barista Daniel zajíc NS2
Cíl prezentace Seznámit s kávou jako teplým nápojem Přiblížit celý proces růstu a zpracování kávy Popsat základní přípravy káv Vysvětlit co to je kavárna a jmenovat ty nejznámější Graficky vyobrazit jeden z průzkumů z domácností
CO JE TO VLASTNĚ KÁVA Obvykle horký nápoj z plodů kávovníku Charakteristická svou silnou vůní a černou barvou Člověku, který se specializuje na přípravu a výrobu kávy říkáme Barista Nejčastější kávovníky: Coffea robusta a Coffea arabica „Začít den bez kávy, to je pro mnoho současníků ještě horší, než ho začít bez Facebooku.“
KÁVA JAKO ROSTLINA Kávovník je velmi rozšířená rostlina (ovocná dřevina) DRUHY KÁVOVNÍKŮ Arabika (Coffea Arabica) Robusta (Coffea Canephora) Výběrová káva Cibetková káva (Kopi Luwak)
Pěstování kávovníku Roste až 70 zemích světa Rozmnožování semeny (kávová zrníčka) Klíčení trvá 3—4 týdny První úroda po 3 letech (poté sklízeň několikrát do roka) Délka dožití až 50 let
Sklizeň kávy MOŽNOSTI SKLÍZENÍ Doba sklizně záleží na zeměpisné poloze Průměrně však trvá okolo 6—8 týdnů MOŽNOSTI SKLÍZENÍ Ruční sběr Česání Strojový sběr
Zpracování kávových zrn Suché zpracování (natural, dry-processed) Mokré zpracování (fully-washed, wet-processed) Polopromyté zpracování (semi-washed)
PRAŽENÍ KÁVY Proces, díky kterému děláme z nepoživatelných zrn praženou kávu. Pozoruje se barva, vnímá se vůně, sluchem vnímáme prasknutí. Pražení provádíme při 160—220 °C.
PŘÍPRAVA KÁVY Espresso – rychlý způsob přípravy pocházející z Itálie VARIACE Z ESPRESSA: Macchiato, Cappuccino, Caffé Latte... Turecká káva French press, AeroPress, Vacuum pot...
Kavárny Společenské místo podobné restauraci Sortiment kávy, zákusků, sendvičů... ČESKÉ KAVÁRNY: Slávie, Louvre, Avion (Český Těšín), U Černé Matky Boží Costa Coffee, Starbucks, Coffeeheaven Internetová kavárna, modulární kavárna
KTERÉ KÁVOVÉ NÁPOJE UPŘEDNOSTŇUJETE?