Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

Český jazyk (sloh) – 8. ročník
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na vypravování. Obsahuje stručnou definici prostého vypravování a reprodukce. Uvádí vhodné.
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Slohové postupy.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu:
Název materiálu: Vypravování
Rozbor uměleckého textu
Gramatika Vypravování
Vypravování.
VYPRAVOVÁNÍ.
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
VYPRAVOVÁNÍ.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
INFORMATIKA 7 Velikost a styl písma III2 - I7- 15.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
Slohové postupy.
VYPRAVOVÁNÍ.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vypravování 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_18_SLOH_A_KOMUNIKACE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝVOJOVÉ PORUCHY UČENÍ I_14. PODSTATNÁ JMÉNA II TÉMA: PODSTATNÁ JMÉNA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Vypravování, přímá řeč Stezka odvahy O prázdninách jsem byla na táboře v Lázních Libverdě. Bylo tam velmi hezky. Jednoho dne nám řekl vedoucí tábora: „Pátý.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Práce je vlastní originální tvorbou autora.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Zásady správné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
5 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_15.TVAROSLOVÍ Téma:
Název školy : ZŠ Spořilov- Pardubice Autor : Pilná Marcela Název: VY_32_INOVACE_ČTENÁŘSKÁ_GRAMOTNOST_01_VYVOZENÍ_ SLABIK_S_HLÁSKOU_L Téma : Čtenářská.
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C59Čj6_Vypravování
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
Písemná práce Základní informace.
VYPRAVOVÁNÍ Slohový útvar vyprávěcího postupu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_13.VYPRAVOVÁNÍ Téma: VYPRAVOVÁNÍ Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.2349 Anotace Materiál obsahuje základní údaje o vypravování, o jeho stavbě a prostředcích k oživení. Součástí je úkol se zaměřením na využití všech požadovaných znaků. Použité zdroje Obrázky – kliparty galerie MS Office 2010.

VYPRAVOVÁNÍ JE SLOHOVÝ ÚTVAR VYPRAVUJEME PŘÍBĚH VYPRAVOVÁNÍ JE SLOHOVÝ ÚTVAR

ZÁKLADNÍ ÚDAJE Vypravování je slohový útvar, jehož základem je příběh – děj. Vypravujeme v časové posloupnosti. Vybíráme vhodná slovesa. Snažíme se o oživení příběhu vhodnými prostředky. Zpracujeme si koncept.

STAVBA VYPRAVOVÁNÍ Expozice – úvodní část Zápletka Rozvíjení děje Vyvrcholení Rozuzlení

PROSTŘEDKY K OŽIVENÍ VYPRAVOVÁNÍ Přímá řeč Vhodný výběr sloves Dobrý vypravěč slova zbytečně neopakuje Vypravování musí mít spád a napětí Vypravování musí být poutavé Nejlépe se vypravují vlastní zážitky Používám přirovnání

ČÍM ZVYŠUJI DĚJOVÉ NAPĚTÍ Nahromaděním dějových sloves Užíváním sloves v přítomném čase, i když jsme do té doby vyprávěli v čase minulém Nahromaděním stručných vět Střídáním dlouhých vět s krátkými dvojčlennými větami (i neúplnými) a s větnými ekvivalenty

DOBRÉ RADY Tutéž skutečnost můžeme vyjádřit různým způsobem. Prostředky volíme podle cíle, který sledujeme. Záleží na prostředí, v jakém se pohybujeme a podle toho volíme jazykové prostředky. Záleží na tom, zda píšeme nebo mluvíme. Záleží na našich jazykových schopnostech a vzdělání.

NAŠE PŘÍBĚHY MOHOU BÝT VYPRÁVĚNÉ PODLE Vlastních zážitků Podle zážitků jiné osoby – reprodukované vypravování Podle příběhů z knih Podle scény z divadelní hry Podle scény z filmu Podle obrázkové osnovy

ÚKOL – VYPRAVUJ PŘÍBĚH PODLE TÉTO OBRÁZKOVÉ OSNOVY