Sociální pedagogika, její zdroje a přesahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Ing. Kateřina Lichtenberková
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Místní rozpočtové jednotky
Systém odměňování pracovníků
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Závěrečná konference Zlín,
Strategická analýza vybraného podniku Orsay s.r.o.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní informace o poskytovateli
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Terapeutické komunity
Daň z příjmů právnických osob
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický Logistický a výrobní proces ve firmě PENAM, a.s. Obhajoba diplomové práce autor diplomové.
Program celoživotního učení Comenius
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Sociální etika 2 (PS) Vyučuje:. PhDr. Roman Míčka, Th. D. , Ph. D. www
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Vyhlašovatelé: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Komora sociálních podniků
CIVEEL (ERASMUS+) představení projektu projektová manažerka: Mgr
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
„Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II“, reg. č. CZ.1.04/3.1.00/A ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Ostrava.
Diferencované stravování
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
ydewůd,ůwl registrační číslo projektu CZ /0.0/0.0/16_32/
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Podpora samostatného bydlení
Člověk a příroda Green Care
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Sociální pedagogika, její zdroje a přesahy Sociální zemědělství: inovace pro sociální práci Katedra sociální práce Vedoucí práce: PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D. Studijní program: B7508 Sociální práce Studijní obor: Pastorační a sociální práce 2015 25 let dialogu Sociální pedagogika, její zdroje a přesahy 27. dubna 2018 Eliška Hudcová

Sociální zemědělství ? Import ze Západu Nové jméno pro starou a dobrou zkušenost Hledání kontextů a souvislostí Terminologie, mapování, síťování, podpora

Cíle bakalářské práce Seznámit s konceptem sociálního zemědělství (SZ) Rozpoznat přínosy SZ Identifikovat cílové skupiny SZ Popsat historii SZ v EU a v ČR Uvést souvislosti SZ a sociální práce Představit Biostatek a Farmu Ledce Probudit další zájem o SZ

Kontexty a obory Multifunkční zemědělství (Wilson, 2007; Randall, 2002; Ploeg, Roep, 2003) Sociální a solidární ekonomika (Borzaga, Defourny, 2001; Defourny, Hulgård, Pestoff, 2014; Gordon, 2015; Fraňková, 2015) Sociální integrace a sociální práce (Trbola, Sirovátka, Šimíková, 2016; Tomeš, 2011; Sirovátka, Mareš, 2006) Green Care (Sempik, Hine, Wilcox, 2010)

Sociální zemědělství - definice „Obecná definice sociálního zemědělství v Evropě dosud nebyla stanovena. Současně existují různé způsoby, jak tento fenomén pojmenovat (zemědělstvím pro zdraví – Farming for Health, zelená péče – Green Care, sociální zemědělství – Social Farming) a ukázat, jak je zemědělství využíváno pro sociální účely“ (Di Iacovo, O´Connor, 2009: 21). „Sociální zemědělství je velmi variabilní a rozmanité (…), protože se praxe neustále vyvíjí a nové zkušenosti průběžně doplňují ty, které již byly konsolidovány“ (Methodological and Technical Framework PROFARM, 2016: 2).

Sociální zemědělství – deskripce „Užití komerčních farem a zemědělské krajiny jako základ pro podporu mentálního a fyzického zdraví, prostřednictvím běžných zemědělských aktivit.“ (Sempik, Hine, Wilcox, 2010: 37). „Inovativní přístup sdružující dva koncepty: multifunkční zemědělství a sociální služby / zdravotní péči na místní úrovni. Na straně jedné úzce souvisí s multifunkční povahou zemědělství a plně zapadá do konceptu rozvoje venkova, jelikož umožňuje zemědělcům diverzifikaci jejich příjmů. Na straně druhé je prospěšné pro společnost, jelikož poskytuje sociální služby a zlepšuje stávající služby ve prospěch obyvatel venkovských oblastí prostřednictvím využívání zemědělských a venkovských zdrojů v širokém slova smyslu.“ (Stanovisko EHSV NAT/539, 2012: 3)

Sociální zemědělství a JABOK Zahradní terapie (Marie Vorlová) Úvod do sociálního zemědělství Social Farming in Higher Education (SoFarEDU), Erasmus +, 2017-1- DE01-KA203-003583

Eliška Hudcová, hudcova.eliska@gmail.com, 739 244 606 Díky za pozornost! Eliška Hudcová, hudcova.eliska@gmail.com, 739 244 606