Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Advertisements

Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
1. Vznik asi před 3,8 miliardami let kondenzací vodní páry 2. Pohybem litosférických desek dochází ke změně jejich rozložení 3. V současnosti se některé.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_24_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika a počasí.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o procesech v krajině Autor:Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovná působení vnitřních.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Tsunami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Boží hněv Novotná, Sahanová.
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Vypracoval: Tomáš Svrčina
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Větry a globální cirkulace atmosféry
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VESMÍR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Střední Amerika VY_32_Inovace_07 TR-1
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Témata: Vzduchové hmoty a atmosférické srážky Voda v atmosféře
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Elektromagnetická slučitelnost
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Neživá příroda vzduch a voda.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_07_Z7_Skála TÉMA: Tichý oceán
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Oceány a moře.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Atmosféra Země.
Globální problémy lidstva
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Předpověď živelních pohrom
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Světelné jevy -shrnutí
HYDROSFÉRA pohyb vody na zemi
Všeobecná cirkulace atmosféry
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Moře a oceány 26. ledna 2006.
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
VLASTNOSTI KAPALIN
Neživá příroda - vzduch
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Život v oceánech a mořích.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
SOPKY Šimůnková, Jirotková.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra Tropické cyklóny Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra

Základní informace Atmosférický útvar charakteru cyklóny (tlakové níže) v podobě víru s charakteristickým okem uprostřed, jedná se o rotující bouřkový systém s nízkým tlakem, rotaci způsobuje Coriolisova síla (setrvační síla působící na tělesa, která se pohybují tak, že se mění jejich vzdálenost od osy otáčení, má kolmý směr působení a způsobuje stáčení proti směru otáčení soustavy) Vznikají v oblastech výstupných proudů teplého vzduchu v tropických oblastech, ale ne přímo v oblasti rovníku, kde je Coriolisova síla menší. Největší výskyt je v létě a na podzim, rychlost větru dosahuje až 300km/h. S cyklóny jsou často spojeny velké záplavy a zničení postižených míst. Mezi nejničivější zaznamenané cyklóny patří cyklón Bhola (1970), hurikán Katrina (2005), hurikán Irma (2017), Kalkatský cyklón (1737) a cyklón Coringa (1839)

Vznik Vznikají v případech silného přehřátí spodních vrstev vzduchu a současně vysokého tlaku vodní páry. Při dostatku vodní páry se nad hladinou začne tvořit spirálovité proudění. Vzdušné proudy cestou do centra vlivem stále se zmenšujícího průměru nabírají rychlost, proto je ve stěně oka nejvyšší rychlost větru, v oku je naopak nejnižší tlak a bezvětří či jen velice slabý vítr. Hlavním hnacím motorem je intenzivní nárůst koncentrace vodní páry ve směru od osy rotace, zdrojem vodní páry je moře, proto také dostane-li se cyklóna nad pevninu výrazně oslabí, nebo úplně zanikne.

Vývoj U tropických cyklón rozlišujeme 4 fáze vývoje 1) Tropická porucha – ještě není vytvořeno cirkulární proudění vzduchu 2) Tropická deprese – systém oblaků a bouřek s cirkulárním prouděním vzduchu, vítr dosahuje maximální rychlosti 62km/h, oko ještě není vyvinuto 3) Tropická bouře – systém silných bouří s cirkulárním prouděním vzduchu, vítr dosahuje rychlosti od 62 – 117km/h, začíná se utvářet typický cyklonální tvar, ale oko stále ještě není vyvinuto 4) Tropická cyklóna – struktura spirálovitých ramen s okem uprostřed, nejsilnější větry dosahují rychlosti až 300km/h

Stupnice měření Beaufortova stupnice - vymyslel ji kontradmirál Francois Beaufort, odhad rychlosti větru podle snadno pozorovatelných jevů na moři a na souši (např. velikost a četnost pěnových vrcholů u vln). Má 12 stupňů od bezvětří a vánku až po orkán.

Stupnice měření Saffirova-Simpsonova stupnice hurikánů - řadí sílu větru do pěti kategorií. Je to trochu nevyzpytatelná stupnice, protože i hurikán kategorie 1 může napáchat víc škody než hurikán kategorie 5.

Názvy tropických cyklón Tropické cyklóny jsou v různých částech světa rozdílně nazývány, i když se jedná o bouře působící na stejném principu. Cyklón - pod tímto názvem jsou známy bouře v Indickém oceánu Hurikán - hurikány jsou tropické cyklóny v oblasti Atlantiku, v severní a jižní části Tichého oceánu Tajfun - tajfuny jsou tropické cyklóny v jihovýchodní Asii

Cyklón Bhola 1970 Cyklón Bhola je mnohými považován za nejničivější tropickou cyklónu v zaznamenané historii. Zasáhl území dnešního Bangladéše a při bouři či v jejích důsledcích zahynulo okolo půl milionu lidí. Vlna způsobená cyklónem zdevastovala pobřežní ostrovy, vymazala z mapy celé vesnice a zničila úrodu, v nejpostiženějších regionech zemřelo až 50% obyvatel.

Cyklón Bhola

Hurikán Katrina Srpen 2005 Hurikán Katrina je jedním z nejznámějších hurikánů a byl označen za ,,největší civilní technickou katastrofu v historii USA‘‘. Při své cestě jihovýchodem Spojených států zdevastoval město New Orleans a část města zatopila voda dosahující výšky až 7,6 metru. Postižena byla také Florida, Alabama, Bahamy a Kuba. Dosahoval 5.úrovně Saffirovy-Simpsonovy stupnice, rychlost větru dosahovala až 280km/h. Hurikán zabil 1500 – 1800 lidí a způsobil škody v hodnotě 100 miliard dolarů.

Hurikán Katrina - pohled z oběžné dráhy

Odkazy Odkaz na Beaufortovu stupnici: https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&id=9A154EC2F91CCADB8F8BA4ED2DEDEFD90DB959DD&thid=OIP.XnFCVLw0K8dkCa 26FWKLmgHaFw&mediaurl=http%3A%2F%2Fpocasi- decin.cz%2FObrazky%2Fbeufortova_stupnice.jpg&exph=632&expw=812&q=beaufortova+stupnice&selectedindex=1&ajaxhist=0&vt=0&eim =1,2,6 https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.meteopress.cz%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2Fhurricane- 67581_1920.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.meteopress.cz%2Fvysvetleni%2Fjak-dostavaji-hurikany-sva- jmena%2F&docid=LUipZmW-Y1- DzM&tbnid=k_Vncl0kFaS9BM%3A&vet=10ahUKEwio_7jl0s_hAhWSx4UKHculCHwQMwhiKBowGg..i&w=1024&h=762&bih=618&biw=1366& q=tropick%C3%A9%20cyklony&ved=0ahUKEwio_7jl0s_hAhWSx4UKHculCHwQMwhiKBowGg&iact=mrc&uact=8