Souborný katalog v informační gramotnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Advertisements

KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Knihovny – zdroj informací OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
ČASOVÝ HARMONOGRAM Montáž………………………………………………………………………………… – Oficiální zahájení + tisková konference……………………………… (Tisková.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Jsou venkovské školy horší než městské?
Ústřední knihovna FSS MU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Centrum na podporu integrace cizinců
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Měnová soustava, měnová politika
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
DOMÁCÍ A ZAHRANIČNÍ ODBOJ
Ústřední knihovna FSS MU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Terapeutické komunity
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Informační a poradenské centrum ZČU Letní škola pro uchazeče a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Adresa: Univerzitní 20, Plzeň UI.
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Ústřední knihovna FSS MU
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci
Příprava koncepce národní analytické bibliografie
Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
První český medicínský portál
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Klíčové aktivity projektu
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Software Mgr. Václav Chvál.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
KVÍZ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_18_Kvíz.
Transkript prezentace:

Souborný katalog v informační gramotnosti Akce: Výroční seminář SK ČR Souborný katalog v informační gramotnosti  Richard Papík Ústav bohemistiky a knihovnictví FPF Slezské univerzity v Opavě a Ústřední knihovna Univerzity Karlovy Kontakt: http://www.linkedin.com/in/papik Praha, pondělí 27. 11. 2017

Anotace příspěvku Souborný katalog není jen nástroj pro spolupráci mezi knihovnami, ale je velmi adekvátním a účinným nástrojem v procesech informačního vzdělávání. Zejména lze připravit uživatele na tzv. analytické metody vyhledávání informací. Zároveň souborný katalog ukazuje otevřeně i skrytě na možnosti dalších služeb knihoven a informačních institucí. Pro účely vyhledávání informací jde užitečné „laboratorní“ prostředí.

Informační cyklus a umístění SK do

Následující …: “škoda“, že začátek, ale pak se dá přejít k jazyku CCL

Výhody používání SK v IG Ověřitelné informační zdroje – upozornění na svět mimo volný internet (tzv. svět neviditelného webu), české informační zdroje Symbióza s volným internetovým prostředím Základní orientace a intuitivní vyhledávání Vedení uživatele k respektování autorsko-právních záležitostí Upozornění na další služby knihoven (např. MVS, tzv. discovery systémy) Kapitoly z oblasti HCI a UI Informační vzdělávání metodickým postupem DEFOE

Prezident Barack Obama:

Závěr: SK je úžasnou laboratoří pro procesy informačního vzdělávání Když jsem chtěl něco vynalézat, začal jsem studovat vše, co se v dané otázce udělalo v minulosti. Thomas Alva Edison Děkuji za pozornost. 