České stavovské povstání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třicetiletá válka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
TŘICETILETÁ VÁLKA
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
České stavovské povstání
VY_32_INOVACE_20_české stavovské povstání
Třicetiletá válka
Rudolf II. rudolfínská doba rudolfínská Praha.
Téma: Třicetiletá válka
Třicetiletá válka Filip Elsner 8.A
České stavovské povstání Bitva na Bílé hoře
Baroko v Čechách Dobové pozadí
Autor: Mgr. Ilona Nováková
STAVOVSKÉ POVSTÁNÍ 1618 – 1621.
Poslední válka středověku a první válka novověku
České stavovské povstání
České stavovské povstání
Třicetiletá válka
Identifikátor materiálu: EU
České země v předbělohorském období
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
České stavovské povstání
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_105 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
1/ České stavovské povstání
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
České země od nástupu Habsburků po třicetiletou válku
Boj českých stavů proti habsburským panovníkům
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ297 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
TŘICETILETÁ VÁLKA 1618 – 1648.
Boj českých stavů proti Habsburkům
Albrecht z Valdštejna 7.ročník.
OPAKOVÁNÍ – POČÁTKY NOVOVĚKU
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
Nástup Habsburků na český trůn
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
České země za třicetileté války
2/ Situace po Bílé hoře Válka falcká
Jan Lucemburský.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Třicetiletá válka Název sady: Pozdní středověk a počátky.
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost TŘICETILETÁ VÁLKA
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_20 TÉMA: České stavovské.
Bílá hora Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Povstání proti Habsburkům  v českých zemích nárůst nespokojenosti  v Praze vládli úředníci, kterým byl osud.
Bitva na Bílé hoře a její důsledky Jakub Marušák, 2007.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola IV. ČESKÉ ZEMĚ PŘED BÍLOU HOROU.
České stavovské povstání a 30letá válka
Třicetiletá válka Období
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
TŘICETILETÁ VÁLKA. TŘICETILETÁ VÁLKA ČESKÉ STAVOVSKÉ POVSTÁNÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
České stavovské povstání a Albrecht z Valdštejna
Člověk a společnost, Dějepis
České stavovské povstání
Třicetiletá válka
Doba Pobělohorská.
PŘÍČINY A ZÁMINKA VÁLKY
ČESKÉ STAVOVSKÉ POVSTÁNÍ
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Novověk 30 ti letá válka.
Třicetiletá válka 2.část
Transkript prezentace:

České stavovské povstání (1618-1620)

Příčiny a předehra Náboženské rozpory – císař Matyáš dosadil do českých zemí katolické místodržící, kteří nedodržovali Majestát Rudolfa II. Politické rozpory – stavovství vs. absolutismus Matyáš byl bezdětný – 1617 prosadil jako nástupce svého bratrance Ferdinanda II. Štýrského (osobnost?) Češi jej sami přijali na trůn

Začátek povstání (1618) Záminka – katolíci uzavřeli nekatolické kostely v Broumově a Hrobech – porušení Majestátu Březen 1618 – v Praze se sešli nekatoličtí stavové a napsali stížnost Matyášovi do Vídně Matyášova odpověď – tzv. těžké psaní – zakázal jim se dál scházet Květen 1618 – stavy se znovu sešly v Praze a dohodly se, že budou jednat s místodržícími o porušování Majestátu 22. 5. tajná schůzka – dohoda o možnosti provést defenestraci („český zvyk“)

2. (3.) pražská defenestrace (1618)

2. (3.) pražská defenestrace (1618) KDY? – 23. 5. 1618 KDE? – v české kanceláři na Pražském hradě KDO? – čeští stavové v čele s Jindřichem Matyášem Thurnem OBĚTI? Vilém Slavata z Chlumu - místodržící Jaroslav Bořita z Martinic – místodržící Filip Fabricius – písař JAK? – vyhození z okna do příkopu (proč přežili?)

2. (3.) pražská defenestrace (1618)

Následky defenestrace 24. 5. 1618 zvolena vláda 30 direktorů (páni, rytíři, měšťané) Vytvořeno stavovské vojsko – v čele J. M. Thurn Problém – chyběly peníze a mezinárodní podpora Matyáš poslal do Čech vojsko – první střety 1619 Matyáš umírá – císařem se stal Ferdinand II., ale Češi jej za krále nepřijali

Nový král - Fridrich Falcký (1619-20) Z rodu Wittelsbachů Kalvinista Falcký kurfiřt Zeť anglického krále Jakuba I. Stuarta Stál v čele Protestantské unie v SŘŘ Kontakty s Nizozemím 1619 si jej Češi zvolili králem namísto Ferdinanda II. „zimní král“ – vládl jen rok

Cesta k bitvě na Bílé hoře 1619 sněm vyhlásil nové uspořádání českého státu – tzv. Konfederace: Svaz 5 rovnoprávných zemí v čele s králem Král je volen stavy a podřízen jejich kontrole Platí Majestát Rudolfa II. V případě králova porušení zákonů mají stavy právo na ozbrojený odpor 1619 volba Fridricha Falckého českým králem O český trůn se ucházel i saský kurfiřt Jan Jiří – neuspěl a později se přidal k Ferdinandovi II. Ferdinand II. vyslal do Čech vojsko (v čele Karel B. Buquoy) a další vojsko vyslala Katolická liga z SŘŘ (v čele Maxmilián Bavorský) – postup k Praze

Bitva na Bílé hoře (1620)

Bitva na Bílé hoře (1620) KDY? – 8. 11. 1620, necelé dvě hodiny KDE? – u letohrádku Hvězda za Prahou KDO? 26 tis. vojáků císaře a Katolické ligy 21 tis. vojáků českých stavů (žoldnéři, kteří nedostali zaplaceno) JAK? – císařští náhle zaútočili na české pozice na návrší – většina žoldnéřů se rozutekla ZPŮSOB BOJE? – pěchota v pravidelných útvarech (tzv. tercie – španělský čtverec), jádrem byli píkovníci a mušketýři; též jízda a dělostřelectvo

Bitva na Bílé hoře (1620)

Následky bitvy na Bílé hoře Fridrich Falcký se bitvy neúčastnil a obědval s anglickými vyslanci 9. 11. Fridrich s rodinou a veliteli prchá z Čech Do Prahy vstupují vítězná vojska a plení Čeští stavové oficiálně kapitulují Příčiny porážky povstání?

