Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky česky psané literatury (2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky česky psané literatury (2)"— Transkript prezentace:

1 Počátky česky psané literatury (2)
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 44 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, popisuje vývoj české literatury 13. století, přehled nejvýznamnějších děl, křížovku a její řešení.

2 Stav společnosti Vláda Karla IV. přináší řadu reforem a změn v oblasti hospodářské, kulturní; význam založení univerzity. Literatura - hlavně latinská, německá, poměrně málo českých děl. Vznikají díla lidová.

3 Legendy Vyprávění o životě a skutcích svatých.
Legenda o svatém Prokopu (život zakladatele sázavského kláštera od narození až po posmrtný zázrak, staroslověnská tradice) Legenda o svaté Kateřině (pohanka přijme křesťanství; vede učený spor s pohanskými kněžími, které obrátí; umučena)

4 Satira Podkoní a žák (psáno formou sporu; hádka o to, čí povolání je lepší a těší se úctě) Nová rada (autor Smil Flaška z Pardubic; zvířata radí lvovi, jak má vládnout; alegorie panovníka a šlechty) Hradecký rukopis Satiry o řemeslnících a konšelích (výtky přestupků a hrozba peklem) Desatero kázanie Božie (kritika okrádání a šizení)

5 Divadelní hry Scénky při mších, časem i mimo kostel.
Hry pašijové (ukřižování a vzkříšení Krista) Hry vánoční (narození Krista) Mastičkář (vychází z hry pašijové, motiv pomazání mrtvého Krista; lékař podvodník prodává na trhu zázračné masti)

6 Zázemí opev. sídla Hospoda Představený kláštera Počet přikázání Student Titul panovníka Plodí hrozny Místo pro zlé duše Matka Karla IV. Lékař šarlatán Antický autor bajek Mužské jméno Konšel

7 Zázemí opev. sídla Hospoda Představený kláštera Počet přikázání Student Titul panovníka Plodí hrozny Místo pro zlé duše Matka Karla IV. Lékař šarlatán Antický autor bajek Mužské jméno Konšel P O D H R A Í K Č M T E S Ž Á C Ř É V L I Š Z J N


Stáhnout ppt "Počátky česky psané literatury (2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google