Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty

3 Úvodní faktografie 23.9.1901 v Praze – 10.1.1986 tamtéž.
Žižkovský rodák. Student několika gymnázií, studia nedokončil. V r.1921 se stal členem KSČ, v r.1929 z ní byl vyloučen. Ve 20.letech vedle Nezvala považován za nejvýznamnějšího představitele české básnické avantgardy. V letech předsedou Svazu československých spisovatelů.

4 Úvodní faktografie - pokračování
Během 70.a 80.let upadl v nemilost komunistického režimu. 1984 obdržel jako doposud – jediný český spisovatel Nobelovu cenu za literaturu. Mezi jeho přátele v mládí patřili Josef Hora a Jiří Mahen, v 70.letech i jeho obdivovatel – slovenský herec Ladislav Chudík.

5 Tvorba – období 20.let Je ve znamení proletářské poezie a poetismu.
„Město v slzách“ – levicově laděná poezie, touha po přátelství, pomoci bližnímu. „Samá láska“ – proletářská poezie, ale i počátky poetismu. „Na vlnách TSF“ – sbírka v duchu poetismu, obdiv k modernímu světu a technologiím. „Poštovní holub“ – reflexivní lyrika s hodnotami matky a domova.

6 Tvorba – období 30.let „Jablko z klína“ – reflexivní poezie, dozvuky poetismu. „Ruce Venušiny“ „Jaro, sbohem“ – už reakce na nastupující fašismus. „Zhasněte světla“ – reakce na události r.1938 – mnichovský diktát, odtržení pohraničí – viz. báseň „Píseň o rodné zemi“.

7 Tvorba 40.let „Vějíř Boženy Němcové“, „Kamenný most“, „Světlem oděná“ – vše reakce na válečná léta a okupaci, Božena Němcová jako symbol vlastenectví a statečnosti. „Přilba hlíny“ (1945) – reakce na osvobození republiky Rudou armádou, dík osvoboditelům. „Šel malíř chudě do světa“ (1949) – básně k ilustracím Mikoláše Alše.

8 Tvorba – 50.a 60.léta „Maminka“ – reflexe na jeho maminku, intimní lyrika. „Chlapec a hvězdy“ – básně k obrázkům Josefa Lady. „Odlévání zvonů“ „Halleyova kometa“ – básníkova bilance.

9 Tvorba – léta „Morový sloup“ – zdůrazňována krása ženy, mj. zakázaná sbírka (oficiálně vyšla až 1981). „Deštník z Picadilly“ – vzpomínky, které mu pomáhají žít. „Býti básníkem“ – životní bilance, uzavírání tvorby jako takové. Vzpomínková kniha „Všecky krásy světa“ (próza, shrnutí celého života).

10 Vybrané citáty - „Píseň“ (1929)
„Bílým šátkem mává, kdo se loučí, každého dne se něco končí, něco překrásného se končí Setři si slzy a usměj se uplakanýma očima, každého dne se něco počíná, něco překrásného se počíná.“

11 Vybrané citáty – „Ptáte se…“
„Ptáte se, co dovedou ještě ženy? Patrně všechno….( jejich nohy vynalezly tanec, vymyslily ženská ňadra, upletou pouto z čehokoliv, poručí vášni,…) A co dovedou muži? Není toho mnoho…(vymyslili válku, umějí vykovat šílená děla, obrátit města v sutiny, vymyslili emancipaci žen,…)“

12 Otázky Jaký je básni „Píseň“ básníkův náhled na svět ?
Ztotožníte se s tímto náhledem? Proč ano, proč ne? Jak srovnává roli žen a mužů? Za jakých historických okolností získávají Seifertovy básně vážný tón? Pokuste se interpretovat název básnické sbírky (a též i básně) „Zhasněte světla“. V čem se odlišují básně J.Wolkera a J.Seiferta (ve vztahu k Seifertovým básním z 20.let)?

13 Shrnutí J.Seifert v počátcích tvorby reprezentoval meziválečnou básnickou avantgardu, až během 30.let dospěl k svému osobitému stylu a výrazu. Jeho poezie je z velké části reflexivní, často píše o lásce, vlasti, Praze. Jeden z nejhodnotnějších českých i světových básníků.

14 Zdroje Vlastní tvorba autora.

15 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN Libich, M.: Čítanka pro závěrečný ročník ZŠ, nakl.Scholus, Most 1993, ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google