Příčiny porážky českého povstání Chyběly ekonomické předpoklady pro úspěšné povstání (oproti Nizozemí) Nedisciplinovanost vojáků, nedostatek motivace k boji (nezaplacený žold) Neschopnost Fridricha Falckého Minimální zahraniční podpora povstalců (proč?) Minimální zapojení měst a nižších vrstev Rozkrádání stavovské pokladny Chyby v bitvě na Bílé hoře – české vojsko neútočilo

Důsledky porážky českého povstání 1) dosazení nového místodržícího 2) staroměstská exekuce 27 vůdců povstání 3) konfiskace majetku účastníků povstání 4) devalvace měny a státní bankrot 5) rekatolizace českých zemí a emigrace nekatolíků 6) vydání Obnoveného zřízení zemského – uzákoněna dědičná vláda Habsburků 7) ztráta Horní a Dolní Lužice ve prospěch Saska

1) Dosazení nového místodržícího KAREL Z LICHTENŠTEJNA Dal sepsat jména povstalců a začal se zatýkáním a výslechy Později předsedal staroměstské exekuci Osobně prý s popravami nesouhlasil Formy trestů?

2) Staroměstská exekuce (1621)

2) Staroměstská exekuce (1621) KDY? – 21. 6. 1621 KDE? – na Staroměstském náměstí KDO? – kat Jan Mydlář OBĚTI? – 3 páni, 7 rytířů a 17 měšťanů Jáchym Ondřej Šlik – správce Lužice Václav Budovec z Budova – diplomat, účastník jednání o Rudolfově Majestátu Kryštof Harant z Polžic – cestovatel a spisovatel Jan Jessenius – lékař, rektor UK, r. 1600 provedl v Praze první veřejnou pitvu JAK? – stětí, někdy i vyříznutí jazyka a rozčtvrcení; 12 hlav vystaveno na Karlově mostě – mimořádná krutost

2) Staroměstská exekuce (1621)

3) Konfiskace majetku povstalců 1622 Ferdinand II. vyhlásil tzv. generální pardon – slíbil, že již nebude trestat na hrdle, ale jen na majetku 166 rodin přišlo o veškerý majetek Města připravena o obecní pozemky Zabavený majetek udělen věrným katolíkům (Slavata, Lichtenštejn…) a vojevůdcům (Valdštejn, Buquoy, Marradas…) Příchod cizích šlechtických rodů do Čech (např. Eggenbergové)

4) Devalvace měny a státní bankrot Obrovské majetkové přesuny vytvořily potřebu měnové reformy Na starost ji dostalo tzv. konsorcium (v čele Karel z Lichtenštejna, členem mj. Albrecht z Valdštejna) Průběh – mince staženy z oběhu a nahrazeny tzv. dlouhou mincí s nižším obsahem stříbra Důsledky – členové konsorcia využili devalvace měny k levnému skoupení majetku povstalců a přivedli zemi ke státnímu bankrotu (1623)

5) Rekatolizace a emigrace Ferdinand II. rozstřihl Majestát Rudolfa II. Do českých zemí znovu povoláni jezuité, aby je přivedli ke katolické víře Nekatoličtí kněží vyháněni ze země Dragonády – násilné nucení ke konverzi pomocí vojáků usazených v domech nekatolíků 1627 rekatolizační patent – nekatolíci měli do půl roku konvertovat, nebo opustit zemi (a nechat zde majetek) Důsledek – min. 30 tis. lidí odchází do exilu (kam?) – zejména elita a vzdělanci (J. A. Komenský, Václav Hollar)

5) Rekatolizace a emigrace

5) Rekatolizace a emigrace

6) Obnovené zřízení zemské (1627-28) Nový základní zákon českého státu – obsah: Dědičná vláda Habsburků v českých zemích Panovník má absolutní moc – omezení moci stavů Povoleno pouze katolické vyznání Církev se stává prvním mezi stavy Zrovnoprávnění češtiny a němčiny – dva úřední jazyky Panovník a veškeré úřady sídlí ve Vídni Císař uděluje inkolát – právo usadit se v českých zemích Změna šlechtických titulů (dosud páni a rytíři) – nově např. knížata, hrabata, baroni ad.

7) Ztráta Horní a Dolní Lužice (1635) Jan Jiří – saský kurfiřt a neúspěšný kandidát na českého krále Za třicetileté války přešel na stranu císaře Ferdinanda II. Odměna – 1635 Pražský mír – Sasové získali Horní a Dolní Lužici Která území dál tvořila země Koruny české?

Doporučené zdroje Josef Petráň, Staroměstská exekuce, Praha 1971 Josef Janáček, Valdštejn a jeho doba, Praha 1978 Toulky českou minulostí, díly III a IV Zikmund Winter – román Mistr Kampanus Vladimír Körner – román Lékař umírajícího času Film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře (ČT 2018) Slavné dny – videa (8. 11. 1620, 21. 6. 1621)