Zkoušky zdravotního stavu a zjišťování škůdců v osivu luskovin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Advertisements

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2016 / 2017 přihlášky na střední školu podáváme do přihlášky na Sš s talentovou zkouškou podáváme do
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Měření chloridových iontů ve vzorku vody s použitím ion selektivní elektrody (ISE)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Základní mikrobiologický rozbor vody
Přijímací řízení 2016/17.
Vedlejší jatečné produkty
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Včela Medonosná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Průběh výuky předmětu Fyzika
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Jak pracovat s mikroskopy Olympus a Leica
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
CHOROBY OLEJNIN.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Šlechtěná omítka CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_ZP_07
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Gymnasium Jižní Město Praha
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Ekosystém louka Živočichové
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Sklíčkové kultury Cytologie a morfologie bakterií – cvičení
Zvláštní odborná způsobilost
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informace k přijímacímu řízení na střední školy
Prodloužení osvědčení I. stupně
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transport nanočástic rostlinou
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zkoušky zdravotního stavu a zjišťování škůdců v osivu luskovin ŠKOLENÍ LABORATOŘÍ 2018 – HRADEC KRÁLOVÉ Zkoušky zdravotního stavu a zjišťování škůdců v osivu luskovin Ing. Pavel Tajšl ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz

Legislativa Vyhláška č 129/ 2012 Sb., O podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění pozdějších předpisů (vyhlášky č 409/2013, č. 368/2015, č. 334/2017) Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů Plodina Sledovaný organismus Kategorie Normovaná hodnota 1) Hraniční hodnota 2) Bob obecný Ascochyta spp. Sperg. SE, E 3 % 7 % 10 % 15 % C Hrách polní (včetně pelušky) Ascochyta spp. Fusarium spp. SE, E, C 20 % Lupina Colletrotrichum spp. 0 % 2 % -

Hrách – Ascochyta spp. I-Agarová metoda Zkušební vzorek: 400 (pro účely ČUL a protokolu jen 200 semen) Médium: Maltózový agar nebo bramboro-glukózový agar. Misky s agarem, které se nevyužijí, se mohou skladovat až 6 týdnů při teplotě 4 ˚C. Na povrch agaru v Petriho misce o průměru 110 mm se nasadí 20 semen. Ošetření semen: 10 minut v1 – 2% roztoku chlornanu sodného (2-4 ml SAVA doplnit do 100 ml vody) Inkubace: 7 dní při 20 ºC ( 2 °C) ve tmě Zkouška: makroskopicky – bílé mycelium pokrývající semena, ze spodu tmavé tečky pyknidy mikroskopicky – pozorují se konidie

Hrách – Ascochyta spp. A. pisi A. pinodes A. pinodella

A. pinodella

Hrách – Ascochyta spp.

200x 600x

Hrách – Fusarium spp. Agarová metoda Zkušební vzorek: 400 semen (pro účely ČUL a protokolu jen 200 semen) Médium: Bramboro-glukózový agar Ošetření semen: 10 minut v  1 - 2% roztoku SAVA (2-4 ml SAVA doplnit do 100 ml vody) Inkubace: 7 dní při 20ºC ve tmě Zkouška: Po sedmi dnech se provádí makroskopické hodnocení. Infikovaná semena jsou pokryta bílým, světle žlutým až narůžovělým vzdušným myceliem. Ve sporných případech se provádí mikroskopické hodnocení, při němž se zjišťuje přítomnost typických konidií srpkovitého tvaru.

Hrách – Fusarium spp.

kolonie Fusarium spp.

Bob – Ascochyta fabae Agarová metoda Zkušební vzorek: 400 semen Médium: Bramboro-glukozový agar Ošetření semen: 10 minut v 1 - 2% roztoku SAVA (2-4 ml SAVA doplnit do 100 ml vody) Inkubace: 3 dny při 20 °C ve tmě a 4-7 dní při 20 °C za střídání 12 hodin tmy a 12 hodin NUV světla Zkoušení: Po 10 dnech se provede makroskopické hodnocení. Na agaru je patrné popelavě šedé až hnědé mycelium s pyknidami, které jsou občas patrné i na osivu. V mikroskopu při 200-400násobném zvětšení sledujeme pyknospory, které jsou obvykle dvoubuněčné, 16-24 x 3,5-6 μm velké.

viditelně napadené osivo

Lupina – Colletotrichum spp. Agarová metoda Zkušební vzorek: 400 semen Médium: Bramboro-glukozový agar Ošetření semen: 10 minut v 1 - 2% roztoku SAVA (2-4 ml SAVA doplnit do 100 ml vody) Inkubace: 7 dní při 20 °C ve tmě Zkouška: Na agaru je patrné zvlněné, bílé až šedé mycelium. Na osemení napadeného osiva jsou růžovo lososové acervuli tvořící velké množství spor a velké černé štětinky (setae). Občas jsou acervuli a sety pouze na substrátu. Ve sporných případech se provede makroskopické hodnocení spor. Spory jsou cylindrické, na obou koncích zaoblené a 13-16 x 4-6 μm velké.

acervuli konidie

Soja – Phomopsis complex I–Agarová metoda Zkušební vzorek: 400 semen Médium: Bramboro-glukózový agar okyselený 85% kys. mléčnou na hodnotu pH 4,5. Misky s agarem, které se nevyužijí, se mohou skladovat až 3 týdny při teplotě 4 ˚C. Na povrch agaru v Petriho misce se nasadí 10 semen Ošetření semen: 30 sec 1- 2% roztok chlornanu sodného (2-4 ml SAVA doplnit do 100 ml vody), poté vložit na 30 sec do sterilní vody a pak nechat osušit na sterilním filtr. papíru Inkubace: 7 dní při 25 °C ( 2 °C) ve tmě porovnávat s kontrolou Zkouška: pozorujeme bílé mycelium, často černé pyknidy, exudáty, konidice mikroskopicky Pozor na ohraničení kolonií při hodnocení

Živočišní škůdci v osivu luskovin Luskoviny nesmějí být napadeny následujícími škůdci Acanthoscelides obtectus – zrnokaz fazolový Bruchus affinis Bruchus atomarius – zrnokaz černý Bruchus pisorum – zrnokaz hrachový Bruchus rufimanus – zrnokaz bobový

z. černý z. fazolový z. hrachový z. hrachový Rotrekl Rotrekl

Zjišťování Makroskopicky rozborem suchých semen Semena s víčkem Víčko se odstraní a zjistí se vývojové stádium a stav (živý/mrtvý) Vypuzení brouků ze semen Semena se vloží mezi navlhčený filtrační papír do igelitu nebo Petriho misky. Vzorek se umístí na 6 dní do 25°C Spočítá se počet vypuzených brouků

Děkuji za pozornost Ing. Pavel Tajšl Telefon: 257 294 261 Mobilní telefon: 774 270 757 E-mailová adresa: pavel.tajsl@ukzuz.cz Adresa: Za opravnou 4/4, Praha 5, 15600