Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 58 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, kvíz a jeho řešení.

2 Jaroslav Seifert 1901 Praha
Studoval na několika gymnáziích, kvůli neomluvené absenci studium nedokončil. Věnoval se žurnalistice a literatuře. Pracoval jako redaktor mnoha novin a časopisů (Rudé právo, Rovnost, Právo lidu, …), redigoval básnickou edici v nakladatelství Práce. Velmi angažovaný. Vstup do KSČ, po podpisu Manifestu sedmi vyloučen Zakladatel Devětsilu Předseda československého svazu spisovatelů Jeden z prvních signatářů Charty 77 Na konci života vychází jeho díla v samizdatu. V roce 1984 je mu udělena Nobelova cena za literaturu.  1986, pohřben v Kralupech nad Vltavou.

3 Revoluční poezie Město v slzách (snaha člověka získat lepší a šťastnější život, svět bez bídy) Samá láska (pomalu nastupuje změna stylu, nevěnuje pozornost jen sociálním otázkám, začíná velkoměsto i obdivovat) Ukolébavka

4 Poetismus Seifert je jedním z jeho zakladatelů, jedná se o výlučně český směr, který se soustřeďuje pouze na radostnou současnost. Popisuje obyčejné věci, interpunkce zrušena. Na vlnách TSF (pod vlivem cest do Francie a SSSR) Slavík zpívá špatně Poštovní holub (láska k matce a domovu) Hvězdy nad Rajskou zahradou (autobiografická skica, vrací se na místo dětských her)

5 Předválečné období Dochází k odklonu od poetismu, reaguje na nástup fašismu. Jablko z klína (prolínání vzpomínek a tušení) Ruce Venušiny Jaro, sbohem (reakce na fašismus, zájem o politické problémy)

6 Válečné období V dílech vyjadřuje nesouhlas s okupací, vlastenecké motivy. Zhasněte světla (reakce na Mnichov, obava o osud země) Vějíř Boženy Němcové (spisovatelka přirovnávána k vlasti) Světlem oděná Kamenný most

7 Poválečné období Tvorba zabírá širší oblast, není poplatný době, což vede k jeho zákazu. Přilba hlíny (radost z osvobození) Ruka a plamen Šel malíř chudě do světa (verše k obrázkům M. Alše) Píseň o Viktorce (motiv Viktorky a Boženy Němcové) Maminka (dětství) Chlapec a hvězdy (verše k obrázkům J. Lady)

8 Poválečné období Zrnka révy Koncert na ostrově Odlévání zvonů
Halleyova kometa Kniha o Praze

9 Samizdat Životní bilancování a vzpomínky na přátele, lásky, Prahu, …
Morový sloup (reakce na rok 1968) Deštník z Piccadilly Býti básníkem Všecky krásy světa – vzpomínková próza

10 Všecky krásy … (žen, sportu, světa)
Doplňte správné názvy Seifertových sbírek. Všecky krásy … (žen, sportu, světa) … z Piccadilly (muž, deštník, vlak) Vějíř … (pavích per, kurtizány, Boženy Němcové) Samá … (láska, voda, nenávist) Ruce … (slévačovy, maminčiny, Venušiny) Píseň o … (Viktorce, Lori, Toyen) Chlapec a … (moře, hvězdy, láska) … na ostrově (poklad, výbuch, koncert) … v slzách (matka, město, láska)

11 Všecky krásy … (žen, sportu, světa)
Řešení Všecky krásy … (žen, sportu, světa) … z Piccadilly (muž, deštník, vlak) Vějíř … (pavích per, kurtizány, Boženy Němcové) Samá … (láska, voda, nenávist) Ruce … (slévačovy, maminčiny, Venušiny) Píseň o … (Viktorce, Lori, Toyen) Chlapec a … (moře, hvězdy, láska) … na ostrově (poklad, výbuch, koncert) … v slzách (matka, město, láska)


Stáhnout ppt "Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google