Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 Opatření 8. Investice do rozvoje lesních oblastí a zlepšování životaschopnosti lesů.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Lidská společnost digitálního věku
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Podpora v nezaměstnanosti
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Celostátní síť pro venkov Severozápad
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomická geografie Geografie zemědělství
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola T. G
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Informační gramotnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář k problematice IPPC
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
Oběhové hospodářství v praxi
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Bohumil Belada.
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ústecký kraj Marková Vendula.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020 Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc., prezident AK ČR, 26. 3. 2019, Žofín Praha

Využití potenciálu Českého zemědělství po roce 2020 Přiblížit Společnou zemědělskou politiku EU k současným světovým trendům. Zvyšovat úrodnost půdy a přirozené zadržování vody v půdě. Protierozní způsob hospodaření, zadržení vody v půdě a přírodě. Přijmout základní pravidla – vyrábět tam, kde se spotřebovává.

PŘIBLÍŽIT SPOLEČNOU ZEMĚDĚLSKOU POLITIKU EU K SOUČASNÝM SVĚTOVÝM TRENDŮM produktivita práce, koncentrace výroby, implementace nástrojů k pojištění plodin (i sucho), pojištění živočišných komodit ve vazbě na sucho a hlavně výkyvům na trhu – příklad USA – nový pětiletý zákon precizní zemědělství s využitím navigačních a GPS systémů,

ZVYŠOVAT ÚRODNOST PŮDY A PŘIROZENÉ ZADRŽOVÁNÍ VODY V PŮDĚ vyvážená rostlinná a živočišní výroba organická hmota v půdě - dostatek humusu v půdě: - hnojení organickými hnojivy - vápnění - zapracování veškerých rostlinných zbytků, nikoliv spalování slámy v rakouských teplárnách - dostatek vzduchu v půdě (organická hmota – zooedafón) - využití úrodných půd k intenzivnímu obdělávaní – tím se úrodnost zvyšuje

PROTIEROZNÍ ZPŮSOB HOSPODAŘENÍ, ZADRŽENÍ VODY V PŮDĚ A PŘÍRODĚ - precizní zemědělství - šetří životní prostředí, zadržuje vodu v půdě - optimalizuje přesnost setí - optimalizuje přihnojování (jen na potřebném místě) - přesnost kultivace (hnojení – setí s přihnojováním) - využívá rostlinné zbytky k zadržování vody a působí protierozně

PROTIEROZNÍ ZPŮSOB HOSPODAŘENÍ, ZADRŽENÍ VODY V PŮDĚ A PŘÍRODĚ - precizní zemědělství - využívá meziplodiny (další organická hmota, protierozní opatření, redukce vysychání půdy a tvorby škraloupu) - mapování škod na porostech - šetrnější přístup k životnímu prostředí - obnova malých rybníků a nádrží zavlažovací systémy na nejúrodnějších půdách (Dunaj /Dyje, Morava/, Odra, Labe) – vrátit pozornost na propojení DOL (voda do nejúrodnějších půd)

PROTIEROZNÍ ZPŮSOB HOSPODAŘENÍ, ZADRŽENÍ VODY V PŮDĚ A PŘÍRODĚ protierozní opatření nespočívá v zatravňování a extenzitě, ale v šetrném obhospodařovaní půdy podle nejmodernějších poznatků – precizní zemědělství co nejméně zásahů na půdě co nejnižší utužování půd vodu nezadržíme zatravněním, ale hospodařením na ni (drobtovitá struktura, vzduch, zooedafón, meziplodiny, rostlinné zbytky na půdě).

PŘIJMOUT ZÁKLADNÍ PRAVIDLÁ – VYRÁBĚT TAM, KDE SE SPOTŘEBOVÁVÁ využít relativně dobré půdní, teplotní i vláhové podmínky a vyrábět podstatně více vlastních potravin pokud srovnáme s Německem, vyrábíme přibližně 1/3 až 1/5 produktů na 100 ha zemědělské půdy nastavit spravedlivou zemědělskou politiku nastavit jednotný trh odpadne logistika a hlavně se bude vyrábět tam, kde jsou odpovídající podmínky k výrobě bez využití síly národního rozpočtu QCZ – mléko, vepřové maso a drůbež.

Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc. Děkuji za pozornost! Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc. prezident AK ČR