Poezie a verš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Advertisements

Poezie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ROZBOR BÁSNĚ Čemu nás učí básně? Ptát se…. Jiří Žáček – Strážce majáku.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Slouží ke grafickému znázorn ě ní množin, vztah ů mezi množinami a operací s množinami. Vennovy diagramy Projekt OP VK - CZ.1.07/1.1.26/ „Matematika.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.6 Báseň Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Poetický slovník Opakujeme základní pojmy Návo d Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
PRÓZA, POEZIE Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Grafické programy - opakování
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČESKÁ HYMNA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Financování přímých NIV
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Poměr v základním tvaru.
2.2 Kvadratické rovnice.
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Informatika – Grafika.
MNOŽINY.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Rezistory a jejich řazení.
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Chráníme přírodu Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_19_CHRÁNÍME PŘÍRODU_HULEJOVÁ Člověk a jeho.
Stavba slova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.04_Literární teorie.
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poměr v základním tvaru.
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Procenta - opakování Výukový materiál pro 9.ročník
Hranice slov v písmu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Z čeho jsou složeny látky?
Období: září – prosinec2011
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Poezie a verš

Próza vs. poezie Řeč nevázaná Je psána volně Základem je věta Řídí se logikou a gramatickými pravidly Má přirozenou intonaci Na kraji lesa stojí kříž. Řeč vázaná Je vázána pravidly Základem je verš Řídí se rytmem Má zvláštní intonaci Na kraji lesa stojí kříž.

Typy verše Vázaný verš Volný verš „Petr usne, sotva lehne, sotva usne, sen se zvedne: náhlé světlo po krajině a tak jasno jako ve dne.“ Je založen na rytmu = pravidelném opakování prvků (počet a délka slabik, přízvuky, rým). „Ó koupat se na plovárně nebo na vyhlídnutém místě poblíž břehu, cákat vodu! Kráčet po kotníky ve vodě nebo běžet o závod podél pobřeží nahý. Uvědomit si prostor! Nadbytek všeho, že nikde není hranic. Vynořit se a být z oblohy, ze slunce, měsíce, letících mračen, být jedno s nimi.“ Nedochází k pravidelnému opakování, verš je nesen pouze melodií.

Základní útvar poezie - báseň Báseň se člení na: Strofy (sloky) – myšlenkový i melodický celek, skládá se ze 2-4 veršů, obdoba odstavce v próze Verše (řádky) Stopy (seskupení slabik s jedním přízvukem) Doby (slabiky) „Petr usne, sotva lehne, Petr celý vyjevený, sotva usne, sen se zvedne: rodinu zří v prostém stáji, náhlé světlo po krajině dítě zrovna sluncem září - a tak jasno jako ve dne. v Petrovi až dech se tají.“

Stopy a doby (slabiky) Stopa = seskupení jedné přízvučné slabiky a jedné nebo více slabik nepřízvučných Doba přízvučná = těžká – značí se – Doba nepřízvučná = lehká – značí se υ Druhy stop v češtině: 1) Trochej I-υI Např. milý, děti, na dně 2) Daktyl I-υυI Např. milovat, maminka 3) Jamb Iυ-I Např. Ty moře, které neznáš neděli, ó moře, čím je ti mé hoře.

Zvuková shoda na konci verše Dva druhy zvukové shody Příklady typů rýmu Asonance (žena / celá) Rým (pole / holé) K čemu slouží rým? Druhy rýmu: Sdružený a a b b Střídavý a b a b Obkročný a b b a Přerývaný a b c b Toman koněm zatočil, v šíré pole poskočil, zaťal zuby, smračil čelo, kolem všecko neveselo. Byli jsme a budem, jak jsme byli dosud, ranami a trudem, nezlomí nás osud.

Příklad O jaký typ verše se jedná. Jak jsou rozloženy přízvuky Příklad O jaký typ verše se jedná? Jak jsou rozloženy přízvuky? Které druhy stop užívá? Jaký se zde vyskytuje rým? Určete počet strof. Proč jsou rozděleny takto? Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila, a lampa ještě hořela, co nad klekadlem visela. Na stěně nízké světničky byl obraz boží rodičky, rodičky boží s děťátkem, tak jako růže s poupátkem.