu (nezávislého na vztažné soustavě) – souvislost s uvažovanou existencí tzv. éteru, existovala by absolutní vztažná soustava spojená s éterem Einstein - 1905: Absolutní vztažná soustava neexistuje, pohyb a klid jsou vždy relativní pojmy!

Pohyb a klid těles 2 Vždy tedy záleží na tom, vůči čemu pohyb či klid uvažujeme (na vztažné soustavě) Každý hmotný bod či těleso je v určité soustavě v klidu (klidová soustava tělesa), v jiných se však pohybuje Příklad: Vůči soustavě spojené s učebnou jsme v klidu, vůči soustavě spojené s auty na Klatovské jsme však v pohybu, stejně tak vůči soustavě spojené se Sluncem (tam dokonce velikou rychlostí)… U většiny případů pohyb a klid vztahujeme k soustavě spojené se Zemí (např. měření rychlosti na silnici apod. je vždy vůči této soustavě!)

Základní pojmy kinematiky HB Trajektorie – křivka, kterou hmotný bod při pohybu opisuje (může to být přímka, ale i kružnice, elipsa, šroubovice, spirála či mnohé další, může být i jeden bod) Dráha – délka oblouku měřená na trajektorii, kterou hmotný bod urazí za sledovaný časový interval), skalární veličina Podle tvaru trajektorie dělíme pohyby na: Přímočaré – trajektorií je část přímky Křivočaré – trajektorií je jiná křivka (zvláště významný je případ kružnice)

Základní pojmy kinematiky HB 2 Poloha HB v dané vztažné soustavě je obecně udána tzv. rádiusvektorem r (spojnice počátku a HB) r(r(t),φ(t)) z r φ r (x(t),y(t),z(t)) x y Pohyb HB v dané vztažné soustavě je poté obecně popsán časovou závislostí rádiusvektoru r V pravoúhlé soustavě souřadné lze rádiusvektor vyjádřit klasicky pomocí 3 souřadnic (v rovině 2). někdy je však lepší použít křivočarou soustavu. Pozor: dráha je skalár a dějová veličina, poloha vektor a stavová

Základní pojmy kinematiky HB 2 Rychlost (jednotka m*s-1), udává dráhu uraženou za čas. Nutno důsledně rozlišovat průměrnou rychlost v = s/t (skalár, podíl celkové dráhy a celkového času) a rychlost okamžitou v = ∆r/∆t, kde ∆t → 0 (vektor, uvažovaný časový interval je nekonečně malý). Matematicky je okamžitá rychlost derivací rádiusvektoru podle času, píšeme v = dr/dt !! Zrychlení (jednotka m*s-2), udává změnu rychlosti za změnu času. Opět rozlišení průměrného zrychlení a = v/t (skalár, podíl celkové změny rychlosti a celkového času) a okamžitého zrychlení a = ∆v/∆t, kde ∆t → 0 (vektor, uvažovaný časový interval je nekonečně malý). Matematicky je okamžité zrychlení derivací rychlosti podle času, píšeme a = dv/dt a zároveň 2. derivací rádiusvektoru podle času, píšeme a = d2r/dt2