Sinus, kosinus, tangens, kotangens

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POZNÁMKY ve formátu PDF
Advertisements

Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SINUS KOSINUS. VLASTNOSTI GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ  Funkce sinus a kosinus patří mezi goniometrické funkce.  Goniometrické funkce tvoří skupina šesti.
Goniometrické funkce funkce tangens a kotangens
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B11 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníDuben.
Funkce tangens a kotangens autor: RNDr. Jiří Kocourek
1 GONIOMETRICKÉ FUNKCE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DEFINICE GONIOMETRICKÝCH FUNKCÍ
PODOBNOST MATEMATIKA 9. ROČNÍK ZŠ výklad a cvičení.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_M_10 Tangens Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Goniometrické funkce Kosinus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce tangens Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Funkce sinus a kosinus Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu.
9. ročník GONIOMETRICKÁ FUNKCE KOTANGENS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Využití goniometrických funkcí Řešení pravoúhlého trojúhelníku VY_32_INOVACE_M9F 20.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Předmět:MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Anotace:Prezentace slouží jako pomůcka k seznámení se s učivem Pythagorova.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
Užití goniometrických funkcí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
GONIOMETRICKÁ FUNKCE SINUS
Goniometrické funkce Kotangens Nutný doprovodný komentář učitele.
56.1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_13
PODOBNOST TROJÚHELNÍKŮ
Podobnost trojúhelníků
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Goniometrické funkce a rovnice
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Kdo s koho?!.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2.2 Kvadratické rovnice.
Matematika pro 2.stupeň ZŠ
Vztahy mezi goniometrickými funkcemi
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
* Výšky trojúhelníku Matematika – 6. ročník *
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Goniometrické funkce Autor © Ing. Šárka Macháňová
ŘEŠENÍ PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU.
Vlastnosti funkcí tg x a cotg x
Funkce kotangens (11).
Trojúhelníky Názvosloví Obvod Rozdělení Obsah Výšky v trojúhelníku
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Podobnost trojúhelníků
PLANIMETRIE Zobrazení v rovině
Goniometrické funkce Kotangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Pythagorova věta Matematika 8. třída.
Goniometrické funkce Tangens a kotangens. Goniometrické funkce Tangens a kotangens.
Věty o podobnosti trojúhelníků
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Matematika – 7.ročník VY_32_INOVACE_
Goniometrické funkce Kotangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Výukový materiál pro 9.ročník
TROJÚHELNÍK Druhy trojúhelníků
Pythagorova věta v rovině
TROJÚHELNÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Pláničková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Podobnost trojúhelníků
Transkript prezentace:

Sinus, kosinus, tangens, kotangens GONIOMETRICKÉ FUNKCE Sinus, kosinus, tangens, kotangens

Goniometrické funkce platí v pravoúhlém trojúhelníku B přepona protilehlá odvěsna . C A přilehlá odvěsna B přepona přilehlá odvěsna . C A protilehlá odvěsna

Ve dvou pravoúhlých podobných trojúhelnících platí i toto: Opakování – podobnost trojúhelníků 10 5 6 3 . . 4 8 Poměr délek odpovídajících si stran dvou podobných trojúhelníků je stejný: k … poměr podobnosti Ve dvou pravoúhlých podobných trojúhelnících platí i toto: Poměr délky protilehlé odvěsny a přilehlé odvěsny u dvou podobných pravoúhlých trojúhelníků je vždy stejný, nazývá se tangens úhlu - tg Poměr délky přilehlé odvěsny a přepony u dvou podobných pravoúhlých trojúhelníků je vždy stejný, nazývá se kosinus úhlu - cos Poměr délky protilehlé odvěsny a přepony u dvou podobných pravoúhlých trojúhelníků je vždy stejný, nazývá se sinus úhlu - sin

Goniometrické funkce jsou funkcemi úhlu – se změnou velikosti ostrého vnitřního úhlu se mění i poměr délek jednotlivých dvojic stran, tedy i hodnota funkce. Každé velikosti ostrého vnitřního úhlu přísluší i hodnota goniometrické funkce – najdeme v MFT. Pomocí goniometrických funkcí počítáme délky stran a velikosti vnitřních úhlů v pravoúhlém trojúhelníku. PŘEHLED: protilehlá odvěsna sin = sin = přepona přilehlá odvěsna cos = cos = přepona c a protilehlá odvěsna tg = tg = přilehlá odvěsna . b Funkci kotangens cotg = zatím nebudeme používat