Karel Havlíček Borovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Karel Havlíček Borovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Havlíček Borovský
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Karel Havlí č ek Borovský 8. ročník Karel Havlí č ek Borovský Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. H. Borovského Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_07 Tematická.
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Karel Havlíček Borovský
Karel Havlíček Borovský PaedDr. Hana Vítová
Karel Havlíček Borovský
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
konec romantismu,začátek realismu narozen r v Borové novinář,básník,spisovatel a politik zakladatel české žurnalistiky,satiry a literární kritiky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
Západní Evropa - charakteristika Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 8.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Realismus v české literatuře: Karel Havlíček Borovský Tematická oblast:
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Havlíček Borovský Satira v české literatuře
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
PLAZI (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Havlíček Borovský
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Severní Evropa - přehled
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Počátky česky psané literatury (2)
RYBY (písemka - zástupci)
RYBY A OBOJŽIVELNÍCI (opakování)
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Staroslověnská literatura
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Karel Havlíček Borovský
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
NERVOVÁ SOUSTAVA (opakování)
AUTOR: Kateřina Křížová
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
ROSTLINY, ŽIVOČICHOVÉ OPAKOVÁNÍ
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
NÁRODNÍ OBROZENÍ ČTVRTÁ FÁZE
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Karel Havlíček Borovský Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 54 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, křížovku a její řešení.

Karel Havlíček Borovský Vystudoval gymnázium; vstoupil do kněžského semináře, ze kterého byl vyloučen (nelíbilo se mu konzervativní protinárodní prostředí). Pobýval v Rusku, působil jako vychovatel. Seznámil se s poměry a byl z nich velmi zklamán (přiklonil se k austroslavizmu). Po návratu působil jako novinář, byl jedním z organizátorů Všeslovanského sjezdu, angažoval se v politice, byl zvolen poslancem říšského sněmu. Pro své radikální postoje nakonec zatčen a internován v Brixenu. Po návratu do Čech brzy umírá  1856 v Praze. Jeho pohřeb se stává manifestací.

Novinář Považován za zakladatele české žurnalistiky, vyjadřuje se k politickým otázkám. Ve svých článcích je velmi kritický (nepoctivost, nespravedlnost a zpátečnictví). Všechny noviny, ve kterých působí, jsou postupně zakázány. Pražské noviny (příloha Česká včela) Národní noviny (rubrika Šotek) časopis Slovan

Tvorba Epigramy – krátké veršované skladby s pointou (asi 200) Obrazy z Ruska – cestopis zaměřený na sociální poměry v Rusku, kritika ruské církve a vyšší společnosti Tyrolské elegie – popis zatčení a integrace v Brixenu, kritika policie a jejích praktik, státní moci

Satira Král Lávra – alegorie; stará irská pověst zobrazuje české prostředí; hloupost panovníka (oslí uši) je veřejným tajemstvím, kritika krutosti systému Křest svatého Vladimíra – pohanský bůh Perun odmítá poslechnout cara a je za to utopen, vysmívá se církvi, státní moci, absolutismu

Místo internace Slovanský bůh hromu Ruský duchovní Periodikum Křížovka Místo internace Slovanský bůh hromu Ruský duchovní Periodikum Škola pro kněze Užitečný hmyz Církevní obřad Ruský panovník Osten Orgány sluchu Rodiště Příslušník národa

B R I X E N P U O V Y S M Á Ř Č L A K T C Š Místo internace Řešení Místo internace Slovanský bůh hromu Ruský duchovní Periodikum Škola pro kněze Užitečný hmyz Církevní obřad Ruský panovník Osten Orgány sluchu Rodiště Příslušník národa B R I X E N P U O V Y S M Á Ř Č L A K T C Š