Nebezpečí nového válečného konfliktu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozpad versailleského mírového systému
Advertisements

nástup „nových sil“ Obecná charakteristika období po „Světové hospodářské krizi“ období nestability a nástupu nových agresivních sil nové mocnosti Německo.
Na cestě k nové válce.
Revize a zánik Versailleského systému
Ohrožené Československo
příprava na 2. světovou válku
Meziválečný svět 30. léta.
Nástup fašismu.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Válečné konflikty ve 30tých letech
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
EVROPA VE 30. LETECH (II.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Počátky fašismu v ČSR.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
FAŠISMUS.
Na cestě k nové válce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.9 Španělská občanská válka Název sady: Moderní dějiny 1914.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
Francie za Napoleona III.. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost - Francie.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_231_PŘÍČINY 2. SVĚTOVÉ VÁLKY Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_11_20
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Habsburská monarchie a české země – porážka revoluce
Na cestě k nové válce.
Svět po první světové válce
Komunismus a fašismus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První světová válka. Vznik československého státu.
Vídeňský kongres.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Digitální učební materiál:
VZNIK USA.
Vypuknutí druhé světové války
Západní tažení.
Císařství Napoleona I..
Základní škola Čelákovice
Obrana demokracie a republiky
Digitální učební materiál:
FAŠISMUS V ITÁLII.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Mnichovský diktát.
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Mezinárodní vztahy ve 30. letech
Hitlerova agrese ve 30. letech
Mezinárodní vztahy ve 30. letech
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Nebezpečí nového válečného konfliktu

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Nebezpečí nového válečného konfliktu. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_12_Nebezpečí nového válečného konfliktu. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Čankajšek, Mao Ce –Tung, Osa Berlín – Řím – Tokio, občanská válka – Španělsko, anšlus Rakouska. DATUM 3.11.2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s hrozícím nebezpečím válečných konfliktů v Evropě i ve světě.

Ohnisko války na Dálném východě Evropa a svět se od počátku 30. let nebezpečně blížily přízraku nové celosvětové války. První ohnisko válečného konfliktu vzniklo na Dálném východě. Japonsko, zahájilo otevřenou agresi vůči Číně. V roce 1931 Japonci ovládli severovýchod Číny – Mandžusko, kde přes nesouhlas Společnosti národů zřídilo loutkový stát Mandžukuo. V roce 1937 pak Japonsko zahájilo válku proti Číně, která s přestávkami trvala až do roku 1945, proti japonskému útoku se spojily hlavní čínské síly, čínští nacionalisté, v jejichž čele stál generál Čankajšek, a komunisté vedeni Mao Ce – Tungem. Nepokoje a válečné události se ve 30. letech nevyhnuly ani oblasti Latinské Ameriky. Odehrály se tu krvavé střety mezi Bolívií a Paraquayí a mezi Peru a Kolumbií.

Čankajšek Obr.č.1

Mao Ce - Tung Obr.č.2

Válečné nebezpečí v Evropě Největší ohrožení světového míru ale představovaly sílící válečné přípravy v Evropě. Do čela států, které trvaly na revizi mírových smluv a hrozily, že si vynutí pád „potupného versailleského systému“ válkou, se po nástupu Adolfa Hitlera k moci postavilo Německo. Vznikl blok fašistických států, který vešel do dějin jako Osa Berlín – Řím – Tokio. Zdrojem trvalého napětí bylo především Německo – zavedlo všeobecnou brannou povinnost, obnovilo zbrojení, jeho armáda vstoupila do Porýní, svoji nenávistnou propagandu zaměřilo proti sousedům. Obviňovala sousední státy z „ohrožení německých zájmů“. Vedení nacistické strany spolu s vedením armády připravovalo vojenské plány na přepadení Rakouska (Fall Otto), přepadení Československa (Fall Grün), přepadení Polska (Fall Weiss). Fall = německy případ.

Situace v Itálii Vyzývavě si počínala i Itálie – cílem italského útoku, který začal v říjnu 1935, se stala Etiopie (Habeš). Válka skončila italským vítězstvím, na jaře 1936 padlo hlavní město Etiopie Addis Abeba. Etiopský císař musel opustit zemi. Německo s Itálií poslaly vojenské jednotky do Španělska.

Občanská válka ve Španělsku Ve volbách na jaře 1936 zvítězila tzv. lidová fronta. Tvořila ji levicová koalice složená z republikánů, socialistů, komunistů, anarchistů a dalších stran. Napětí vyvrcholilo v červenci 1936 vojenským povstáním. Do čela protivládních povstalců se postavil generál Francisco Franco. Povstání podpořila i španělská fašistická strana Falanga. Konflikt se rozrostl v občanskou válku. Fašistické Německo a Itálie poskytly Frankovi finanční, hmotnou pomoc i své vojenské jednotky. Republikánskou vládu podporoval Sovětský svaz – dodával zbraně a posílal do Španělska vojenské odborníky. Z obavy, aby španělská občanská válka nevedla k celoevropskému konfliktu, vyhlásily Spojené státy americké, Velká Británie a Francie politiku nezasahování a neutrality a odmítly republikánské vládě prodávat válečný materiál. V březnu 1939 vstoupila frankistická vojska do Madridu. Franco nastolil fašistickou diktaturu.

Francisco Franco Obr.č.3

Politika usmiřování 1937 – kritický rok. Zbrojní program v zemích fašistické Osy běžel naplno. V demokratických velmocích Západu, zejména ve Velké Británii a Francii, převládla tzv. politika appeasementu (epísmentu) – politika ústupků a usmiřování útočníka. K vyvrcholení politiky usmiřování došlo po nástupu vlády premiéra Arthura Nevilla Chamberlaina (čembrlejna) ve Velké Británii.

Arthura Nevilla Chamberlaina Obr.č.4

Anšlus Rakouska Politika usmiřování přivedla Hitlera k rozhodnutí, že své útočné plány může bez obav začít uskutečňovat. První bylo na řadě Rakousko a jeho připojení – tzv. anšlus – k Německu. 12. března 1938 obsadila německá armáda bez odporu celou zemi a Rakousko se stalo součástí německé říše. Část Rakušanů jej nadšeně přivítala , většina se s vynuceným stavem trpně smířila.

Opakovací otázky 1. Kde se ve 30. letech vytvořila ohniska válečných konfliktů? 2. Co bylo cílem italského útoku v říjnu 1935? 3. Kdy vypukla občanská válka ve Španělsku? 4. Kdo stál v čele protivládních povstalců ve Španělsku? 5. Co znamená anšlus Rakouska?

Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3

Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 4.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Chiang_Kai-shek%EF%BC%88%E8%94%A3%E4%B8%AD%E6%AD%A3%EF%BC%89.jpg Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden.. necyklopedie.wikia.com [online]. [cit. 4.11.2013]. Dostupný na WWW: http://images.wikia.com/necyklopedie/images/1/16/Mao_Ce-tung.jpg Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit. 4.11.2013]. Dostupný na WWW: http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/19063 Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 4.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Arthur-Neville-Chamberlain.jpg